Haberler

Doğuştan bağırsakları çalışmayan çocuk, hayata tutundu -

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de yeni doğan kız çocuklarında nadir görülen Hirschsprung hastalığı (Doğumsal sinirsel kalın bağırsak çalışmazlığı) ile dünyaya gözlerini açan Ecrin Elif Hoşgör, 16 aylık mücadelenin sonunda hayata tutundu.

Türkiye'de yeni doğan kız çocuklarında nadir görülen Hirschsprung hastalığı (Doğumsal sinirsel kalın bağırsak çalışmazlığı) ile dünyaya gözlerini açan Ecrin Elif Hoşgör, 16 aylık mücadelenin sonunda hayata tutundu.

Isparta Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde dünyaya gelen Ecrin Elif bebek, ilk ameliyatını 4 günlükken geçirdi. Kalın bağırsağı hiç çalışmayan, ince bağırsağı ise yaşanan sorunlar nedeniyle 40 santimetrenin altına düşen Ecrin bebek, 16 aylık kısa ömrüne 5'i büyük olmak üzere 9 ameliyat sığdırdı. Aylarca damardan beslenen, pek çok kez hayati tehlikesi bulunan enfeksiyonlar geçiren Ecrin bebek, riski atlatarak normal hayata uyum sağladı.

- 4 binde bir görülen hastalıkla doğdu

Isparta Devlet Hastanesi yöneticisi ve çocuk cerrahisi uzmanı Dr. Mustafa Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ecrin Elif bebeğin Türkiye'de kız çocuklarında 4 binde görülen Hirschsprung hastalığı ile dünyaya geldiğini söyledi.

Ecrin Elif'in doğduktan 4 gün sonra ameliyata alındığını anlatan Çelik, yeni doğduğunda ameliyat ederek kalın bağırsağının dışarı ağızlaştırıldığını ve çocuğun hayatını idame ettirmesinin sağlandığını kaydetti.

Küçük hastalarının başka sıkıntıları da olduğunu ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

"Daha sonra ince bağırsaklarda sorunlar gelişti. Bu sorunlara bağlı olarak hastamız ince bağırsağının çoğunu kaybetti. İnce bağırsağı 40 santimetrenin altına düştü. İnce bağırsağı 40 santimetrenin altında olan bebeklerin yaşaması çok çok zor. Çünkü beslenme sıkıntısı yaşıyor. Bağırsak kısalığı sebebiyle verilen besinler emilemiyor, olduğu gibi dışarı çıkıyor. Bu nedenle çocuklar, kilo kaybı, enfeksiyon gibi sıkıntılardan dolayı kaybediliyor."

- "Hiçbir zaman pes etmedi"

Çelik, 16 aylık Ecrin bebekle çok uğraşıldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Başta aile olmak üzere çocuk cerrahisi ve yeni doğan uzmanları, çocuk hastalıkları uzmanları ve yoğun bakım ekibi, hastamız için büyük gayret sarf etti. Aylarca hastamızı damardan beslemek zorunda kaldık, ağızdan beslenmesi ayları buldu. Verilen besinler vücudun beslenmesi için yeterli gelmiyordu. Defalarca hayati tehlikesi olan enfeksiyonlar geçirdi ama aile başta olmak üzere ekip hep inanmıştı. Bu arada 3-4 kez operasyon geçirdi. Yeni doğan bir bebek için bunlar ciddi sıkıntılar, ciddi ameliyatlardı. Ağızdan beslenme ve serum kesme denemelerimiz başarıya ulaştı. Çok sevindik. Bunun uyumu aylar aldı. Ailesi de aylarca hastanede yaşadı, hiçbir zaman pes etmedi, mücadele etti. Nihayet hastamızı eve gönderebilir hale geldik."

Ecrin bebeği 10 gün önce son bir kez daha ameliyat ettiklerini ve çalışmayan kalın bağırsak yerine çalışabilir kalın bağırsağı modifiye ettiklerini söyleyen Çelik "Her şey yolunda gitti. İnanmak çok önemliydi. Aile de biz de inandık. Sonrasında sıkıntı yaşamadık. Şu anda hastamız ağızdan beslenebiliyor. Kakasını yapabilir halde. Mevcut bağırsakları yetiyor. Bir insanda olması gereken bağırsağın yüzde 30'u ile idare ediyor. Bununla hayata tutunmuş durumda. Hayatını normal devam ettirebilecek duruma geldi. Bu, aynı zamanda Isparta'da sağlık alanında güzel işler yapıldığının örneklerinden biri oldu" dedi.

Çocuğun büyüdükçe bağırsakların da vücuda adaptasyon sağlayacağına değinen Çelik, Ecrin bebeğin çocukluk döneminde bu uyumu sağladıktan sonra ileride hayatını normale yakın devam ettireceğini ifade etti.

- "Yoğun bakımda ellerimi tutunca, 'yaşayacak' dedim"

Anne Nergis Hoşgör ise doğumdan itibaren 10 aya yakın süre hastanede yaşadıklarını, zor günler geçirdiklerini anlattı.

"Anlatması çok zor ama şükretmekten başka bir çaremiz yoktu" diyen Hoşgör, "Doktorlarımız çok iyiydi, hepsinden Allah razı olsun. Çocuğumdan devamlı ümidim vardı ama bir seferinde tamamen kendimi bırakmıştım. Yoğun bakımda ellerimi tuttu. O zaman dedimki 'sürecek, yaşayacak'. Ondan sonra umudumu hiç kaybetmedim" diye konuştu.

Baba Remzi Hoşgör de pazarcılık yaptığı için çocukla daha çok annesinin ilgilendiğini belirterek, "Kızların kahramanı babasıymış derler ama bizimki biraz farklı oldu. Bizde doktorlarımız kahraman oldu" şeklinde konuştu.

-Annenin bebeğe sarılması, hastane odasında detaylar

-Isparta Devlet Hastanesi yöneticisi ve çocuk cerrahisi uzmanı Dr. Mustafa Çelik

Kaynak: AA / Sağlık
title
Close