Haberler

Dünya Kalp Günü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, kalp hastalıkları için davranışsal risk faktörleri içerisinde sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımının yer aldığını bildirdi.

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, kalp hastalıkları için davranışsal risk faktörleri içerisinde sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımının yer aldığını bildirdi.

Hamzaoğlu, 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kalbin, vücudun dolaşım sisteminin merkezini teşkil eden, hayat boyunca hiç ara vermeden çalışan en hayati organ olduğunu belirtti.

Kalp ve damar sağlığının bozulmasının, vücudun hayati fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesini engelleyerek ciddi sağlık sorunlarına hatta ölümlere neden olabildiğini vurgulayan Hamzaoğlu, kalp ve damar hastalıklarının dünya genelinde görülen ölümlerin en sık sebebi olduğunu ifade etti.

Hamzaoğlu, Türkiye'de ölen her 5 kişiden 2'sinin kalp ve damar hastalığına bağlı nedenlerden yaşamını yitirdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Davranışsal risk faktörleri koroner kalp hastalığının yüzde 80'inden sorumludur. Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Kalp hastalıkları için davranışsal risk faktörleri içerisinde sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı yer almaktadır.

Sağlıklı bir yaşam için spor şarttır. Sporu yaşamımızın bir parçası haline getirebilmemizin ön koşulu ise sağlıklı bir kalbe sahip olmaktır. 35 yaş üstü kişilerin spor yapmaya başlamadan önce kardiyak yönden değerlendirilmesi gerekir.

30 yaş üstü her birey için kardiyovasküler riskin hesaplanması ve varsa davranışsal risk faktörlerine uygun müdahaleler ile kalp krizi, inme, kalp yetmezliği ve diğer komplikasyonların görülmesi engellenebilmektedir."

Kalp sağlığını korumak için sağlıklı beslenmek gerektiğine işaret eden Hamzaoğlu, vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu:

"Aktif olun ve kalp sağlığınızı kontrol altına alın. Her gün en az 30 dakika yapılan düzenli fiziksel aktivite, kalp sağlığını sürdürmeye yardım eder. Tütüne 'hayır' deyin ve alkolden uzak durun. Sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun. Kan basıncınızı kontrol altında tutun ve kan değerleri ölçümünüzü düzenli olarak yaptırın.

Sağlıklı beslenme, hazır gıdalar yerine taze besinlerin tercih edilmesi, aşırı tuz kullanımının önüne geçilmesi, düzenli sağlık kontroller kalp sağlığını koruma tedbirleri arasındadır. Ayrıca hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, uyku düzenini kontrol altında tutmak da önemlidir."

Kaynak: AA / Sağlık
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title