Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kuruluyor
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu:"Özerk kurullardaki Ahmet'e, Mehmet'e güvendiğimiz kadar, milletin seçtiklerine güvenmeyen anlayış; siyasetin kendi kendine yaptığı en büyük haksızlıktır"
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Özerk kurullardaki Ahmet'e, Mehmet'e güvendiğimiz kadar, milletin seçtiklerine güvenmeyen anlayış; siyasetin kendi kendine yaptığı en büyük haksızlıktır" dedi.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı kurulması ile bazı kanun ve KHK'lerde değişiklik yapan yasa tasarısını alt komisyonda yapılan değişlikler üzerinden görüşüyor.
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, düzenlemenin sağlık sisteminin akademik ve bilimsel yönetimini etkileyeceğini belirterek, Sağlık Bakanlığı'nın "Sağlığın TÜBİTAK'ını kurmaya çalıştığını" söyledi. SSPE hasta ve yakınlarının, sorunlarına çözüm bulmak için Meclis'e geldiğini anlatan Atıcı, "Benim Sağlık Bakanlığım bunlarla uğraşmalı, insan, para ve beyin gücünü birinci basamağa vermelidir. Ne olduysa dümeni bırakıp küreklere geçtiniz. Sağlık Bakanlığı, 'TÜBİTAK yapamıyor ben yapacağım, Türkiye'de üniversiteler işe yaramıyor, sağlık bilimleri üniversitesi, tıp fakültesi kuracağım' diyor. Anadolu'da tıp fakülteleri can çekişirken İstanbul'dan ülkenin sorunun çözmeye çalışıyorsunuz. Bu düzenlemenin ruhu yanlış. Sağlıkta doğru işler yaptığında bunu ifade ettik. Ama sağlıkta daha yapacak çok iş var" diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı'nın asli görevlerinden uzaklaşıp nanoteknoloji, in gibi piramidin üst katmanındaki işlerle uğraşmaya niyetlendiğini kaydeden Atıcı, "Benim kuracağım üniversite, üniversitelerin babasıdır diyorsunuz. Başına niye 'Türkiye'yi eklediniz Bu üniversitenin onlarca hastanesi olacak. Herkesin yönü size dönecek. Biz başka üniversitelerde çalışacak öğretim üyesi bulamayacağız" görüşünü savundu.
MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, düzenlemeyle üniversitelerdeki akademisyenlerin Sağlık Bakanlığı'nın kuracağı üniversiteye göç etmesine neden olacağını ifade ederek, bunun diğer üniversitelerin durumunu daha da zorlaştıracağını söyledi.
CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Türkiye'de büyük işler yapmak yerine aşı yapabilecek teknolojiye ulaşılması gerektiğini belirterek, Sağlık Bakanlığı'nın sağlıkta koordinasyon ve organizasyonu yapması, koruyucu hekimlikle ilgili tedbirleri alması halinde daha başarılı olacağını ifade etti.
CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Sağlık Bakanlığı'nın kuracağı üniversitenin "milli takım" gibi olacağını, akademisyenlerin buraya girmek için yarışacaklarını söyledi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, tasarıya yönelik eleştirileri yanıtlarken, düzenlemenin, Türkiye'nin sağlık dinamiklerine çok farklı bir vizyon katacağını ifade ederek, ülkenin buna ihtiyacı olduğunu, bazı itirazlar olsa bile özüne karşı çıkılmadığını kaydetti. Müezzinoğlu, "6 enstitü kuruyoruz. Hiçbirinin eğitim kadrosu 2-3 kişiyi geçmeyecek. Profesörleri değerlendirip, bunun nerede gerçekleştirileceği konusunda organizasyonu yapacak. Araştırma ve bilimsel çalışma dinamiklerinin azaltılmasını değil, çoğaltılmasını hedefliyoruz. Devasa yapılar kurup, araştırmaları yapacağımız doğru değil. Bunların 40-50'yi geçmeyen kadro talebi var. Özerk kurullardaki Ahmet'e, Mehmet'e güvendiğimiz kadar, milletin seçtiklerine güvenmeyen anlayış; siyasetin kendi kendine yaptığı en büyük haksızlıktır. Bu ülkede millet hesabı bizden soruyor, bürokrat veya özerk kuruldan değil" dedi.
Komisyonda, yemek arası verildiği sırada CHP'li Atıcı ile AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Haldun Ertürk arasında tartışma yaşandı. Atıcı'nın, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç'ın konuşmasına yanıt vereceklerini söylemesi üzerine Ertürk, "Komisyon başkanının sözünü kesiyorsunuz, saygısızlık ediyorsunuz" ifadesini kullandı.
Atıcı'nın "Burada car car konuşuyor, cevap vermeyecek miyiz?" sözüne toplantıyı yöneten Başkanvekili AK Parti İstanbul Milletvekili Türkan Dağoğlu, herkesin konuşmasına dikkat etmesini istedi. - TBMM