Haberler

CHP Heyeti, Diyarbakır'da

CHP Heyeti, Diyarbakır'da
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Heyeti, 21 Yıl Önce Hazırlanan Kürt Raporunu Güncellemek İçin Diyarbakır'daki Çalışmalarını Sürdürüyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Samsum Milletvekili Haluk Koç başkanlığındaki CHP heyeti, 21 yıl önce hazırlanan Kürt raporunu güncellemek için yaptıkları çalışma kapsamında Şırnak ve Mardin'den sonra dün geldikleri Diyarbakır'daki çalışmalarını sürdürüyor. Haluk Koç, CHP il başkanlığının hazırlayıp kendilerine sundukları, genel af, ana dilde eğitim hakkı gibi maddelerin yer aldığı 14 sayfalık raporu kendilerini bağlamadığını belirtip, "Asıl rapor, çalışmaların sonucunda Ankara'da oluşturacağımız parti yetkili kurullarımızdan geçirdikten sonra kamuoyuyla paylaşacağımız görüşler olacaktır" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç ve Umut Oran, Genel Sekreter Yardımcısı Tekin Bingöl, MYK üyesi Mahmut Duyan, PM üyesi ve Ardahan Milletvekili Ensar Ögüt, PM üyesi Mehmet Faraç ve CHP Bingöl İl Başkanı Sema Kaygalak'tan oluşan CHP komisyonu, dün akşam geldikleri Diyarbakır'da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. CHP heyeti kentteki incelemelerini bugün de sürdürürken, CHP İl Başkanlığı ise daha önce hazırladığı 'Kürt Sorunu ve Çözüme Dönük Yol Haritası' başlıklı 14 sayfalık raporunu heyete sundu.

CHP İl Sekreteri avukat Mahmut Şevketoğlu tarafından hazırlanan ve 'siyasi talepler ve öneriler, örgütün (PKK) silahlardan arındırılması, siyasi parti ve örgütlenmeler ile diyalog, anayasal ve yasal düzenlemeler, ekonomik düzenlemeler, sanayi ve ticaret, turizm, sınır ticareti, tarım ve hayvancılık, sosyal politikalar, eğitim, çocuklar, kadınlar, yoksullukla mücadele, zorunlu göç, köy ve mezraların zorunlu olarak boşaltılması, koruculuk, köye dönüş, terörden kaynaklanan zararların tazmini' başlıklarını içeren raporda, siyasi genel af ile ana dilde eğitime imkan sağlayacak bir anayasal düzenleme isteniyor.

'GÖRÜŞLERİ KENDİSİNİ BAĞLAR'

Bölgede, yeni 'Kürt Raporu'nu oluşturmak için vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri ile görüşmelerine devam eden 7 kişilik heyete başkanlık eden Haluk Koç ise CHP İl Sekreteri Mahmut Şevketoğlu'nun hazırladığı raporun sadece kendisini bağlayacağını belirterek, şunları söyledi:

"Her siyasi parti içinde kişisel görüşlerini ifade etme durumunda olan insanlar olabilir. Bunu saygıyla karşılarız. Bizim bölgede yaptığımız çalışmalar sonucunda ortaya çıkan bir raporda değildir. Bu görüşler kendisini bağlar. Bizim resmi görüşümüz, bu çalışmaların sonucunda Ankara'da oluşturacağımız son raporumuzu parti yetkili kurullarımızdan geçirdikten sonra kamuoyuyla paylaşacağımız görüşlerdir. Biz herkesi dinliyoruz ve sonuçta bu veriler ışığında hazırlayacanacak olan bizim parti raporumuzdur. O da, Ankara'da hazırlanıp paylaşılacak."

'GENEL MERKEZ'E YARDIMCI OLMAK İÇİN HAZIRLADIK'

CHP İl Sekreteri Mahmut Şevketoğlu ise DHA'ya yaptığı açıklamada hazırladığı 14 sayfalık raporu heyetin yanısıra Genel Merkez'e de gönderdiğini dile getirerek, Türkiye'ninen temel sorunu olan Kürt sorununun bugüne kadar çözülemediği için yaklaşık 40 bin cana ve 400 milyar dolarlık milli servete malolduğunu söyledi.

CHP'nin yeni yönetiminin Kürt sorununa yönelik yeni bir rapor hazırlayacağını beyan etmesinden sonra kendisinin de bu konuda çalışma başlattığını dile getiren Şevketoğlu, "Genel Merkez'e destek vermek, yardımcı olmak maksadıyla Kürt sorununun çözümüne yönelik demokratik yol haritası adı altında böyle bir rapor hazırladık ve Diyarbakır'a gelen CHP heyetine sunduk. Amacımız bölge sorunlarını dile getirmek ve Kürt sorununun çözümüne yardımcı olmaktır" dedi.

GENEL AFFIN KARŞILIK BULACAĞINA İNANIYORUM

Hazırlanan raporun Genel Merkez tarafından nasıl karşılandığıyla ilgili soruya Şevketoğlu, şöyle yanıt verdi:

"Genel Merkez'in geçmişteki politikalarını bugün tartışmanın bir anlamı yok. Bunlar geçmişte kaldı. Bugün CHP'nin yeni bir genel başkanı, yeni bir yönetimi var ve yeni bir anlayış içinde, devrimci bir ruhla yeni bir atılım gerçekleştirmek istiyor. Türkiye'nin önünde kalıcı olmuş, kangrenleşmiş olan Kürt sorununun çözümüne adım atmaktadır. Bu konuda olumlu bir gelişme olacağına inanıyorum. Ben genel affın Genel Merkez'de karşılık bulacağına inanıyorum. Çünkü siz yeni bir beyaz sayfa açmak istiyorsunuz. Türkiye'de sürdürülen askerin tabiri ile düşük yoğunluklu bir savaş var ve bu savaşta eğer bir tarafı affetmezseniz, dağdaki insanı indirip ne yapacaksınız? Mutlaka bir siyasi genel af olması lazım. Bu sadece dağdakilerle sınırlı olmamalı. Bugüne kadar bu davadan, PKK dosyalarından mahkum olmuş, hüküm giymiş, halen cezaevinde yatan insanların tamamını kapsamalı ve bunların geçmişine yönelikte sicil affıda getirilmeli, hatta SGK'dan faydalanmaları için emeklilik hakkı ve benzeri haklardan faydalanmaları için geriye dönük borçlandırılmaları da yapılmalıdır."

Şevketoğlu, "Raporda, bölgenin ekonomik, sosyal, psikolojik, kültürel bütün sorunlarına değindik. Bunun içerisinde ana dilde eğitim de var. Raporda ana dilde eğitimin özellikle Milli Eğitim Müfredatı içerisinde yer alması gerektiğine inanıyorum. Çünkü Türklerin de Kürtçe'yi öğrenme hakkı vardır. Kürtçeyi engellerken, Kürtlerin Kürtçeyi öğrenmesini engellerken, aynı zamanda Türklerin de Kürtçeyi öğrenmesine engel olmuş oluyoruz. Bu nedenle Kürtçenin müfredat içerisinde seçmeli ders olarak okutulması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.

Ramazan YAVUZ-Bayram BULUT-DİYARBAKIR -DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika
title
Close