Haberler

Erdoğan'ın başdanışmanından "Anayasa'nın 4'üncü maddesine karşıyız" diyen Yapıcıoğlu'na yanıt

Erdoğan'ın başdanışmanından
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Anayasa'nın 4. maddesinin kaldırılması gerektiğini savunan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'na yanıt verdi. Uçum "Değiştirilmezlik ilkesi kurucu neslin gelecek kuşaklara nasihatıdır, söylendiğinin aksine sonraki neslin iradesine ipotek koymak değildir, bu maddeten mümkün de olmaz" ifadelerini kullandı.

Cumhur İttifakı üyesi HÜDA Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun Anayasa'nın 4. maddesinin kaldırılması gerektiğini savunan sözleri gündeme bomba gibi düştü.

CUMHURBAŞKANLIĞINDAN YANIT GECİKMEDİ

Yapıcıoğlu'nun sözleri sonrası iktidar kanadından nasıl bir yanıt geleceği merak konusu olurken Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"HER KUŞAK KENDİ KURUCULUĞUNU YAPMA HAKKINA SAHİPTİR"

X hesabından paylaşım yapan Uçum "Değiştirilmezlik ilkesi kurucu neslin gelecek kuşaklara nasihatıdır, söylendiğinin aksine sonraki neslin iradesine ipotek koymak değildir, bu maddeten mümkün de olmaz. Çünkü nihayetinde her kuşak kendi kuruculuğunu yapma hakkına sahiptir. Ancak her yeni kuruculuk önceki neslin birikimine dayanmak zorundadır. Aksi takdirde devletin, ulusun ve ülkenin devamlılığını sağlamak riske girer. Hatta devamlılık sağlanamaz" dedi.

Mehmet Uçum'un paylaşımının tamamı şu şekilde;

"BİR SABAH NOTU:

Yeni anayasa tartışması bakımından iki konuya açıklık getirmek gerekir:

1-) İLK ÜÇ MADDE VE DEĞİŞTİRİLMEZLİK İLKESİ

Öncelikle belirtelim ki ilk üç maddenin ve ilk üç maddeye ilişkin "değiştirilmezlik ilkesi"nin korunması gerekir.

Aktüel gündeme bakılırsa aslında ilk üç maddedeki esaslar tartışma konusu değil. Türkiye toplumunun ilk üç madde konusunda genel mutabakatı olduğu görülüyor. Aktüel açısından mesele gelecek kuşaklar bakımından ilk üç maddeye ilişkin değiştirilmezlik ilkesinin anlamıdır.

Bu yönüyle değiştirilmezlik ilkesi yaklaşımı gelecek kuşaklara ülkesel birikimin korunmasıyla ilgili güçlü bir siyasi ve hukuki perspektif sunmak anlamına gelir.

Ayrıca değiştirilmezlik ilkesi kurucu neslin gelecek kuşaklara nasihatıdır, söylendiğinin aksine sonraki neslin iradesine ipotek koymak değildir, bu maddeten mümkün de olmaz.

Çünkü nihayetinde her kuşak kendi kuruculuğunu yapma hakkına sahiptir. Ancak her yeni kuruculuk önceki neslin birikimine dayanmak zorundadır. Aksi takdirde devletin, ulusun ve ülkenin devamlılığını sağlamak riske girer. Hatta devamlılık sağlanamaz.

Diğer deyişle hiç bir yeni kuruculuk geçmişi sıfırlayarak yapılamaz. Nesnel olarak da öznel olarak da bu imkansızdır. Bu nedenle değiştirilmezlik ilkesi ülkesel birliğin ve devamlılığın temeli demektir. Bu temele sahip çıkmak da gelecek neslin ödevidir. Bu ödevi hatırlatacak değiştirilmezlik ilkesini vurgulamak da mevcut neslin görevidir.

Erdoğan'ın başdanışmanından 'Anayasa'nın 4'üncü maddesine karşıyız' diyen Yapıcıoğlu'na yanıtCumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum.

2-) VATANDAŞLIK

Vatandaşlık toplumun özelliklerine ve çeşitliliğine göre değil; milletin niteliklerine ve birliğine göre belirlenir; vatandaşlık toplumun üyesi olmaktan doğmaz, milletin mensubu olmaktan kaynaklanır.

Türk vatandaşlığının içeriğini Cumhuriyet vatandaşlığı oluşturur. Yani Türk vatandaşlığı kurtuluş ve kuruluş sürecinin ortaya çıkardığı olgusal bir vatandaşlıktır. Kesinlikle bir etnisiteye dayanmaz ve asla ırki bir vatandaşlık değildir.

Atatürk "Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir" tanımını yapmıştır.

Bu tanımdan yola çıkarak belirlemek gerekirse Türk vatandaşlığı Cumhuriyetin kurucusu olan Türk Milletinin mensubu olmaktır.

Bu nedenle Türk vatandaşlığı Anayasa ile verilen bir vatandaşlık yani anayasal vatandaşlık değil Anayasa ile tespit ve teşhis edilen ve anayasa ile hukuku oluşturulan vatandaşlıktır.

Yeni anayasa Türk vatandaşlığı kavramını elbette koruyacaktır. Çünkü Türk vatandaşlığı kavramı anayasa hukukuyla üzerinde oynanacak yani sadece hukukun konusu olan bir kavram değildir. Türk vatandaşlığı ismiyle de içeriğiyle de tartışılamaz."

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, Anayasa'nın 4. Maddesinin Kaldırılmasına Karşı Çıktı

Erdem Aksoy
Haberler.com - Politika

Zekeriya Yapıcıoğlu Mehmet Uçum Politika Güncel

MİT'ten Kuzey Irak'a nokta operasyon! PKK'lı terörist Halil Yiğit öldürüldü

MİT'ten nokta operasyon! Halil Yiğit öldürüldü

Okul müdürüne zincirle saldıranların akıbetini bilmeyen Çorum Valisi merkeze çekildi

Şehirdeki infial yaratan olaydan haberi olmayan vali merkeze çekildi

Kılıçdaroğlu'nun zor anları! 'Yok böyle bir şey' dedi, imzalı belge yayınlanınca ağız değiştirdi

"Yok böyle bir şey" dedi, imzalı belge yayınlanınca ağız değiştirdi

Burdur'un yeni valisi Tülay Baydar Bilgihan şehre atanan ilk kadın vali oldu

Kararnamede onun da adı var! Atandığı şehrin ilk kadın valisi oldu

500

Yorumlar (34)

Naci Büyükkal:

Ben kıymetli Cumhurbaşkanımızın sözüne bakarım. Başdanışmanın konuşmasına asla bakmam! Umrumda bile olmaz! Bizler boşuna Reisimizin Neferi Değiliz..

78
701
yanıtYanıtla
Fullbrightsız Tarih:

Yav kardeşim sen iyi misin reisin iktidarda kalmak için yaptırıyor açıklamayı reise bakarmış git cemevi ılımlı islam projesine bak hilafet osmanlıyı isteyin

yanıt2
yanıt2
Arslan:

Sen ne boş insansın

yanıt7
yanıt0
Yunus Deliorman :

laf kalabalığına gerek yok hiç kimse ilk 3 madde de-ğiş-ti-re-mez

475
87
yanıtYanıtla
Alkurt:

İlk dört madde asla değiştirilemez. Burası Laik demokratik Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet...devam

yanıt11
yanıt0
Sefa Altun:

SUAN MEMLEKETİN ASİL SORUNU ANAYASA DEGİL, EKONOMİK SİKİNTİLAR VE GERCEK ADALET SİSTEMİ OLMALİ, OLAYLARI İDEOLOJİK DUSUNMEMEK GEREK...

423
23
yanıtYanıtla
Naci Büyükkal:

Ekonomik kriz sadece Türkiye'de değil! Dünya'nın her yerinde ekonomik kriz var.Yine de Devletimiz krizden etkilenmeden elinden geleni yapıyor. Bence ekonomiyi çok iyi yönetiyor. Ben memnunum. ^_^

yanıt0
yanıt10
Doğuş:

Ama bunların asıl meseleside ekonomi yada halk değil.Bu adam yukarıdan cesaret almazsa zaten konuşamaz.

yanıt7
yanıt0
Esesli26:

İlk üç maddeye ilişkin "değiştirilmezlik ilkesi"nin korunması gerekir. Tebrik ediyorum. Diğer vatandaş a da soyadını Yıkıcıoğlu olarak değiştirmesini öneririm.

126
29
yanıtYanıtla
SUNSET null:

rötar sadece uçaklarda olmuyor. neyi beklediniz cevap için?

114
16
yanıtYanıtla
Tüm 34 yorumu okumak için tıklayın Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title
respondToVisibilityVideo(document.getElementById('contentElement'), function () { });