Haberler

CHP İstanbul Milletvekili Onur Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Hayvanları Koruma Yasa Tasarısı'nın yasalaşmaması nedeniyle hayvanların deneylerde kullanılmasında mağduriyetler yaşanıyor"

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur,  TBMM Genel Kurulu gündeminde bekleyen Hayvanları Koruma Yasa Tasarısı'nın yasalaşmaması nedeniyle hayvanların deneylerde kullanılmasında ciddi mağduriyetler yaşandığını söyledi.

Onur, Türk Tabipleri Birliği, Veteriner Hekimleri Odası ve hayvan hakları savunucularıyla birlikte düzenlediği basın toplantısına başlarken kürsünün üzerine, Fransa'daki saldırıya atfen  "Je suis Charlie" yazısını koydu ve elindeki kalemi kaldırarak, "Mizaha uzanan kanlı elleri kınıyorum. Hasbelkader mizah dergisi yazarlığı yapan ve ömrünün bir kısmını Paris'te geçirmiş biri olarak dostlarımın dostlarına yapılan saldırıyı kınıyorum. Bugün hepimiz 'je suis Charlie' diyeceğiz" dedi.

Bir süreden beri hayvan haklarıyla ilgili bir çalışma yapıldığını, Çevre Komisyonu'ndan geçirilen ve Genel Kurul gündeminde bekleyen düzenlemenin toplumda travmaya neden olduğunu savunan Onur, düzenlemenin yasalaşmaması nedeniyle özellikle hayvanların deneylerde kullanılmasında ciddi mağduriyetler yaşandığını söyledi. Deney hayvanlarıyla ilgili yönetmeliğin kapsamı genişlettiğini ve sokak hayvanlarının toplanarak deneye kurban edildiğini ifade eden Onur, kanıtlanmış pek çok bilimsel konunun yeni çalışmalara konu edilerek hayvanlar üzerinde vahşice deneyler yapıldığını savundu.

Bireysel hayvan hakları savunucusu ve Deneye Hayır Derneği kurucusu Fırat Ahmet Yıldız da Türkiye'de hayvanlar üzerinde yasa dışı çalışmalar yapıldığını, sadece 2013 yılında 167 bin 634 hayvanın deneylerde kullanıldığını belirterek,  "Bu kadar hayvanı kullanarak ne elde ettiniz? Hani nerede insanlar ve hayvanlar yararına büyük buluşlarınız? Bu deneyler neticesinde kimler doçent ya da profesör olmak yoluyla haksız kazanç ve kariyer elde etmiştir?" dedi.

Yıldız, sadece 2013 yılında resmi olarak beyan edilen 2 bin 225 sokaklardan ve barınaklardan toplanan kedi ve köpeğin deneylerde kullanıldığını, ancak gerçek rakamın bunun en az bir-iki katı olduğunu ileri sürerek, 2014 yılında çıkarılan ve deneyi kolaylaştıran uygulama yönetmeliği ile rakamların çok daha fazla artacağını söyledi. Yıldız, Çevre Komisyonu'nda kabul edilen Hayvanları Koruma Yasa Tasarısı'nın Meclis'te bekletildiğini ifade ederek, tatmin edici olmasa da artı yönleri olan düzenlemenin yasalaşmamasının hayvan katilinin sürmesine neden olduğunu savundu.

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Oytun Okan Şenel ise "kinofobi (köpek korkusu)" olan  bir Hükümet ile karşı karşıya olduklarını belirterek, Hayvanları Koruma Yasa Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'na getirilmesinden korkulduğunu ileri sürdü. Tasarının yüzde 100 tatmin edici olmamakla birlikte mevcut durumdan daha korumacı hükümler içerdiğini ve ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Şenel, düzenleme yasalaşmadıkça her gün "hayvan refahı" adına ve bilimsel tabanı olmayan gerekçelerle hayvanların öldürülmesine devam edileceğini ifade etti. - TBMM

Kaynak: AA / Politika
İstanbul Yenikapı metro istasyonunda yangın

İstanbul'da metroda yangın! İstasyon kapatıldı, yolcular tahliye edildi

AK Parti kurucusu Hüseyin Çelik'ten Atatürk için skandal 'diktatör' çıkışı

AK Parti kurucusundan canlı yayında skandal Atatürk çıkışı

Ankara'nın ardından İBB'nin konser harcamalarına da soruşturma başlatıldı

Başsavcılık etkinlik ve konserleri mercek altına aldı

Ankara Büyükşehir Belediyesinin konser skandalına ilişkin inceleme başlatıldı

Ankara Büyükşehir'in konser skandalına inceleme

title