İran Meclisinde Musevi ve Kerrubi Tartışması
Tahran Milletvekili Mutahhari’nin yaklaşık 4 yıldır ev hapsinde tutulan muhalif lider Musevi ve Kerrubi'yle ilgili kararın kanuna aykırı olduğunu söylemesi, muhafazakar milletvekillerinin tepkisine neden oldu.
İran meclisinde, yaklaşık 4 yıldır ev hapsinde tutulan muhalif lider Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi'yle ilgili kararın eleştirilmesi gerginliğe neden oldu.
Meclis oturumda söz alan Tahran milletvekili Ali Mutahhari, 2009 cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına itiraz ettikleri ve protestoları destekledikleri gerekçesiyle 4 yıldır ev hapsinde tutulan siyasetçilerin durumuna ilişkin konuşmasında, "Mir Hüseyin Musevi, eşi Zehra Rahneverd ve Mehdi Kerrubi'nin sokak gösterilerinin sona ermesinin ardından yargılama gerçekleşmeden ev hapsine alınmalarını yasalara aykırı buluyorum. Bu durumun sürdürülmesini İslam devriminin zararına görüyor, bu konuda Milli Güvenlik Yüksek Kurulu, Cumhurbaşkanlığı ve yargının görevlerini yerine getirmediğini düşünüyorum" şeklinde görüşünü dile getirdi.
Musevi'yle bir bağlantısının olmadığını da ifade eden Mutahhari, "Herkes söz konusu seçimlerde oyumu Muhsin Rızai'ye verdiğimi açıkça biliyor. Çözüm yolu öncelikle bizim 2009 seçimlerinin ardından yaptığımız hataları kabul etmemiz, bunun ardından eğer hataları varsa Musevi ile Kerrubi'yi aleni bir mahkemede yargılanmalarıdır. Eğer bir yargılama yapılmayacaksa söz konusu şahısların ev hapsi sona erdirilmeli ve özgürlüklerine kavuşturulmalıdır" dedi.
Bunun üzerine meclisteki muhafazakar kanattan bazı milletvekilleri, "Fitnecilere ölüm", "Münafıklara ölüm" sloganlarıyla Mutahhari'nin konuşması kesti ve kendisinin kürsüden inmesini talep etti. Mutahhari'nin konuşmasını sürdürmesi üzerine tepkili milletvekillerinin kürsüye yürümesiyle mecliste kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Bazı reformcu milletvekilleri, kürsünün önüne geçerek, muhafazakarların Mutahhari'ye yaklaşmasını engelledi.
İtirazların devam etmesi üzerine Meclis Başkan Vekili Muhammed Hasan Ebuturabifer, Mutahhari'ye hitaben, "Rejim, söz konusu şahıslar hakkındaki kararı, tamamen İslam'ı ve ulusal çıkarları göz önünde bulundurarak almıştır. Meclisin düzeninin korunması adına sizden konuşmanızda ulusal çıkarları ve şer'i hükümleri dikkate almanızı talep ediyorum. Bu tür konuların gündeme getirilmesi maslahata uygun değil" uyarısında bulundu.
Meclis Başkan Vekili Ebuturabifer, daha sonra gazetecilerin meclisten çıkarılması talimatını vererek, oturuma bir süre ara verdi.
İran'da 12 Haziran 2009'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri, itirazlara ve sokak gösterilerine neden olmuştu. Seçim sonuçlarına itiraz eden cumhurbaşkanı adaylarından Musevi ve Mehdi Kerrubi ev hapsine alınmıştı. Ülkedeki reformcu kanat, Musevi ve Kerrubi'nin herhangi bir yargılama yapılmaksızın ev hapsinde tutulmalarını kanuna aykırı olduğunu, muhafazakarlar ise yargılanmaları durumunda, "ülkede fitne çıkarma" suçundan idam edileceklerini, "yargılanmamalarının lehlerine olacağı" görüşünü savunuyor. - İran