Ayhan Güner: İthal Ürüne Ötv Yok, Yerli Üreticiye Var
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Ocak ayı dış ticaret verileri açıklandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Ocak ayı dış ticaret verileri açıklandı. Buna göre en çok ithalat yapılan 20 faslın arasında yer alan, 'kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası' faslında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 188 artış yaşandı. İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner sektörde yaşanan ithalat artışın sebebini ÖTV olduğunu belirterek, "İçeride ki üreticiye vergi var ama dışarıdan gelene yok" dedi.
İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner sektördeki ithalatın artış sebebinin ÖTV olduğunu belirterek, "İki yıl önce yabancı bir firma Türkiye gümrüklerini mahkemeye verdi ve mahkeme 6 ay önce sonuçlandı. Mahkeme, yabancı firmalara 'bu kanunlara göre ÖTV veremezsin' dedi. Burada ki kanunlara göre de Hazine Müsteşarlığı görüş verdi, ÖTV'siz mal Türkiye'ye girdi. Bu değişiklik ancak şimdi rakamlara yansıdı" dedi. Güner, "İçeride ki üreticiye vergi var ama dışarıdan gelene yok" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ben yüzde 20 ÖTV ödemek zorundayım. Hazır malı getirip satarsam vergi yok. Türkiye'de ki üretim de vergi var. Bizim bin TL'ye mal ettiğimiz bir yüzük yurtdışından 800 TL'ye geliyor. Türkiye'de ki üreticiye KDV yok ama ÖTV var. KDV olsun ama ÖTV nedir? ÖTV geri alınmayan bir vergi. Türkiye'de 4 bin yıldır mücevher üretimi var. Avrupa'nın en büyük üretim merkeziyiz. Bunu neden öldürmek istiyorlar. Kapalı Çarşı'da 20 bin kişi, Kuyumcu Kent'te 15 bin kişi yaşıyor. Geçen yıl ihracatı en çok artıran sektörlerden biri mücevher. Bu altın ihracatı ile oldu. Elmas borsası 2 yıldır çalışmıyor. Burada borsa açılsın, dünya borsası neyse dünya ile eşit şartlarla çalışmak istiyoruz. Türkiye dünyanın en büyük hurda altın toplayıcılarından biri. Geçen yıl 13,5 milyar dolar değerinde külçe altın sattık. Bunun en az 7-8 milyarı dolarlık bölümü Türkiye'den bulunan hurda altınlardan."
GEÇMİŞ YILLARA GÖRE DEĞERLİ MADEN VE TAŞ İTHALATI
En çok ithalat yapılan 20 faslın arasında yer alan, 'kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası' faslında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 188 artış yaşandı. Söz konusu fasılda 2012 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 21, 2011 yılında ise bir önce ki yıla oranla yüzde 131 oranında artış yaşandı. Söz konusu fasılda 2010 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 51,6 oranında artış yaşanırken, 2009 yılında ise bir önceki yıla oranla yüzde 64,6 oranında düşüş kaydedildi.
Ocak ayı bazında 'kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası' faslı dikkate alındığında ise 2012 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 57 oranında düşüş yaşanırken, 2011 yılının aynı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1083,8 oranında artış kaydedildi. 'Kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası' faslı Ocak ayı rakamlarında 2010 yılında söz konusu fasıl en çok ihracat yapılan 20 fasıl arasına giremezken, 2009 yılında ise yüzde 93,5 oranında düşüş yaşandı.
GK - Ankara