TESK 19. Olağan Genel Kurulu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Esnaf elinde terazi tuttuğu kadar gerektiğinde silah tutmuş vatanını savunmuştur, gerektiğinde gitmiş kalem tutmuş, ilmin ışığını yaymıştır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Esnaf elinde terazi tuttuğu kadar gerektiğinde silah tutmuş vatanını savunmuştur, gerektiğinde gitmiş kalem tutmuş, ilmin ışığını yaymıştır. Gerektiğinde gitmiş polise, hakime, savcıya intikal ettirmeden adaleti tecelli ettirmiş, meseleleri çözmüş, küslükleri, anlaşmazlıkları gidermiştir" dedi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) 19. Olağan Genel Kurulu, Rixos Grand Ankara Oteli'nde düzenlendi. Genel kurula Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve çok sayıda davetli katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, genel kurulda yaptığı konuşmada, "Selçuklu döneminden başlayarak Ahilik kültürü altında esnaf ve sanatkar bu ülkenin her zaman mayası, çimentosu olmuş. Ülkeyi ayakta tutan, bir arada tutan, ülkemize istikamet çizen bir vazifeyi asırlar boyunca hakkıyla yerine getirmiştir. Bizim medeniyetimizde esnaf sadece alan, satan, ticaret yapan kişi değildir. Esnaf semtimizin, mahallemizin, sokağımızın abisidir. Esnaf, manevi değerlerimizin, geleneklerin, kültürün, dilin muhafızıdır. Esnaf toplumsal dokunun, sosyal dayanışma ve adaletin adeta teminatıdır. En önemlisi de esnaf güvenirliğin, emin olma sıfatının, dürüstlüğün simgesidir. Bütün bu vasıflar birkaç asır değil 9 asırlık süreçte Anadolu'yu, Trakya'yı ve üzerinde yaşadığımız toprakları ve milleti şekillendirerek günümüze ulaşmıştır. Esnaf elinde terazi tuttuğu kadar gerektiğinde silah tutmuş vatanını savunmuştur, gerektiğinde gitmiş kalem tutmuş, ilmin ışığını yaymıştır. Gerektiğinde gitmiş polise, hakime, savcıya intikal ettirmeden adaleti tecelli ettirmiş, meseleleri çözmüş, küslükleri, anlaşmazlıkları gidermiştir" ifadelerini kullandı.
Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Ne demiş Ahi Evran, Ahi'nin eli, kapısı, sofrası açık olacak. Bunun yanında gözü, dili, beli kapalı olacak. Ahi işine, eşine, yani ailesine ve aşına özen gösterecek. Kuvvetliyken affetmesini bilecek, hiddetliyken yumuşak davranmasını bilecek. Muhtaç iken bile başkalarıyla paylaşacak kadar cömert olacak. Bu vasıflar bizim esnafımızın vasıflarıdır. Aynı zamanda esnafımızın, toplumumuzun tüm kesimleri için muhafaza ettiği vasıflardır. Eğer bugün bağımsız, güçlü bir ülke isek, geleceğe umutla bakabilen bir millet isek bunu en çok esnafımızın ahilik kültürüne borçluyuz. Bu genel kurul vesilesiyle başta Ahi Evran olmak üzere gelmiş geçmiş tüm esnafımızı yad ediyor, 9 asır sonra dahi bu kültürü yaşayan esnafımıza teşekkür ediyorum."
"ESNAF İÇİN HER GÜN YENİ BİR GÜNDÜR"
10 Ağustos'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini hatırlatan Erdoğan, şunları dedi:
"Tarihimizde ilk kez Cumhurbaşkanı milletin doğrudan oylarıyla seçildi. 28 Ağustos'ta TBMM'de yemin ederek göreve başladık. Açıkçası hem 12. Cumhurbaşkanı olarak hem de halkın doğrudan oylarıyla seçilmiş cumhurbaşkanı olarak bugün ilk kez bu tarzda bir buluşmaya katılıyor ve ilk kez TESK Genel Kurulu vesilesiyle kürsüden katılımcılara hitap ediyorum. Yarın da TÜSİAD'ın Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı'na katılarak, orada da yine katılımcılara Türkiye ekonomisini istişare etmesini, bunun fırsatını bulacağız. Tabii bu tarzda ilk buluşmayı TESK'in genel kurulu vesilesiyle yapıyor olmanın, ilk kitlesel buluşmayı esnaf ve sanatkarımızla yapıyor olmanın da bende ayrı bir manası ve ayrı bir heyecanı var. Şunu çok iyi biliyorum. Esnaf için her gün yeni bir gündür. Esnaf her yeni güne yeni bir heyecanla ve yeni umutla uyanır, dükkanını besmele ile dua ile açar, akşam da kanaat içinde kazandığına hamd ederek dükkanını kapatır. Akşam esnaf için muhasebe günüdür. Ancak biliyorum ki bizim esnafımız akşam olduğunda sadece alacak verecek hesabı yapmaz. O gün ülke için, millet için, çalışanları, yoksullar için ne yaptığını, onun muhasebesini yapar. Bu bizim geleneğimizde gerçekten çok önemli bir yere haiz. TESK'in 19. Genel Kurulu'nda ahilik kültürünü bir kez daha teneffüs ederken, şahsen de yeni bir başlangıcı yapıyor olmanın, 'Bismillah' demenin heyecanını yaşıyorum."
"YENİ TÜRKİYE UNUTULANLARIN TEKRAR HATIRLANDIĞI TÜRKİYE OLACAK"
10 Ağustos seçimlerine girerken yoğun bir şekilde 'Yeni Türkiye" vurgusu yaptığını hatırlatan Erdoğan, "Türkiye'de artık yeni bir dönemin başlayacağını ifade etmiştik. Burada şunun altını çizmek isterim. Yeni Türkiye aslında önemli bir boyutuyla unutulanların tekrar hatırlandığı Türkiye'dir. Yeni Türkiye bizi biz yapan değerlerlerin, bizi biz yapan medeniyet unsurlarının yeniden ihya edildiği Türkiye'dir. Yüzümüzü Cumhuriyetimizin 100. yıldönümü olan 2023'e döndük. Ancak bize gelecek istikametini çizecek köklerine, yani hayat damarlarımıza daha sıkı bir şekilde bağlanmaya başladık. Yeni Türkiye bir yandan geleceğe yürüyüştür. Ama aynı zamanda ahilik kültürünün, dayanışmanın, birliğin, dinamizmin yeniden yakalanmasıdır. Son 200 yıl içerisinde bize unutturulan ne varsa, bizim ruhumuzdan, millet olarak özümüzden bir parçayı kopardı ve aldı. Köklerimizle kopan her bağ bizi tarihimizden, ecdadımızdan uzaklaştırdı. Onlarla olan irtibatımızı örseledi. Yeni Türkiye derken esasında bir yönüyle tarihimizin, medeniyetimizin köklerine yüzümüzü dönüyor, unutturulanları yeniden hatırlamaya başlıyoruz" şeklinde konuştu.
"Bizim ticarette acımasız rekabet diye bir mefhum asla olmamıştır" diyen Erdoğan, şunları kaydetti:
"Güçlünün zayıfı ezdiği, büyük balığın küçük balığı yuttuğu bir sistem bizim medeniyetimizde asla yer bulmamıştır. Her ne olursa olsun büyüme, bedeli her ne olursa olsun zenginleşme, bizim tasvip edebileceğimiz bir kalkınma tarzı asla olamaz. 2023'e yürürken bizi biz yapan değerleri bir ağırlık olarak görürsek, onları koparıp atarsak, inanın kazandığımızı zannettiğimiz noktada aslında kaybettiğimizi anlarız ve telafi için çok geç kalırız. Yeni Türkiye acımasız, vahşi, vicdanı olmayan bir kalkınma modeli değil refahın adil, vicdan terazisinde tartılmış şekilde dağıtılmasını öngören bir Türkiye'dir. Biz 2023'e inşallah yanımıza şehitlerimizin ruhaniyetini alarak yürüyeceğiz. 2023'e milletin hayır duasını alarak yürüyeceğiz. 2023'e ahilik kültürünü yeniden hatırlayarak ilerleyeceğiz. En önemlisi de 2023'e 77 milyonun birliğini, o zaman 85 milyon olacağız inşallah, uhuvvetini yani kardeşliğini tesis ederek ulaşacağız." - ANKARA