Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na yeni dava

Erdoğan, mahkemedeki o sözleri affetmedi

Görüntü Türkiye'den! Yolun ortasında donan at, kaskatı kesildi

At donduran soğuk

5. Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği işbirliği ile "5. Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu" 12-13 Ekim tarihlerinde Mardin'de düzenleniyor.

Sağlık Bakanlığı ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği işbirliği ile "5. Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu" 12-13 Ekim tarihlerinde Mardin'de düzenleniyor.

Bir otelde düzenlenen sempozyum kapsamında, konu ile ilişkili paydaşların ve derneklerin de katılımıyla Türkiye'de erişkin bağışıklamasında bulunduğumuz nokta ile ulaşmak istenilen hedef arasındaki yol haritası tanımlanmaya çalışılacak..

Mardin İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz, yaptığı açılış konuşmasında, Mardin'in Dünya'ya örnek kadim bir şehir, birlikte yaşamın, kardeşçe ve barış içinde yaşanılabilir bir şehir olduğunu gösterdiğini belirterek programa katılan bütün katılımcalara teşekkür etti.

Mardin tarihinde bir çok cami ve kilise olduğunu belirten Yavuz, "Necmettin Beyin Artuk Beyden önce açmış olduğu medrese var, tıp eğitiminin ilk verildiği yerlerden biri" olduğunu kaydetti.

Mardin'in bilimin izinde olduğunu ve bilimden kopmamak ve bilimin vermiş olduğu, sağlamış olduğu en büyük şeyin 'Aşı' olduğunu vurgulayan Yavuz, şöyle dedi:

"Aşının insan tarihinin en büyük buluşu, en büyük hizmetlerden biri sadece bebek ve çocuklarda değil erişkinlerde ve tabi ki sağlık çalışanların da kendilerini aşılaması çok önemli. Mardin'de çocuk ve bebek sayısı Güneydoğu Anadolu bölgesinin diğer illerinde olduğu gibi Türkiye ortalamasının üstünde. Bebek ve çocuk aşılama oranlarımız yüzde 97 oranlarında, okul aşılama oranlarımızda yüzde 98'lerde. Biz sınır ilinde yaşayan sadece illerle komşu olan değil ülke ile komşusu olan bir iliz.

Aile hekimlerimiz bütün güçleri ile özverileri ile çalışıyorlar, çok kısa bir süre önce umarım bir daha yaşamayacağımız hendek olayları sırasında dahi Nusaybin, Derik ve Dargeçit ilçelerinde sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde bile bir tane çocuğun aşısını kaçırmamak için geçe gündüz bütün özverileriyle o zamanki Halk Sağlığı Müdürlüğümüzde hep birlikte çalıştık. diğer illere geç eden nüfuslarının aşılamalarını her şeye rağmen başarıyla sağlamış olduk. o büyük yürekli beyaz önlüklü meslektaşlarım o gün o şartlarda bile görevlerini başarıyla yerine getirmişlerdir. onlara hepinizin huzurunda tekrardan teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve KLİMİK Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, sempozyumda yaptığı konuşmasında, en büyük sevdasının "Aşının İnsan Yolculuğundaki Önemini" bütün hekimlere ve herkese anlatmak olduğunu vurguladı.

İnsanın yaşamının yalnızca hikayelerden ibaret olduğunu ve gerçek olan her şeyin hikaye olduğunu belirten Şenol, "Hekimler öncelikle gerçekleri anlatmakla yükümlüdür, onun için biz burada güzel bir hikayeyi paylaşmak üzere sizinleyiz." ifadelerini kullandı.

Şenol, şöyle konuştu: "Aşı tartışmaya hiç gerek olmayacak bir biçimde insanın ortalama ömrü muradımız olduğu üzere 25 yıl kadar uzatmış bir uygulamadır. Bu yüzden de en önemli ilk 10 halk sağlığı başarısı içindedir. Hiç abartılı değil aşı 1 yılda 25 milyon hayat kurtarıyor, 50 yılda 1 milyarın üzerinde yaşam kurtarıyor."

Kasımiye Medresesi bahçesinde bulundan havuz'un yaşamın bir döngü örneği olduğunu vurgulayan Şenol, "bu su döngü yolculuğu insanın hikayesinden başka hiç bir şey yok aslında yalnızca kalan hikaye. bu hikayede tabi bilim, insan aklının tacı, bilimin bulduklarıyla bugün bu noktadayız ve bunları konuşabilecek durumdayız. Aşılar olmasaydı ne olurdunun cevabını hepinizin düşünmesini istiyorum." dedi.

Sempozyuma Mardin İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz, İl Sağlık Müdürlüğü Bölüm Başkanları, Başkan Yardımcıları, KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, dernek üyeleri, Mardin'de görev yapan Aile Hekimleri ve Enfeksiyon Uzmanları katıldı.

Açılış konuşmaların ardından sempozyum KLİMİK derneği üyelerinin oturumlarıyla, "Aşılamada Altın Kurallar", "Aşının Yolculuğu", "Göç ve Aşılama", "Aşılarla İlgili Mitler ve Gerçekler", "Özel Durumu Olan Konakta Aşılama", "Felç ve Kalp Krizini Önleyen Aşılar", "Güncel Aşılar" konulu sunumları gerçekleştirildi.

5. Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu
Kaynak: AA / Sağlık
title