Haberler

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Afetlere karşı küresel düzeyde işbirliği zarurettir

Güncelleme:

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Afet ve Acil Durum Yönetiminden sorumlu bakanların 2. toplantısında yaptığı konuşmada, afetlerin sadece yerel değil küresel bir mesele olduğunu vurgulayarak, afetlere karşı küresel düzeyde işbirliği yapmanın artık bir tercih değil zaruret olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, afetlerin sadece yerel değil küresel bir mesele olduğunu söyleyerek "Bu nedenle afetlere karşı küresel düzeyde işbirliği yapmak artık bir tercih değil zarurettir". dedi.

Yerlikaya, Azerbaycan'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Afet ve Acil Durum Yönetiminden sorumlu bakanların 2. toplantısına katıldı.

TDT'nin menfaatlere değil kardeşlik hukukuna dayanan bir oluşum olduğunu belirten Yerlikaya, teşkilatın birlikte hareket ettiği vakit üye ülkelerin gücüne güç kattığını kaydetti.

Yerlikaya, "Çünkü bizim birliğimiz gücümüzdür. Hayata geçirdiğimiz her zirve ve toplantı, Türk dünyasındaki kurumsal birlikteliğin güçlenmesi sürecinde birer kilometre taşıdır." dedi.

Türkiye'nin 12 Kasım 2021'de İstanbul'da düzenlenen TDT Zirvesi'nde teşkilatın sivil koruma mekanizmasının kurulmasını önerdiğini hatırlatan Yerlikaya, "Geçen yıl Ankara'da gerçekleştirilen Afet ve Acil Durum Yönetiminden sorumlu Bakanlar 1. Toplantısı'nda doğal afetlerin etkilerini azaltmak ve iyileştirmeye katkıda bulunmak amacıyla ortak arama kurtarma ve iyileştirme çabaları yapmak için Afet Müdahale Birimi kurulması müzakereye açılmıştı. Burada amaç üye ve gözlemci devletlerde veya diğer devletlerde meydana gelebilecek afet ve acil durumlarda önleme ve hazırlık, barınma, insani yardım, tıbbi yardım, acil durum haberleşmesi, can ve mal kurtarma gibi ihtiyaçların desteklenmesi amacıyla işbirliği ve koordinasyon görevi görecek bir mekanizma oluşturabilmektir." diye konuştu.

Yerlikaya, Kazakistan'ın Türkistan şehrinde 3 Kasım 2023'te düzenlenecek TDT 10. Zirvesi'ne kadar TDT Sivil Koruma Mekanizmasının kurulmasına ilişkin anlaşmanın da hazır hale getirileceğini kaydetti.

Türkiye'de 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremleri hatırlatan Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uluslararası yardım çağrısı yapmıştık. 103 ülkeden yardım teklifi geldi. Bu ülkelerin 90'ı tarafından arama kurtarma personeli ve sahra hastaneleri başta olmak üzere yardımlar hızla ülkemize ulaştırıldı. Türk dünyası ilk yardımımıza koşanlar arasındaydı. İşte acılar paylaştıkça azalır anlayışının tam da karşılığı buydu. Türk Devletleri Teşkilatındaki siz kardeşlerimiz bizleri o zor günlerde yalnız bırakmadınız. Gönderdiğiniz 2 bin 841 arama kurtarma ve sağlık personeli, 55 arama kurtarma köpeği birçok vatandaşımızın yeniden hayata tutunmasını sağladı. Dar gününde yanında olanı asla unutmayan vefakar milletimiz, sizlerin dualarını da, yardımlarınızı da, döktüğünüz gözyaşlarını da asla unutmayacaktır."

İçişleri Bakanı Yerlikaya, afetlerin sadece yerel değil küresel bir mesele olduğunu vurgulayarak "Bu nedenle afetlere karşı küresel düzeyde işbirliği yapmak artık bir tercih değil zarurettir. Teşkilat olarak bu iş birliğimizi yapacağımıza inancım tamdır. Afetlerin önlenmesi ve afet sonrası müdahaleleri etkin bir şekilde sürdürmek için gerekli olan Afet Yönetim Sistemi hepimizin olmazsa olmazıdır." dedi.

Kaynak: AA / Politika

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Politika Haberler

AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

Bakmadan Geçme

23 Eylül hangi burç? 23 Eylül'de doğanlar hangi burç oluyor? 23 Eylül tarihi hangi burç olur? Barbara Palvin aldatıldı mı? Dylan Sprouse, Barbara Palvin'i aldattı mı? İSTANBUL HAVA DURUMU İstanbul'da bu hafta hava nasıl? Meteoroloji uyardı! Havalar ne zaman ısınacak? Havalar ne zaman, hangi tarihte ısınıyor? Meteoroloji tarih vererek uyardı! Prens 3. sezon ne zaman çıkacak? Prens 3. sezon var mı, nerede yayınlanacak? AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanır? AÖF sınav sonuçları nereden, hangi siteden öğrenilir? AÖF sonuç sorgulama ekranı 2024! 1 HAZİRAN TV YAYIN AKIŞI: Bugün hangi diziler var? KANAL D, SHOW TV, STAR TV, ATV, TV8, NOW LGS sınavı kaç dakika? LGS sınavı saat kaçta başlıyor, saat kaçta bitiyor? İşte 2024 LGS sınav süresi! WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 1 Haziran Cumartesi Whatsapp neden yüklenmiyor, kasıyor? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya ayrıldı mı? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya neden ayrıldı? Cumartesi günleri noter açık mı? Cumartesi günleri noterler saat kaça kadar açık, kaçta kapanıyor? 1 HAZİRAN BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Özer Çiller öldü mü? Özer Çiller kimdir, nerden öldü? Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller öldü mü? Askerlik kaldırılacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılıyor mu, neden? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu! 1 Haziran hangi burç? 1 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 1 Haziran tarihi hangi burç olur?
Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title