Haberler
Güney Kore'de parlamento sıkıyönetim kararını iptal etti

Sıkıyönetime karşı parlamentonun kararı ortalığı karıştıracak

Güney Kore'de askerler camları kırarak girdikleri binadan apar topar ayrılmak zorunda kaldı

Askerler camları kırarak girdikleri binadan apar topar ayrılmak zorunda kaldı

Güney Kore'de tansiyon yüksek! Tanklar sokaklara indi, binlerce kişi Meclis'e gidiyor

Tanklar sokaklara indi bile! Binlerce kişi Meclis'e gidiyor

Çiğ köftecide genç kadını dakikalarca taciz etti

Genç kadına yaptığı rezillik, mide bulandırdı

Tamaylıgil'den 'Biber Gazına' Soru Önergesi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, İçişleri Bakanı Güler'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na 'biber gazı' ile ilgili soru önergesi sundu.

CHP'li Tamayligil, Gezi Parkı olayları sürecinde polisin orantısız şekilde biber gazı kullandığını savunarak şu soruların yanıtlanmasını istedi:

"-31 Mayıs 2013 tarihinden itibaren, İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana ile Mersin illeri ayrı ayrı belirtilmek üzere, bir aylık süre içinde Türkiye genelinde kullanılan toplam kimyasal gaz miktarı ne kadardır?

-Güvenlik güçlerinin, ülke genelindeki gösterilerde kullandığı kimyasal gazların çeşitleri ve kimyasal içerikleri nedir?

-Kullanılan gazların insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda, analizleri yaptırılmış mıdır? Yapılan analizlerin, kullanılan gösteri kontrol ajanlarının çeşitleri ayrı ayrı belirtilmek suretiyle, sonuç raporları nedir?

-31 Mayıs tarihinden itibaren meydana gelen toplumsal gösterilerde, "biber gazı" ve diğer göz yaşartıcı gazların yanı sıra, "Portakal gazı" kullanıldığına ve maruz kalanlarda ciddi sağlık sorunları meydana getirdiğine ilişkin iddialar, medya ve kamuoyunun gündeminde yer almıştır. Söz konusu gösterilerde portakal gazı kullanılmış mıdır? Kullanıldıysa, hangi gerekçelerle bu gazın kullanımı tercih edilmiştir?

-Toksik etkili gazın, insan sağlığı üzerine etkileri yönünden gazların uygulanma özellikleri (miktar, süre, maruziyet oranı, maruziyet mesafesi) konusunda üretici bilgi ve önerileri nelerdir?

- İstanbul, Ankara ve İzmir'deki eylemlerde son kullanma tarihi geçmiş olan toksik gaz kapsulleri kullanılmış mıdır?

-Gösterilerde toksik gaz kullanan çevik kuvvette görevli emniyet mensuplarının, mesleki tecrübeleri ne kadardır? Toksik gaz kullanımı konusunda özel bir eğitime tabi tutulmuşlar mıdır?

-Toksik gaza maruz kalan güvenlik güçlerinin, maruziyete bağlı olarak oluşan sağlık sorunları olmuş mudur? Tedavileri nedeniyle, emniyet teşkilatında iş gücü kayıpları olmuş ise bunun süreleri ne kadardır?

-Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) olarak kullanılan araçlarda, göstericilerin üzerine sıkılan basınçlı suyun içinde "ilaç" bulunduğu, ancak bunun kimyasal nitelikte olmadığı İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından açıklanmıştır. Söz konusu "ilaçlı" suya maruz kalan kişilerde ciddi cilt yanıklarının görüldüğü medyada yer almıştır. Türkiye'de ilaçların ruhsatı ve satışının denetlenmesi Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu aracılığıyla ya da Türk Eczacıları Birliği eliyle yürütülmektedir. TOMA'larda kullanılan "ilaçların" niteliği nedir? Tıbbi, zirai yada hayvancılık alanlarında kullanılmakta mıdır? İlacın adı ve bileşenleri nelerdir? TOMA'larda suya katılarak kullanılan ilaç ya da ilaçların ruhsatları var mıdır? Varsa nasıl ve nereden alınmıştır?

-Gösterilerde kullanılan toksik gazlar hangi ülkelerden, ithal edilmektedir? İtalat rakamları ne kadardır ve italat belgeleri bulunmakta mıdır?

-Kullanılan gazların bilinen sağlık etkileri nelerdir ve alınması gereken koruyucu önlemler nelerdir?

-Toksik etkili gazların insan sağlığı üzerindeki etkileri açısından miktar, süre, maruziyet mesafesi ve maruziyet oranı konusunda üretici firmaların verdiği bilgi ve öneriler nelerdir?

-Avrupa İşkencenin ve İnsanlıkdışı veya Onur kırıcı Ceza veya Muamelenin Önlenmesi Komitesi (CPT), biber gazını potansiyel olarak tehlikeli bir madde olarak değerlendirmiş, açık alanlarda kullanımına ilişkin olarak da çekinceler dile getirmiştir. CPT 'Eğer istisnai biçimde kullanılması gerekirse, açıkça tanımlanmış emniyet tedbirleri bulunmalıdır. Örneğin, biber gazına maruz kalan kişilerin derhal doktora erişimi sağlanmalı ve bu kişilere gerekli ilaç verilmelidir' demektedir. Türkiye genelinde meydana gelen toplumsal olaylarda, gaza maruz bırakılan vatandaşlar için söz konusu kriterler uygulanmış mıdır?"

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika
title