Maliye Bakanı Naci Ağbal Açıklaması
Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Yeniden Yapılandırma Kanunu kapsamında yaklaşık 8 milyon 541 bin 577 başvuru aldık” dedi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Yeniden Yapılandırma Kanunu kapsamında yaklaşık 8 milyon 541 bin 577 başvuru aldık" dedi.
TBMM Genel Kurulunda bütçe görüşmeleri devam ediyor. Bakan Ağbal yaptığı konuşmada, "Makina ve teçhizat yatırımlarının finansmanında kullanılan kredilere banka sigorta muameleleri istisnası bu dönemde getirilmiştir. Yeni iş kuran gençlerimize üç yıl boyunca 75 bin liraya kadar kazançlarına Gemir vergisi istisnası getirdik. Yine, tarım kesiminde üretim maliyetlerini aşağı çekmek amacıyla hem yemde hem gübrede Katma Değer Vergisi'ni kaldırdık. Son bir yıl içerisinde yapmış olduğumuz yasal düzenlemelerle AR-GE teşvikleri konusunda adeta 'ikinci nesil AR-GE reformları' diyebileceğimiz düzenlemeleri tek tek hayata geçirdik. Bu kapsamda, özellikle tasarım faaliyetlerini AR-GE teşviklerinin kapsamına almış olmamız son derece önemli. Tasarım faaliyetlerini de aynen AR-GE faaliyetleri gibi teşvik sisteminin içerisine dahil ettik. Nitelikli AR-GE ve tasarım yapan AR-GE şirketlerine yüzde 50 daha fazla istisna imkanı getirdik. AR-GE merkezlerinde çalışacak asgari personel sayısını bu dönemde 30'dan 15'e düşürdük. AR-GE ve tasarım projeleri için ithal edilen eşyaya gümrük vergisi, fon, damga vergisi ve harç istisnasını yine bu dönemde getirdik" dedi.
Varlık Barışı'na ilişkin olarak Ağbal, bankalar, finans kuruluşları ile görüşerek tebliğ yayınladıklarını belirtti. Ağbal, "Vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile yurtdışında sahip olduğu varlıkları; para, döviz, altın, menkul kıymet ülkemize getirebilirler. 2018'den itibaren bütün ülkeler birbirleriyle bilgi paylaşımına başlıyorlar. Bugün her ülke ardı ardına bu tür düzenlemeler yapıyor Vatandaşlarımız farklı nedenlerle yurt içinde kazandıkları varlıkları yurtdışında farklı alanlarda değerlendiriyorlar. Vatandaşlarımıza şu imkanı veriyoruz: Siz de çok iyi biliyorsunuz ki, vatandaşlarımız farklı nedenlerle yurt içinde kazandıkları birtakım varlıkları yurt dışında farklı alanlarda değerlendiriyorlar. Bu sadece Türk vatandaşlarına mahsus bir şey mi? Amerika Birleşik Devletleri vatandaşları da yapıyor, İngiltere vatandaşları da yapıyor, Fransa vatandaşları da yapıyor. Dolayısıyla, ülkeler kendi vatandaşlarının varlıklarını ülkelerine çekmek için bu tür düzenlemeler yapıyorlar. Tebliğde ne demişiz: Varlıklarınızı getirebilirsiniz, istediğiniz gibi tasarruf edebilirsiniz. Bankalara ne demişiz, finans kurumlarına ne demişiz: Vatandaşın bu taleplerini yerine getirin demişiz. Yerine getirirken de belgeye boğmayın. Herhangi bir şekilde bir bildirimin gerçeğe uygun olmaması halinde kişinin zaten kanunun sonuçlarından yararlanması mümkün değil" ifadelerini kullandı.
Yeniden yapılandırma konusunda Ağbal, "Bu arada Yeniden Yapılandırma Kanunu'nun başvuru süreleri bitti, ilk taksit ödemeleri yapıldı. Yaklaşık 12 milyar lira vatandaşlarımız ilk takside karşılık olmak üzere, kasım ayı sonuna kadar ödeme yaptılar, ödemeler devam ediyor, günbegün rakam daha da büyüyor. Bu kanun kapsamında yaklaşık 8 milyon 541 bin 577 başvuru aldık. Ben bunu söylediğim zaman, bir ekmek meselesiyle karşılaştırma yapılıyor, buna da hayret ediyorum. Söylediğimiz şey şudur: Vatandaşımız, devlet olarak getirmiş olduğumuz yeniden yapılandırma kanununa büyük bir teveccüh gösterdi, büyük bir ilgi ve alaka gösterdi. Gerçekten, kasım sonu itibarıyla yoğun bir başvuru aldık. Yani, bunu neye dayanarak söylüyorum? Önceki yeniden yapılandırma kanunlarına baktığımız zaman, sayıları karşılaştırdığımız zaman, bu defa vatandaşımız gerçekten büyük bir ilgi gösterdi. İkinci olarak: Başvurularını yapmanın ötesinde, yoğun bir şekilde de geldi, ilk ödemesini yaptı. Son gün, tabii ki tabiatıyla, bir yoğunluk oldu; bankalarda yoğunluk oldu, vergi dairelerinde yoğunluk oldu" dedi. - ANKARA