Haberler

Domuz gribi nedir, nasıl tedavi edilir? Domuz gribi bulaşıcı mı?

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son günlerde herkes hasta ve bu hastalık oldukça uzun sürüyor. Kış aylarına giriş yaptığımız günden beri acil kapıları dolu. Yeniden yayılan domuz gribi salgınına karşı uzmanlar uyarıyor. Peki, Domuz gribi nedir? Domuz gribinin belirtileri nelerdir? Domuz gribi nasıl tedavi edilir? Domuz gribi bulaşıcı mı? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Son dönemde salgın halinde seyreden domuz gribine yönelik bir uyarı da, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener'den geldi. Şener, domuz gribinin hafife alınmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Peki, Domuz gribi nedir? Domuz gribinin belirtileri nelerdir? Domuz gribi nasıl tedavi edilir? Domuz gribi bulaşıcı mı? Detaylar haberimizde...

DOMUZ GRİBİ NEDİR?

A tipi influenza virüsü olarak da bilinen H1N1 virüsünün sebep olduğu bir grip türü olan domuz gribi, sıklıkla Ocak ve Şubat gibi kış aylarında görülen ve mevsimsel grip hastalığı ile aynı belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. Domuz gribi şeklinde adlandırılmasının nedeni virüsün domuzlarda görülen grip hastalığına neden olan virüsler ile büyük benzerlik göstermesidir.

Kuş, domuz ve insan griplerine neden olan virüslerin bir karışımı olan H1N1 virüsü, insanlarda yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, üşüme ve titreme gibi tipik soğuk algınlığı belirtileri ile kendisini gösterir. Virüsün hızlı bir şekilde yapısal değişikliğe uğrayabilmesi nedeniyle, domuz gribi başlangıçta çok tehlikeli olmayan ve hafif seyreden bir hastalık iken zamanla daha tehlikeli bir hastalık haline gelmiştir.

Domuz gribi, yediden yetmişe her yaştan insanı etkileyebilen, tehlikeli olabilen bulaşıcı bir hastalıktır. H1N1 virüsü olarak da bilinen pandemik influenza A adlı virüsten kaynaklı olarak gelişen bu hastalık, daha önceden kuş gribi olarak bilinen grip ile insan gribinin bir karışımı olarak ortaya çıkmıştır. İlk kez Meksika'da 2009 yılında insanlarda teşhis edilen hastalığın hızlı bir şekilde dünyaya yayılarak bir salgın haline gelmesi ile Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi alarmı verilmiştir. Temel olarak mevsimsel grip ile arasında pek bir fark olmayan bu hastalık, toplumda büyük bir kesimin daha önceden bu virüs ile karşılaşmamış ve bu hastalığa karşı bağışıklık kazanamamış olması nedeniyle mevsimsel gribe oranla daha ağır bir tablo şeklinde seyretmektedir.

DOMUZ GRİBİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Domuz gribi vakalarında da diğer grip türlerinde olduğu üzere, genellikle sadece belirti ve semptomların rahatlatılarak hafifletilmesi yeterli olacaktır. Kronik solunum yolu hastalıkları olan bireylerin semptomlarının hafifletilmesi için doktor tarafından ek ilaçlar reçete edilebilir.

Domuz gribinin semptomların şiddetini ve oluşabilecek muhtemel komplikasyon riskini azaltmak için bazı vakalarda semptomların ilk görüldüğü günlerde antiviral ilaçlar doktorlar tarafından reçete edilebilir. Ancak influenza virüsünün bu ilaçlara karşı direnç geliştirmesi olasılığı yüksektir. Bu direnç gelişimi olasılığını en aza indirmek ve bu ilaçlara diğer sağlık sorunları nedeniyle gerçekten ihtiyaç duyanların tedarik edilebilmesini sürdürmek için doktorlar bu ilaçları yüksek komplikasyon riski olan kişiler ve yüksek komplikasyon riski olan kişilerle yakın temasta bulunanlar için kullanırlar.

Bu gruplar genellikle hastane, huzurevinde veya diğer uzun süreli bakım tesislerinde misafir ya da çalışan olarak bulunan kişiler, özellikle 2 yaş altı olmak üzere 5 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş üzeri yetişkinler, hamileler, iki haftadan daha kısa süre önce doğum yapmış kadınlar, iki haftadan daha kısa süre önce düşük yapmış kadınlar, 20 üzeri vücut kitle indeksi değerine sahip morbid obez statüsündeki bireyler, astım, amfizem, böbrek hastalığı, diyabet, kan hastalığı, kalp hastalıkları, karaciğer hastalığı veya çeşitli nöromusküler hastalıklar gibi kronik tıbbi durumlara sahip olan bireyler, çeşitli ilaçlar ya da HIV nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmış bireylerden meydana gelir.

DOMUZ GRİBİ BULAŞICI MI?

Domuz gribi, domuzlara özgü influenza virusu tip A tarafından oluşturulan yüksek oranda bulaşıcı, bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalıkta morbidite (hastalığın bulaşması) yüksek, mortalite (ölüm oranı) düşüktür. Virus domuzlar arasında, solunum, direkt/ indirekt kontak, ve taşıyıcı hayvanlar yoluyla bulaşmaktadır.

DOMUZ GRİBİ BERİLTİLERİ NELERDİR?

Domuz gribi hastalığı, yani H1N1 virüsünün sebep olduğu hastalığın belirtileri, mevsimsel grip ile hemen hemen aynıdır. Kişisel özelliklere göre değişmekle beraber domuz gribi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ateş
  • Boğaz ağrısı
  • Öksürük
  • Vücut ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Üşüme
  • Titreme
  • Burun tıkanıklığı
  • İştah kaybı
Kaynak: Haberler.com / Sağlık
title
Close