Aile hekimlerine hacamat ve akupunktur yetkisi geliyor
Yeni düzenleme ile aile hekimlerine ek yetkiler verilmesi planlanıyor. Kanun teklifine göre, sertifika sahibi aile hekimlerinin mesai saatleri dışında ücret karşılığında hacamat ve akupunktur gibi geleneksel ve tamamlayıcı sağlık hizmetleri uygulamasına olanak sağlanacak.
AK Parti, TBMM Başkanlığı'na 28 maddelik yasa teklifi sundu.Aile hekimlerine yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifinin ayrıntıları belli oldu. Teklife göre, aile hekimleri mesai saatleri dışında vatandaşlara ücret karşılığı geleneksel ve tamamlayıcı sağlık hizmeti verebilecek.
AİLE HEKİMLİĞİNDE HACAMAT VE AKUPUNKTUR DÖNEMİ
NTV'nin haberine göre, teklif yasalaşırsa, sertifika sahibi aile hekimleri, mesai saatleri dışında ücret karşılığında hacamat ve akupunktur gibi hizmetleri uygulayabilecek. Hacamat ve akupunktur yapan aile hekimlerine bu hizmetler ek gelir sağlayacakken uzman sayısının az olduğu belirtiliyor.
MEMİŞOĞLU: İKİNCİL MEVZUATINI ÇIKARACAĞIZ
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu konuda ikincil mevzuatın olması lazım. İkincil mevzuatını çıkaracağız. İkincil mevzuatla birlikte eğitimleri de artıracağız. Bu konuda bir sıkıntı olmayacak. Geleneksel tıpla şu andaki tıbbın entegre olarak çalışması taraftarı olan bir mantıkla yaklaşıyoruz. İnsan sağlığına faydası olacak her türlü uygulamayı yapılabilir hale getirmek için uğraşıyoruz. Bu konuda aile hekimlerinin daha etkin olması için böyle bir mevzuat çıkarıyoruz. Bunun ikincil mevzuatları da kanundan sonra çıkacaktır. Nasıl çalışılacak, nasıl bir sistem kurulacak bunlara bakacağız." ifadelerini kullandı.
BAZI RAPORLAR ÜCRETLİ OLACAK
Aile hekimlerince verilen raporların ücretlendirilmesiyle ilgili de düzenlemeye gidilecek. "Ehliyet raporu" gibi bazı raporlar teklifin yasalaşmasıyla ücretli olacak.
SEVK ALIP HASTANEYE GİDEN HASTA DAHA AZ KATKI PAYI ÖDEYECEK
Birinci basamak sağlık hizmetine başvurmadan ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetine başvuranlar katkı payı ödeyecek. Teklife göre, hasta ilk olarak aile hekimine giderse katkı payı ödemeyecek ve aile hekimi hastayı ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetine sevk ederse katkı payının yarısını ödeyecek. Uygulama ile ikinci ve üçüncü basmak sağlık hizmetlerindeki yoğunluğun azaltılması amaçlanıyor.