Haberler

CHP Mersin Milletvekili Kuyucuoğlu Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, kamu ya da özel sektöre ait hayati önem arz eden tesislerden rafineri, petrokimya tesisleri ile milletlerarası antlaşma hükümleri uyarınca yapılması öngörülenler hakkında Kıyı Kanunu hükümlerine istisna getirilmesinin öngörüldüğünü belirterek, "Yani Akkuyu'da ve ülkemizin başka yerlerinde yapılacak olan santraller için olası kıyı ve çevre katliamları kanunla korunur hale gelmektedir.

CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, kamu ya da özel sektöre ait hayati önem arz eden tesislerden rafineri, petrokimya tesisleri ile milletlerarası antlaşma hükümleri uyarınca yapılması öngörülenler hakkında Kıyı Kanunu hükümlerine istisna getirilmesinin öngörüldüğünü belirterek, "Yani Akkuyu'da ve ülkemizin başka yerlerinde yapılacak olan santraller için olası kıyı ve çevre katliamları kanunla korunur hale gelmektedir." dedi.

Kuyucuoğlu, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Mersin'deki nükleer santrali işletecek olan Akkuyu Nükleer A.Ş'nin en fazla yüzde 49 oranında ortak alabileceğini anımsatarak, "Ajanslardan aldığımız bilgilere göre, bu ortağın Cengiz İnşaat olacağı belirtilmektedir." ifadesini kullandı.

TBMM'de nükleer santrallerin yapımını kolaylaştıracak kanun, tasarı ve tekliflerle karşılaştıklarını aktaran Kuyucuoğlu, "Bizler, Akkuyu Nükleer Santrali özelinden başlayarak ülkemizde nükleer santral yapılmasına karşı çıkarken, iktidar, getirmiş olduğu tasarılar ve kendi milletvekillerinin vermiş olduğu tekliflerle bunu özendirici hale getirmektedir." diye konuştu.

Bunun en son örneğinin de Enerji Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı ve hemen arkasından iktidar milletvekillerince verilen kanun teklifi olduğunu belirten Kuyucuoğlu, şöyle devam etti:

"Birleştirilerek Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda tali olarak görüştüğümüz bu tasarıda, kamu ya da özel sektöre ait hayati önem arz eden tesislerden rafineri, petrokimya tesisleri ile milletlerarası antlaşma hükümleri uyarınca yapılması öngörülenler hakkında Kıyı Kanunu hükümlerine istisna getirileceği yer almaktadır. Yani Akkuyu'da ve ülkemizin başka yerlerinde yapılacak olan santraller için olası kıyı ve çevre katliamları kanunla korunur hale gelmektedir. Aynı tasarıyla İmar Kanunu ve Yapı Denetimi Hakkındaki Kanunun yapı ruhsatı, yapı denetimi ve yapı kullanma izni gibi hususları nükleer santral sahalarında uygulama dışı bırakılmaktadır. Bir diğer ayrıcalık da üretim tesisleri için alınacak izinlerde, yani yapı ruhsatı, inşaata ilişkin izin, onay, lisans, ruhsat ve benzeri belgeler için üretim yapılacak sahanın mülkiyet ve kullanım hakkına ilişkin belgelerin üretim lisansı verilirken zorunlu olmaktan çıkarılmasıdır."

Kuyucuoğlu, dünyada çevre duyarlılığı olan ve insanını seven birçok ülkenin yavaş yavaş terk ettiği nükleer enerjinin ithal edildiğini ve kurulmasını kolaylaştırmak için kanun çıkartıldığını savundu. Kuyucuoğlu, yaşanabilir bir çevre ve insanlık adına büyük riskler taşıyan nükleer santralleri kurmanın geleceği yok etmek anlamına geldiğini ifade etti.

Anayasa'daki laiklik ilkesine ilişkin değerlendirmesi sorulan Kuyucuoğlu, bunun tartışılmasının bile düşünülemeyeceğini belirterek, "ateşle oynamaktan başka bir şey" olmadığını kaydetti.

Kaynak: AA / Politika
title
Close