Haberler

Protez Kalp Kapağı Kaçaklarına Ameliyatsız Tedavi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Açık kalp ameliyatıyla protez kapak takılan ancak çeşitli nedenlerle protezin etrafında kaçak oluşan hastalar, ameliyatsız ve ağrısız tedavi ediliyor KOÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. ...

METİN GİRGİN - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesinde açık kalp ameliyatıyla protez kapak takılan ancak çeşitli nedenlerle protezin etrafında kaçak oluşan hastalar, ameliyatsız ve ağrısız tedavi ediliyor.

KOÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı İnvazif Kardiyoloji Araştırma ve Uygulama Birimi'nde öğretim üyeleri Prof. Dr. Ertan Ural, Doç. Dr. Teoman Kılıç ve Doç. Dr. Tayfun Şahin'den oluşan ekip tarafından "transkateter yöntemi"yle gerçekleştirilen işlemle protez kapağında kaçak olan hastalar sağlığına ameliyatsız kavuşuyor.

Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açık kalp ameliyatı ile protez kapak takılan ancak çeşitli nedenlerle protezin etrafında yarık veya sızıntı şeklindeki paravalvüler kaçakları ameliyatsız kapattıklarını söyledi.

Kılıç, invazif kardiyolojide önemli yöntemlerden paravalvüler kaçak kapatılması işleminin dünyada 3-4 merkezde yapıldığını, Türkiye'de ise en önemli merkezlerden biri haline geldiklerini belirterek, "Bu yöntemle şu ana kadar ciddi rahatsızlıkları bulunan 10 hastaya müdahale ettik ve çok başarılı sonuçlar aldık" dedi.

Protez kapak takılan hastalarda dikişler nedeniyle zamanla delik oluştuğunu, bunun sızıntı ve kaçağa yol açtığına dikkati çeken Kılıç, kalp yetmezliğinin yeniden ortaya çıktığını anlattı.

Hastalarda nefes darlığı, ayaklarda şişlik veya kaçağın etrafındaki kan pulcuklarının parçalanmasına bağlı sarılık da görülebildiğini kaydeden Kılıç, müdahale edilmediği taktirde ölüme yol açabileceğini dile getirdi.

"İşlem 1,5-2 saatte tamamlanıyor"

Klasik yöntemin işlem süresini uzattığını, hastalar ve doktorların maruz kaldığı radyasyonun süresini artırdığına işaret eden Kılıç, şöyle konuştu:

"Geliştirdiğimiz yöntemle, lokal anestezi uygulayarak, ana kasık atardamarına kılıf yerleştiriyoruz. Kateterle ve tellerle deliğin etrafına geçiyoruz. Özel bir kateterle cihazı yerleştirebileceğimiz daha geniş bir kateteri yolluyoruz. Mantar şeklinde iki uçlu cihazımızı, biri sol kulakçıkta, diğeri sağ karıncıkta açılacak kateterin içinden gönderiyoruz. Daha sonra kateteri geri çekerek deliğin olduğu bölgeye cihazın gövdesini yerleştiriyoruz. Sonrasında da karıncıkta kalan kısmını açtığımız zaman, cihaz deliğe mantar şeklinde oturuyor. Son olarak cihazı yavaşça serbestleştiriyoruz.

Protez kapak etrafındaki delik çoğu hastada tamamen kapanıyor. İşlem 1,5-2 saatte tamamlanıyor."

İkinci ameliyata gerek kalmıyor

Açık kalp ameliyatı ile protez kapak takılan hastalarda görülen deliklerin kapatılması için ikinci bir ameliyatın hem cerrah hem de hasta açısından risk oluşturduğuna dikkati çeken Kılıç, "İtihap, ameliyatın uzaması, alınan anestezi nedeniyle ölüm riski de ciddi derecede artıyor. Bu hastaların çoğu da kalp yetersizliği, kalbin kasılma gücü düşük olan hastalar,  uzun sürecek genel anestezinin getireceği riskler de düşünüldüğü zaman, uyguladığımız yöntemin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.

Hastalar sıra beklemeden tedavi ediliyor

Kullandıkları yöntemle hastaların ikinci ameliyat riskinin ortadan kalktığını, hastalar için büyük bir konfor oluştuğunu kaydeden Kılıç, dünyadaki diğer merkezlere göre bu yöntemin işlemleri oldukça kısalttığını vurguladı.

Kılıç, hastaları 24 saat yoğun bakımda izleyerek, 3. veya 4. günde taburcu ettiklerini vurguladı.

Doç. Dr. Teoman Kılıç, hastaların KOÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı İnvazif Kardiyoloji Araştırma ve Uygulama Birimi'ne başvurmaları halinde, gerekli tetkiklerin ardından sıra beklemeden tedavilerinin yapılacağını sözlerine ekledi. - Kocaeli

Kaynak: AA / Sağlık
title
Close