Haberler

Esenyurt'taki Yangın

Esenyurt'taki Yangın
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Esenyurt'ta bir alışveriş merkezi inşaatı şantiyesindeki çadırlarda çıkan ve 11 işçinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin tutuklanan 6 kişi Metris Cezaevine gönderildi.

Esenyurt'ta bir alışveriş merkezi inşaatı şantiyesindeki çadırlarda çıkan ve 11 işçinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin tutuklanan 6 kişi Metris Cezaevine gönderildi.

Büyükçekmece Nöbetçi 2. Sulh Ceza Mahkemesince ifadeleri alınan şüphelilerden Kayı İnşaat Şantiye Şefi mimar Erdal Gümüş, inşaat alanının belli bir bölümünden sorumlu olduğunu, yangının sorumluluk bölgesinin dışında meydana geldiğini belirterek suçlamaları reddetti.

Erdal Gümüş'ün avukatı ise inşaatta 50 kadar inşaat mühendisinin çalıştığını ve sadece müvekkili olan şantiye şefinin savcılığa getirildiğini kaydederek, Gümüş'ün suçsuz olduğunu öne sürdü.

İş güvenliği koordinatörü Cem Yıllar ise işçilerin kaldığı bölgede denetimleri zamanında yaptığını ifade ederek, "Tespit ve uyarılarımı patronlarım Mehmet ve Abdullah Altun'a bildirdim. Ancak gerekli tedbirleri almadılar. Ana firma olan Kayı İnşaat da Kaldem İnşaat'a gerekli uyarılarda bulundu, ancak bu uyarılar da dikkate alınmadı. Görevim, sadece iş güvenliğiyle ilgili denetimi yapmak ve eksiklikleri firma yetkililerine bildirmektir. Eksiklikleri giderme görev ve yetkim yoktur. Bu konudaki sorumluluk tamamen Kaldem firması yetkililerine aittir" dedi.

İşçilerin kaldıkları çadırların çok kalabalık olduğu yönünde tespitte bulunduğunu aktaran Yıllar, şöyle devam etti:

"Çadırlarda acil çıkış kapısı olmadığı, elektrik tesisatının düzgün olmadığı, tesisata gereğinden fazla elektrik yükü bindiği, ranza başlarına elektrik sobası bağlandığı hususlarını belirledim. Bu eksiklikleri patronlarıma bildirdim, ancak giderilmedi. İşçilerin kaldığı çadır sayısı başta 5'ti, sonradan 3'e indirildi. Bu çadırların her birine yangın söndürme tüpü konulmasını istedim, ancak sadece 2 tane yangın söndürme tüpü alındı. Ayrıca Ömer Faruk Gülmez ve Tapas firması yetkilisi Hikmet Tezcan da bu eksiklikleri firma yetkililerine bildirdiler. Görevimi en iyi şekilde yerine getirdim. Kusurum yoktur. Çalışma sahasındaki eksiklikler hususunda dahi uyarılarım Kaldem firması yetkililerince dikkate alınmamıştır."

Kaldem İnşaat'ın sahibi Abdullah Altun'un avukatı ise müvekkilinin firmasının güvenlikle ilgili her türlü tertibatı aldığını ve bunun yargılama aşamasında anlaşılacağını savundu.

Altun'un avukatı, müvekkilinin yangın haberini alır almaz olay yerine geldiğini, kaçma şüphesi bulunmadığını ve 300 işçi çalıştırdığını belirterek, tutuklanmamasını talep etti.

Yanan çadırlara elektrik tesisatlarını döşeyen elektrik teknikeri Şaban Bakırcı ise "Bu tesisatları döşerken ısınmada kullanılacağını bilmiyordum. Elektrik tesisatlarını aydınlatma ve priz tesisatı olarak döşedim. Ekim ayında tekrar işe başladığımda sobalar için tesisat kurulmuştu, bunları ben yapmadım. Elektrik tesisatını yaparken Mehmet Altun'un talimatına göre iş yaptım. Kusurum yoktur" dedi.

Tutuklanmalarına karar verilen Kaldem İnşaat'ın sahibi Abdullah Altun ile şantiye şefi Erdal Gümüş, iş güvenliği koordinatörü Cem Yıllar, elektrik teknikeri Şaban Bakırcı, saha mühendisi Hikmet Tezcan ve kalfa Kadir Altun, Metris Cezaevine gönderildi.

- İSTANBUL

Kaynak: AA / Politika
title
Close