Haberler

Orhan Birdal Biyografisi

Orhan Birdal
Doğum YeriErzincan / Türkiye
Doğum Tarihi1.01.1958

Orhan Birdal Kimdir ?

Orhan Birdal ( d. 1958, Kemah, Erzincan ) Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı.

İlk, Orta ve Lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı.

1980 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulundan mezun olan Orhan Birdal, 1990 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisansını tamamladı.

Kariyeri
1976-1982 Yılları Arasında Türkiye Zirai Donatım Kurumu ve Özel sektörde çeşitli firmalarda çalıştı.
1982 Yılında Devlet Hava Meydanları İşletmesi bünyesinde Atatürk Havalimanı’nda Hava Trafik Kontrolörü olarak göreve başladı.
1990 Yılında Erzincan’da Hava Trafik Kontrolörü ve Havaalanı Müdürü olarak görev yaptı.
2000 Yılında Nevşehir Kapadokya Havalimanına Başmüdür olarak atanan Orhan Birdal, aynı yıl içerisinde Trabzon Havalimanında da Başmüdür olarak görev aldı.
2001-2002 Yıllarında İzmir Adnan Menderes Havalimanı ve Nevşehir Havalimanında Başmüdürlük yaptı.
2002 yılında DHMİ Genel Müdürlüğü İşletme Daire Başkanlığı görevine atandı.
2003 Yılında DHMİ Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevine getirildi.
2007 Yılında DHMİ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve getirilen Orhan Birdal, 2015 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müşavirliği görevine getirildi.
?2008-2012 yılları arasında Türk Hava Yolları A.O. Yönetim ve Denetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Bunun yanı sıra TOBB Havacılık Meclisinde Başkan Yardımcısı olarak da görev yaptı.
TTNET ve Türk Telekom firmalarında Yönetim Ve Denetim Kurulu üyesi olarak görev aldı.
2015 Yılında görevinden istifa ederek Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul 1. Bölge’den Milletvekili adayı oldu.

Başarılar
Havacılık sektöründe uzun yıllar yönetici olarak çalışan Orhan Birdal birçok başarılı projeye imza atmıştır. Bunlardan bazıları;

Dünyanın en büyük yap-işlet-devret (YİD) projesi olan Yeni İstanbul Havalimanı. Ayrıca Türkiye’de Havalimanlarında yapılan 17 adet Yap-İşlet-Devlet ve Kamu-Özel Sektör İşbirliği projelerinin her safhasında en üst düzeyde görev yapmıştır.
Yap İşlet Devret Projeleri birçok ülke tarafından model olarak alınarak uygulanmıştır.
Görevde bulunduğu süre boyunca, İç hat yolcu sayısı her yıl ortalama % 22 oranında büyüyerek, 12 yılın sonunda 9 katına çıktı.
2003 Yılında 26 olan Havalimanı sayısı 2014 yılı sonunda 53’e çıktı. Havalimanları yolcu kapasitesi 55 Milyon Yolcu/Yıl’Dan 248 Milyon Yolcu/yıl’ çıkartılmıştır.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi en çok kar eden ve devlete en çok vergi ödemesi yapan KİT’lerden (Kamu İktisadi Teşebbüsü) biri haline gelmiştir.
Türkiye’nin hava sahası modernize edilerek Avrupa standartlarının da üzerine çıkarılmıştır. Orhan Birdal, Türkiye’de yerli sivil uçak yapımı için oluşturulan komisyonda aktif görevler almıştır. Ayrıca 10. ve 11. Ulaştırma Şuralarında Havacılık sektörünün başkanlığını ve moderatörlüklerini üstlenmiştir.
TÜBİTAK İş birliği ile birçok AR-GE projesi hayata geçirilmiştir. Bunlardan bazıları;
HAVA TRAFİK KONTROL SİMÜLATÖRÜ
HAVA ARACI TAKİP SİSTEMİ (HATS)
KUŞ RADARI AR-GE PROJESİ (KUŞRAD)
HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ SEÇME YAZILIMI (KONSEY)
FOD RADARI AR-GE PROJESİ

title