Haberler

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Elazığ Kalkınma Kurultayına Katıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeni Elazığ sloganı ile yapılan Elazığ Kalkınma Kurultayı 2. Bileşim toplantısına katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin demokratikleştiğini, bu sayede planlamanın da demokratikleştiğini söyledi.

Yeni Elazığ sloganı ile yapılan Elazığ Kalkınma Kurultayı 2. Bileşim toplantısına katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin demokratikleştiğini, bu sayede planlamanın da demokratikleştiğini söyledi.

Elazığ Valiliği, Belediyesi, Fırat Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası ile Fırat Kalkınma Ajansı tarafından organize edilen Elazığ Kalkınma Kurultayı 2. Bileşim Toplantısının öğleden sonraki programına Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da katıldı. Bakan Yılmaz'ın katıldığı bölümde, ilk ve ikinci toplantıda yapılanlar kısaca anlatıldı.

Kapanış konuşması için söz alan Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, geçmişte vatandaşın üst mevkilerden emir alıp yaptığını, şimdi ise vatandaşın söylediğini üst makamların yaptığını söyledi. Kalkınma kurultayına emeği geçenlere teşekkür eden Vali Ömer Faruk Koçak da, bugünden itibaren belirlenen konularda çalışmalara başlayacaklarını kaydetti. Daha sonra belirlenen Su Ürünleri, Turizm ve Yer Altı kaynakları konusunda belirlenen çalışma haritası oluşturulan çalışma grupları ve Vali Ömer Faruk Koçak, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi Rektörü Kutbeddin Demirdağ, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Şekerdağ tarafından imzalandı.

"TÜRKİYE DEMOKRATİKLEŞİYOR, PLANLAMA DA DEMOKRATİKLEŞİYOR"

Kalkınma kurultayında yapılan çalışmayı Ankara'da yapıp Elazığ için gerekli sektörler bu demediklerini belirterek konuşmasına başlayan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Bunun Elazığlılar kendileri yaptılar. Elazığlılar oturdular, tartıştılar, bizim için öncelikli sektörler bunlardır dediler. Biz buna demokratik planlama diyoruz. Aşağıdan yukarıya planlama diyoruz. Geçmişte planlama yapılırken hep belirli merkezlerde yapılırdı. Şimdi Artık Türkiye demokratikleşiyor, planlamada demokratikleşiyor. Aslında bu amaçla birçok kurum kurduk. Kalkınma ajanslarımız, kırsal kalkınma ajanslarımız merkezden değil artık yerinden çalışıyor. Onlarda bu yerel dinamiklerin bir araya gelip, ortak geleceklerini şekillendirmelerine destek ve yardımcı oluyor. Burada da bunu görüyoruz" dedi.

"HER HÜKUMET MEMNUNİYETİ ÖLÇMEYE CESARET EDEMEZ"

Elazığlının durumu ile ilgili rakamlarla açıklama yapan Bakan Yılmaz, "Elazığ'da Kamu hizmetlerinden memnuniyet fena değil. Biz TÜİK olarak hep ölçüyoruz bunu. Buda artık demokratik bir tavır. Bizim hükümetimiz ile başladı bu iş. Her sene vatandaşın kamu hizmetlerinden memnun mu değil mi diye Türkiye İstatistik Kurumu bir ölçüm yapıyor. Her hükümet bunu yapmaya cesaret edemez. Çünkü sonuçta vatandaşın verdiği bir karne bu. Elazığ'da baktığımız zaman eğitimden memnuniyet yüzde 70,4. Türkiye'de yüzde 70. Sağlıkta memnuniyet Türkiye ortalamasından iyi. Türkiye yüzde 75, Elazığ'da yüzde 78. Vatandaşımız sağlık açısından memnuniyetini belirtmiş. Ulaşımda Türkiye ortalaması ile eşit her ikisi de yüzde 76" şeklinde konuştu.

"ELAZIĞ'IN BİRAZ DAHA HEYECAN VE MORALE İHTİYACI VAR"

Mutluluk endeksi denilen bir sistem olduğunu da dile getiren Bakan Yılmaz, "Vatandaşımıza soruyoruz mutlu musunuz değil misiniz diye. Orada Türkiye ortalamasının bir miktar altında. Türkiye ortalaması yüzde 59, Elazığ'ın ortalaması yüzde 52. Olması gereken yerde değil. Kamu hizmetlerinden memnuniyet fena değil. Orada bir problem görünmüyor. Bu durumda problemi başka yerlerde aramak gerekiyor. Bunun üzerinde durmamız gerektiğini düşünüyorum. Ben Elazığ'ın hak ettiği ölçüde morale sahip olmadığını düşünüyorum. Moralimiz biraz olması gereken noktada değil. Elazığ'ın biraz daha morale ihtiyacı var doğrusu. Aslında temel göstergelerde de Elazığ fena görünmüyor. Sosyo-ekonomik gelişmişlik dediğimiz bir endeksimiz var bizim. Şimdi onunla objektif 61 tane veri ile ölçüm yapıyoruz. Oralarda Elazığ'da 81 ilde 39'uncu sırada görünüyor. Örneğin Malatya'nın biraz önünde görünüyor. Rakamlar bunu söylüyor bize. Fakat Elazığ'ın sosyo-ekonomik gelişmişlikteki sırasındaki bir morale sahip değil bence. Bunun sebepleri üzerinde birlikte düşünmemiz lazım. Daha fazla heyecan ve morale ihtiyacı var Elazığ'ın. Ben bu çalışmaların bu anlamda önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

"KALKINMA 3 SAÇ AYAĞINDAN OLUŞUYOR"

Amaçlarının daha müreffeh, yaşam kalitesi yüksek bir Elazığ'a ulaşmak, ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla kalkınmayı gerçekleştirmek olduğunun altını çizen Bakan Yılmaz sözlerini şöyle devam etti:

"Kalkınma 3 saç ayağından oluşuyor. Ekonomik, sosyal ve çevresel boyut. Her 3'ünü de gerçekleştirmek zorundayız. Yine moral verici bazı göstergeler görüyoruz Elazığ'da. Elazığ'da internet abonesi 7 yılda yüzde 95 artmış 37 bine ulaşmış. Hekim sayısı 2012-13 döneminde 2,5 kat artmış. İhracat 10 kat artarak, 24 milyon dolardan, 261 milyon dolara ulaşmış. Bu önemli bir performans. Kredi miktarı 2007 yılında 600 milyon lira, 2013'te bu rakam 3.6 milyar Türk lirasına yükselmiş. Hızlı bir şekilde gelişme olduğunu gösteriyor bu durum. Yenilikçilik anlamında önemli göstergeler olan patente 2013 yılında 81 il arasında 28. olmuş. Demek ki Elazığ'da bilgi, teknoloji tabanlı bir altyapı var."

Bakan Yılmaz'ın Kalkınma Kurultayında öne çıkan başta 3 alanda ellerinden gelen tüm desteği vereceklerini ifade ederek sözlerini tamamlanmasıyla Elazığ Kalkınma Kurultayı 2. Bileşim toplantısı sona erdi. - ELAZIĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika
title
Close