Haberler

Kıl Dönmesine Karşı Dikkatli Olun

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kıl dönmesi, özellikle erkekler arasında sık görülen rahatsızlıkların başında geliyor.

Hastaların kimi zaman utanıp çekinerek doktora başvurmaması, şikayetlerin artmasına ve yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Memorial Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Erhan Reis, kıl dönmesi ve cerrahi yöntemlerle tedavisi hakkında bilgi verdi.

Erkeklerde kadınlardan 4 kat daha fazla görülüyor

Kalçalar arası kıl dönmesi hastalığı, bu bölgenin cilt ve cilt altı dokularının enfeksiyonu sonucu ortaya çıkar. Bu rahatsızlığın oluşmasında farklı risk faktörleri bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi kişisel hijyendir. Obezite, bölgenin tahriş olması, uzun süre oturarak çalışmak, kalçalar arasındaki oyuğun derinliği ve genetik yatkınlık da diğer tetikleyicilerdir. Kıl dönmesi kendini ilk olarak apse ve akıntıyla gösterir. Apseye erken müdahale edilmemesi, ciddi ağrı ve ateşe neden olabilmektedir. Bu belirtilerle bir uzmana başvurulduğunda fiziki muayene ve hasta öyküsü tanı için yeterli olmaktadır. Herhangi bir görüntüleme yöntemine ihtiyaç duyulmamaktadır.

Ağrı ve ateşe yol açıyor

Bu rahatsızlığın oluşmasında farklı risk faktörleri bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi kişisel hijyendir. Kıl dönmesi kendini ilk olarak apse ve akıntıyla gösterir. Apseye erken müdahale edilmemesi ciddi ağrı ve ateşe neden olabilmektedir. Bu belirtilerle bir uzmana başvurulduğunda fiziki muayene ve hasta öyküsü tanı için yeterli olmaktadır. Herhangi bir görüntüleme yöntemine ihtiyaç duyulmamaktadır.

Akut kıl dönmesinin tekrarlama riski yüksek

Kıl dönmesi tedavisi planlanırken, uygulanacak yöntem vakanın akut ya da kronik olmasına göre değişmektedir. Akut kıl dönmesinin tedavisi kesi ve apseyi boşaltarak yapılır. Lokal anestezi altında yapılabilen işlemde apseyi boşaltmak için genelde en fazla şişlik olan noktadan kesi yapılması gerekir. Bu işlemin kesin tedavi olmadığı ve vakaların neredeyse yarısında sorunun tekrarlayabileceği unutulmamalıdır.

İhmal edilirse yassı hücreli kansere yol açabilir

Kronik ve tekrarlayan kıl dönmesinde ise hastalığın kesin tedavisi sinüs kanalının cerrahi olarak kesilip çıkartılması şeklinde uygulanmaktadır. Bu işlem yapılırken normal dokunun mümkün olduğu kadar yerinde bırakılması önem taşır. Herhangi bir belirti vermeyen ve tesadüfen tanı konulan kıl dönmesi vakalarında ise cerrahiye gerek duyulmamaktadır. Bu vakalarda, hijyenin sağlanması, bölgenin kıllardan arındırılması ve zaman zaman enfeksiyon açısından gözlem yapılması yeterli olmaktadır. Uzun süre ihmal edilen kıl dönmesi sorunu nadiren de olsa yassı hücreli kanser gelişmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle kıl dönmesine işaret eden belirtiler varsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır.

Kaynak: Bültenler / Sağlık
title
Close