Hdp Diyarbakır Milletvekili Pir Açıklaması
HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, Diyarbakır Elektrik Dağıtım A.Ş'de (DEDAŞ) çalışan işçilere ilişkin yaptığı açıklamada, "418 işçiden, 370'i işten çıkarıldı, daha sonra haklarından feragat eden 250'si işbaşı yapabildi.
HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, Diyarbakır Elektrik Dağıtım A.Ş'de (DEDAŞ) çalışan işçilere ilişkin yaptığı açıklamada, "418 işçiden, 370'i işten çıkarıldı, daha sonra haklarından feragat eden 250'si işbaşı yapabildi." dedi.
Ziya Pir, DEDAŞ'taki işten çıkarmalarla ilgili, beraberindeki DİSK Enerji-Sen yetkilileri ve bir grup işçiyle basın toplantısı düzenledi.
Bir süre önce bölgede DEDAŞ'ta çalışan 418 işçiden, 370'inin işten çıkarıldığını belirten Pir, daha sonra 250 işçinin yeniden işbaşı yapabildiğini ifade etti.
Emekçilerin hakları kendilerine verilmediği için işten çıkarmalar ve grevler yaşandığını anlatan Pir, "Emekçilerin bütün dayanmalarına rağmen, Abdullah Tivnikli'nin sahip olduğu Eksim Holding yöneticileri, emekçileri tehdit ederek, işbaşı yapmalarını istedi. Ekmek parası için 370 işçiden 250'si, 5-6 yılık haklarından feragat ederek, daha düşük ücretle tekrar işbaşı yaparken, geri kalan 120-130 işçi de haklarından feragat etmeyerek, işbaşı yapmamıştır. Şirketin hem işçilerin birikmiş haklarını vermesi hem de elektriği olmayan köy ve mezralara elektriğin taşınmasını sağlasa daha iyi olur." diye konuştu.
DİSK'e bağlı Enerji-Sen temsilcisi Mehmet Şirin Gürbüz de yaptığı konuşmada, elektrik dağıtımının özelleştirilmesiyle sorunların artarak devam ettiğini, şirketlerden birinin de DEDAŞ olduğunu, özelleştirmeden sonra Abdullah Tivnikli'nin sahip olduğu Eksim Holding tarafından işletilen şirketin Diyarbakır, Şırnak, Şanlıurfa, Mardin, Batman ve Siirt'te faaliyet yürüttüğünü, bu illerde farklı taşeron şirketler aracılığıyla kölelik koşullarında binlerce enerji işçisinin çalıştırıldığını savundu.
Eksim Holding'in, iş sözleşmesinde olmasına rağmen, taşeron işçilerinin yol ve yemek paralarını gasp ettiğini, davaların kazanılmasına rağmen, ödeme yapılmadığını vurgulayan Gürbüz, işçilerin yasal haklarına saygı göstermek yerine, 1 Haziran itibarıyla dava açan işçileri işten çıkardığını bildirdi.
Eksim Holding'in suç işlediğini, yüzlerce işçinin İş Kanunu ve sözleşmelerden doğan haklarını talep ettikleri için işten çıkarılması ve tehdit edilmesinin hukuksuzluk olduğunu ifade eden Gürbüz, şu bilgileri verdi:
"Holding, işlediği suçun farkında olduğu için taşeron şirket değişikliği nedeniyle yeni sözleşmeleri işçilere imzalatılıyor. Yeni sözleşmede işçilerin aldığı ücretler değişmezken, maaş düşürülerek aradaki fark yol ve yemek parası olarak gösteriliyor. Bu, İş Kanunu'na açıkça aykırıdır. Kazanılmış hakların elimizden alınmasına sessiz kalmadığımız için yüzden fazla işçi işten atılmıştır. Eksim Holding ekmeğimize göz dikmekten vazgeçerek kanunlara saygı göstermeli. Yol ve yemek ücreti, maaşlardan kesinti yapılarak değil, eklenerek ücretlere yansıtılmalı, atılan işçiler işbaşı yaptırılmalı."
Diyarbakır halkının mağdur edildiğini iftarda da sahurda karanlıkta kaldığını kaydeden Gürbüz, bölgedeki çatışma ortamı nedeniyle zaten mağdur olan halkın, bu şekilde bir kez daha mağdur edilmesinin tek sorumlusunun şirketin hukuk ve kanun tanımaması olduğunu vurguladı.