Haberler

Merve Kavakçı Olayının Şahitleri O Günü Anlattı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP'li Şandır: "O olay yaşanmasa başörtüsü meselesi daha erken çözülebilirdi" MHP'li Bal: "1999'da hala 28 Şubat rüzgarı esiyordu ve DSP bu rüzgarın etkisinde hareket ediyordu" CHP'l...

ALİ HAKAN DER - MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, 1999'da TBMM Genel Kurulu'na başörtüsüyle giren Merve Kavakçı'ya yemin ettirilmemesiyle ilgili olarak, "O olay yaşanmasa başörtüsü meselesi daha erken çözülebilirdi" dedi.

Şandır ve eski bakanlardan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, AK Parti'li 4 milletvekilinin dün TBMM Genel Kurulu'na başörtüsüyle girmesi ve 1999'da Genel Kurul'a başörtüsüyle giren Merve Kavakçı'nın yemin ettirilmeden salondan çıkarılmasını AA muhabirine değerlendirdi.

Merve Kavakçı'nın Genel Kurul'a başörtüsüyle geldiği dönemde toplum ve Meclis'in böyle bir değişime hazır olmadığını ifade eden Şandır, şunları söyledi:

"Fazilet Partisi'nin ajitasyonu çok tahrik ediciydi. O gün DSP meseleye hiç hazırlıklı değildi. Sonuçlarını ölçmeden aşırı tepki ortaya koydu. Fazilet Partisi'nin ajitasyonu, toplumun hazır olmayışı ve DSP'nin aşırı tepkisi başı örtmek gibi önemli bir inanç değerenin Türkiye için 14 yıl sorun olarak devam etmesi sonucunu doğurdu. O olay yaşanmasa başörtüsü meselesi daha erken çözülebilirdi."

MHP olarak, o dönemde de inanç gereği başın örtülmesine asla yasak getirilmemesi görüşünü savunduklarını ifade eden Şandır, "Meselenin dün itibarıyla çözülmesine ben de çok seviniyorum. Gelinen noktada MHP'nin emeği çoktur. Bu konuda kanun teklifleri, anayasa değişikliği teklifleri verdik. İstismar edilmemeli" diye konuştu.

-"O çatışma ortamında mesafe kaydedilemedi"-

MHP Konya Milletvekili ve eski bakanlardan Faruk Bal da 1999'da hala 28 Şubat rüzgarı estiğini ve DSP'nin bu rüzgarın etkisinde hareket ettiğini söyledi.

O dönem Meclis'e başörtüsüyle girilmesinin çatışma ortamı yaratacağını MHP'nin gördüğünü anlatan Bal, "DSP'nin keskin bir şekilde Kavakçı'ya karşı nezaket kuralına uymayan davranışlarına katılmadık" dedi.

MHP'nin çatışmanın dışında kaldığını belirten Bal, "O günkü görüntüler ortadadır. Bunu siyasi emellerine alet eden, başörtüsünü suiisttimal eden partilerin Kavakçı olayını kullandıkları ortadadır. O çatışma ortamı içinde toplumsal ve siyasi mutabakata ulaşılamadığı için başörtüsüyle ilgili önemli mesafe kaydedilemedi" diye konuştu.

Aradan geçen sürede, başörtüsünün milli ve manevi vicdanı yaraladığının artık toplumun her kesimi tarafından kabul edildiğini dile getiren Bal, "Özellikle buna şiddetle karşı çıkan CHP içindeki bir gruba rağmen genel olarak bu sorunun çözümlenmesi gerektiği noktasında fikir birliğine ulaşıldı. Bu fikir birliği sonucu dünkü tablo karşımıza çıktı. Bundan mutluluk duyduk" dedi.

Bal, MHP'nin bundan sonraki süreçte ehliyeti, liyakatı itibariyle seçmen desteğini alacak başörtülü aday gösterebileceğini ve başörtülü milletvekilleri olabileceğini de ifade etti.

-"Tepki gösteremedim"

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Kavakçı'nın Meclis'e başörtüsüyle girdiği 1999'da DYP'de olduğunu anımsattı.

Milletvekillerinin yemin ettiği oturumu DYP'li Ali Rıza Septioğlu'nun yönettiğini anlatan Genç, "Nazlı Ilıcak Kavakçı ile içeri girince DSP grubu ayağa kalkarak, 'dışarı' diye alkışlı tempo tuttu. Septioğlu'nun Kavakçı'ya yemin ettireceğini biliyordum. Dışarı çıkarmasını istedim. Israrım üzerine birleşime ara verdi. Ondan sonra Kavakçı dışarıya çıktı, bir daha da gelmedi" diye konuştu.

AK Parti'li milletvekillerinin dün Genel Kurul'a başörtüsüyle girmesine tepki göstermek istediğini, ancak göstermediğini ifade eden Genç, "Ben dün, şahsen hayatımın en acı gününü yaşadım" dedi.

Genç, başörtüsü takmaya başlayan milletvekillerinin Hac dönüşü Meclis'e sokulması için özel olarak Hacca gönderildiğini iddia ederek, AK Parti'nin CHP'nin buna tepki göstermesini beklediğini ve bu yolla yerel seçimlerde oy almaya çalıştığını öne sürdü. - TBMM

Kaynak: AA / Politika
title
Close