Haberler

Dünya Böbrek Günü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, günlük tuz tüketiminin 5-6 grama düşürülmesinin kalp hastalıkları, inme ve kronik böbrek hastalığına bağlı ölümleri yüzde 20 oranında azaltabildiğini bildirdi.

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, günlük tuz tüketiminin 5-6 grama düşürülmesinin kalp hastalıkları, inme ve kronik böbrek hastalığına bağlı ölümleri yüzde 20 oranında azaltabildiğini bildirdi.

Hamzaoğlu, Dünya Böbrek Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kronik böbrek hastalığının, dünyada ve Türkiye'de salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti.

Erken saptandığında sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir olmasına karşın, farkındalığının ve erken tanısının düşük olmasının birçok olguda buna olanak vermediğini vurgulayan Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılan çalışmalar, hastalığın farkındalığının yüzde 10'un altında olduğunu göstermiştir. Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönemde ilerleyici kaybı ile karakterizedir. Böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkar. Erken dönemde saptanır ve uygun şekilde tedavi edilirse ilerlemesi engellenebilir veya yavaşlatılabilir ve yüksek ölüm riski azaltılabilir."

Hamzaoğlu, kronik böbrek hastalığından korunmak için düzenli egzersizin önemli olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Sağlıklı beslenmek ve vücut ağırlığı dengesini korumak gerekir. Tuz azaltılmalı ve yeterli sıvı alınmalı. Sigara içilmemeli, ağrı kesici ilaçlardan kaçınılmalıdır. Kan basıncı ve kan şekeri düzenli olarak ölçülmeli. Risk grubundakiler ise böbreklerini düzenli olarak kontrol ettirmeli. Sağlıklı yaşam için günde 5 gram tuz alınması yeterlidir. Oysa toplumumuzda günlük tuz tüketimi bunun üç katı kadardır. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon, kalp hastalıkları, inme ve kronik böbrek hastalığı için çok önemli risk faktörüdür. Ayrıca mide, akciğer ve mesane gibi bazı kanserlerle ve osteoporozla da ilişkisi gösterilmiştir. Günlük tuz tüketiminin 5-6 grama düşürülmesi kalp hastalıkları, inme ve kronik böbrek hastalığına bağlı ölümleri yüzde 20 oranında azaltabilir."

Kaynak: AA / Sağlık
title
Close