Adalet Bakanı Ergin, Temas ve Diyalog Grubu Üyeleriyle Biraraya Geldi
Temas ve Diyalog Grubu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüştü.
Temas ve Diyalog Grubu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüştü. Gazeteci Cengiz Çandar, Adalet Bakanı Ergin'e gerçekleştirdikleri ziyarette İmralı'yla ilgili son gelişmelerin konuşulduğunu söyledi.
Kürt sorununun çözümü için oluşturulan ve aralarında gazeteci Cengiz Çandar, Güneydoğu Sanayi ve İşadamları Derneği Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, işadamı Osman Kavala ve gazeteci Mithat Sancar gibi isimlerin de bulunduğu Temas ve Diyalog Grubu, Adalet Bakanı Ergin'in Bakanlıkta ziyaret etti.
Ziyaretin ardından Temas ve Diyalog Grubu üyeleri Adalet Bakanlığı'ndan ayrılırken gazetecilere açıklamalarda bulundu. Güneydoğu Sanayi ve İşadamları Derneği Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, Türkiye'nin çok önemli bir süreçten geçtiğini belirterek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile daha önceden planlanmış bir görüşmelerinin olduğun ifade etti. Görüşmenin bugün gerçekleştiğini kaydeden Bedirharoğlu, "Bu son gelişmeler ışığında Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüş alışverişinde bulunduk. Adalet Bakanı bu türden görüşmeleri önemsediğini, bu türden girişimleri ve heyetleri önemsediğini, bizlerde en azından bu son süreçte başlayan süreci önemli bulduğumuzu, bu sürece zaten daha başlangıcından itibaren destek ve katkı gayreti içinde olduğumuzu ifade ettik. Sonuçta görüşme bu seyri içerisinde bitti" dedi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bu türden girişimlerin, bu türden heyetlerin katkılarını beklediğini ifade ettiğini söyleyen Bedirhanoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bakan Ergin, hükümetin de bu sürecin olumluya dönmesi ve olumlu konusunda bir mecrada ilerleme konusunda herkesin çaba göstermesi gerektiğini ifade etti. Bizde bu konuda son sürece önemli buluyoruz. Toplumun tüm kesimleri bu sürecin olumlu noktalanması konusunda katkı sağlamasını bizde sizin aracılığınız ile ifade etmek istiyoruz."
Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Bediharoğlu, bir gazetecinin somut taleplerin olup olmadığını ve terörist başı Öcalan'a gitmek gibi bir taleplerinin olup olmadığını sorması üzerine, "Bizim böyle bir talebimiz olmadı. Bu süreci en azından, daha sürecin doğru ilerlemesi bakımından herkesin katkı sunması gerektiği ifade edildi. Toplumun hem anamuhalefet partisinin hem de diğer sivil toplum örgütlerinin gerçekten katkı sunması gerekiyor. Türkiye açısından önemli bir süreç, medyanın bunu iyi görmesi gerekiyor. Türkiye açışından kritik bir süreç. Biz heyet olarak bu süreci olumlu bulduğumuzu ve her türlü katkıyı verdiğimizi ve vereceğimizi buradan ifade etmek istiyoruz" diye konuştu.
Bir başka gazetecinin somut bir haritalarının olup olmadığını sorması üzerine ise Bedirhanoğlu, "Hükümetin zaten izlediği bir yol haritası var" diye konuştu.
Yol haritalarının paylaşılıp paylaşılmadığının sorulması üzerine de Bedirhanoğlu, "Bazılarını sohbet etme imkanı oldu. Ama bir çerçeve görüşmesi oldu. Tabii ki hükümetinin yaptığı tüm görüşmeler ile bu görüşme yansıması beklenemez" şeklinde konuştu.
Heyette bulunan gazeteci Cengiz Çandar'a, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile yapılan görüşmenin kendisinden geldiği yönünde bilgilerin olduğunun sorulması üzerine, "Benden gelmedi. Çok önceden ayarlanan bir görüşmeydi. Bu son gelişmelerden yani İmralı ile yapılan temaslardan çok öncesinde ve o bilinmeden yürütülen bir talepti. Randevu bugüne verilmişti. Araya İmralı görüşmelerinin gelişmesi sığdı. Dolayısıyla bugün adı üstünde Temas ve Diyalog Grubunun, şuanda hem temas var hem de diyalog var. Bu kurulma amacına uyan bir gelişme olunca haliyle İmralı'yla ilgili son gelişmeler konuşuldu. Ama randevu daha önceden alınmıştı. Bu İmralı'yla görüşme bilgisi kamuoyuna aktarılmadan önceden alınmıştı. Ayrıca görüşme talebi İsmail Bedirhanoğlu'ndan geldi. Heyet adına ve grup adına" dedi. - ANKARA