Haberler

ABS Fren, Bir Zorunluluk

ABS Fren, Bir Zorunluluk
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yolcu ve Yük Taşımacılığı Yapan Çeşitli Sınıflardaki Araçlar İçin ABS Fren Sistemi Şartı Getirildi.

Gerekli fren donanımına sahip olmayan araçlar artık araç muayene istasyonlarında ağır kusurlu kabul ediliyor ve trafiğe çıkmak için onay alamıyor. Avrupa Birliği'ne uyum kapsamındaki düzenlemeden en çok öğrenci ve personel taşımacılığı yapan minibüsler etkilendi.

Türkiye genelinde trafikte bulunan 2005 ve daha yüksek modeldeki yaklaşık 5 bin servis aracı, böylece yolcu taşımacılığı yapma hakkını da kaybetmiş oldu. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelik kapsamında başlatılan uygulamaya 22 Kasım 2010 tarihi itibarıyla TÜVTURK araç muayene istasyonlarında geçildi. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, yönetmeliğe aykırı fren sistemine sahip araçların piyasaya sürülmesine tepki gösteriyor ve bakanlığın buna önlem almasını istiyor.

ZAMAN gazetesinin haberi:

Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında trafikteki güvenlik kalitesini artırmak için 6 farklı sınıftaki araçlara ABS fren sistemi bulunma zorunluluğu getirildi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelik kapsamında, 22 Kasım 2010 tarihi itibarıyla TÜVTURK Araç Muayene istasyonları'nda uygulamaya geçildi. ABS fren sistemi şartı 2005 ve daha üzeri model araçları kapsıyor. Yönetmelik, daha önce kanuna rağmen uygulanmayan bazı sorunları da beraberinde getirdi. Kanuna göre 2004'ten sonra üretilecek tüm araçlarda ABS fren sistemi bulunması gerekiyor. Ancak, piyasada ABS fren donanımıolmayan 2005 ve üzeri model binlerce araç bulunuyor. Muayene istasyonunda ABS fren sistemi bulunmadığı için ağır kusurlu kabul edilen araç sahipleri, "Madem 2004 sonrası tüm araçların ABS freninin bulunması gerekiyordu, bakanlık bu araçların satışına, neden izin verdi?" diyerek tepki gösteriyor.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, yönetmeliğe aykırı olmasına karşın ABS'si olmayan araçların piyasaya sürülmesine tepki gösterdi. Pek çok taşımacının kendi kusurundan kaynaklanmayan sebeplerden dolayı mağdur edildiğinin altını çizen Aydın, araçların muayenesi yapılamadığı için çalışamadığını ve araç satışlarının gerçekleştirilemediğini dile getirdi.

Türkiye'de yaklaşık 5 bin aracın yönetmelikten etkilendiğini söyleyen istanbul Umum Servis Aracı işletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, araç sahiplerinin mağduriyetinin giderilmemesi halinde mahkemeye başvuracaklarını kaydetti. istanbul'da öğrenci servisçiliği yapan ve 2005 model araç sahibi olan Ahmet Demir, aracında ABS olmadığı için muayeneden geçemediğini söyledi. ABS taktırmak istese bile bunun mümkün olmadığını belirten Demir, yetkililerin mağduriyetini gidermesini istedi.

RADiKAL

Kaynak: OtomobilGazetesi.com / Otomobil
title
Close