Haberler

Mobbing, Kadın ve Hukuki Sorunlar Çalıştayı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Akşit: "Mobbinge sadece alt kademe çalışanlar değil her kademedeki hatta en üst seviyedeki çalışanlar bile maruz kalabiliyor" "Bize gelen müracaa...

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, mobbinge sadece alt kademe çalışanlar değil her kademedeki hatta en üst seviyedeki çalışanların bile maruz kalabildiğini bildirdi.

Akşit, AK Parti Genel Merkezinde düzenlenen, Mobbing, Kadın ve Hukuki Sorunlar Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, mobbingin ilk kez Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu başkanlığı yaptığı dönemde ele alındığını belirterek, o dönemde mobbinge ilişkin bir düzenleme olmadığını, kelime anlamında bile tereddütler bulunduğunu söyledi.

Mobbingin dünyada ve Türkiye'de gitgide önem kazandığını dile getiren Akşit, şöyle devam etti:

"Mobbing, çalışan bireylerin ast-üst ilişkisine bağlı, birbirleri üzerinde oluşturdukları baskı, şiddet, taciz olarak nitelenebilecek bir sorun. Bu, aynı zamanda iş yerindeki verimliliği azaltıyor hem de iş barışına zarar veriyor. Huzuru kaçırıyor, dolayısıyla çok daha verimli olup, çok daha güzel bir üretme içinde olabilecekken bu sıkıntılarla mücadele eden çalışan fert, işine daha az zaman ayırıp, kendi sorunları ile boğuşmaya başlıyor. Bu sorunun yapısal anlamda, hukuki boyutuyla ele alınıp çözümlenmesi gerekiyor. Çalışan bireyin işine son verilirken ya da işinden ayrılmasına neden olabilen bir konu mobbing. Bir anlamda canından bezdiren bir sorun, sonucu işten atılmaya kadar gidebilen bir sorun. Yıpratıcı bir süreç."

Mobbingin psikolojik ve fizyolojik etkileri olduğunu, aşığılanma ve küçümsenmeyi kapsadığına işaret eden Akşit, "Mobbinge sadece alt kademe çalışanlar değil her kademedeki hatta en üst seviyedeki çalışanlar bile maruz kalabiliyor" dedi.

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu olarak ilk çalışmaya başladıklarında mobbingin sadece kadına yönelik olduğunu düşündüklerini anlatan Akşit, şunları söyledi:

"Ama bir baktık ki bize gelen müracaatlar kadınlardan çok erkeklerden. Akademisyenler var arasında, tıp adamları var. İşin boyutunu o zaman gördük. Dünyada da aynı şekilde, bizden farklı düzeyde değil. Dünyada birçok hukuki düzenlemelerin son yıllarda yapıldığı görülmekte. Bu basit bir işletme sorunu, iş yerindeki ufak bir problem değil. Mobbing artık toplumsal bir sorun haline geldi. Ülkemizde de bu sorunun, toplantı ve çalışmalarla ele alınarak, bilinç düzeyi yükseltilerek, azaltılması, yasal düzenlemelerle engellenmesi mümkün olacak."

Mobbinge ilişkin yapılan yasal düzenlemeleri hatırlatan Akşit, mobbingin engellenmesi için bir adım atıldığını ama sorunların henüz tamamen ortadan kalkmadığını bildirdi. Akşit, konuya ilişkin atılan adımların henüz yeterli düzeyde olmadığını kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA / Politika
title
Close