Haberler

Hdp Ankara Milletvekili Önder Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Hakkınız eğer meşru zeminlerde savunulamıyorsa, hukuk dışı yollara tevessül edenlere söyleyecek fazlaca bir lafınız kalmaz. Biz yasal siyaset yaparken bunun dışında yol arayanlara buranın imkanlarını referans göstermek durumundayız.

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Hakkınız eğer meşru zeminlerde savunulamıyorsa, hukuk dışı yollara tevessül edenlere söyleyecek fazlaca bir lafınız kalmaz. Biz yasal siyaset yaparken bunun dışında yol arayanlara buranın imkanlarını referans göstermek durumundayız. Bu referansı elimizden almanın vebali büyüktür, faturası da toplum olarak hepimize ödenmez maliyetler olarak gelir." dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan ile Ankara Milletvekili Önder, Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Doğan, toplantıda sözlerine, "Bu toplantı, Anayasa Mahkemesine çağrı toplantısıdır." diyerek başladı.

HDP Eş Genel başkanları, iki grup başkanvekili ve 9 milletvekilinin tutuklu olduğunu anımsatan Doğan, bu milletvekillerinin hukuksuz ve haksız bir süreçten geçerek, hem kürsü hem de milletvekili dokunulmazlıklarının teminatı ayaklar altına alınarak cezaevine konulduğunu iddia etti.

Doğan, 2011 yılında Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı tanındığını, bu hakkın o zaman "hukukta devrim" olarak nitelendirildiğini, Türkiye'nin AİHM kapılarında hak aramasını önleyen bir süreç olarak alkışlandığını söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ile eski CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın serbest kalmasına neden olan Anayasa Mahkemesi kararlarının, yurt içinde ve yurt dışında alkışladığını belirten Doğan, "132 günden bu yana, milletvekili arkadaşlarımızın Anayasa Mahkemesine başvurusu var ama o günden bugüne her nedense onların durumunu görüşecek toplantı yapılmadı." değerlendirmesinde bulundu.

Celal Doğan, Anayasa Mahkemesinin konumunun, referandum öncesinde çok ciddi şekilde tartışılan bir durumda olduğunu ileri sürdü. "Bu mesele, mahkemenin önüne hangi nedenlerle gelmemektedir?" diye soran Doğan, "Türkiye'de iletişimle ilgili başvuruda 7 günde karar veren mahkemenin, iş yoğunluğunu gerekçe göstererek bu başvuru ile ilgili karar almaması kabul edilemez." diye konuştu.

HDP'li Doğan, şunları kaydetti:

"Referandumda belki hayır belki evet çıkar ama belki en büyük siyasi rahatlama, normalleşme Türkiye'de adaletin rayına girmesi halinde siyasi ortamın daha uyumlu hale gelmesi, daha normalleşmesi ve Türkiye'nin bu sıkıntılardan kurtulması bu kararla mümkün olacaktır. Anayasa Mahkemesinin önünde ne kadar çok iş varsa, hiçbirisi 13 arkadaşımızın hürriyetini bağlayan kararlardan daha önemli değildir. Bir an önce bu dosyaların gündeme alınıp karara bağlaması gerekir."

Önder

Sırrı Süreyya Önder de ülkede adalet duygusunun kaybolmaması gerektiğini belirterek, "Hakkınız eğer meşru zeminlerde savunulamıyorsa, adaletsizlik duygusu buram buram her yere sinmişse, hukuk dışı yollara tevessül edenlere söyleyecek fazlaca bir lafınız kalmaz. Biz yasal, demokratik siyaset yaparken, bunun dışında yol arayanlara, buranın imkanlarını ve işlerliğini referans göstermek durumundayız. Bu referansı elimizden almanın vebali büyüktür, faturası da toplum olarak hepimize ödenmez maliyetler olarak gelir." görüşünü savundu.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in, kendisini tutuklayan mahkemenin oy birliğiyle tahliye edildiğini ifade eden Önder, "Baluken'i oy birliği ile tahliye eden mahkemeye, hukuk tarihinde görülmemiş bir uygulama ile savcı itiraz etti ve başka bir mahkemeden tutuklama kararı çıkartıldı." dedi.

Kaynak: AA / Politika
title
Close