Haberler

Diriliş Ertuğrul'da Bayır-Bucak Türkmenlerine Dua

Güncelleme:

TRT'nin dönem dizisi Diriliş Ertuğrul'da İbn-i Arabi'nin Bayır-Bucak Türkmenlerine ettiği dua geceye damgasını vurdu.

Ertuğrul'dan sonra Moğol saldırısı sonucu yarı ölü halde bulunan Tuğtekin'in yolu bu kez dizideki meczup bir garip rolünü canlandıran Geyikli'nin mağarasına düştü.

"ALLAH SİZİ İKİ CİHANDA AZİZ EYLESİN"

Ertuğrul'un hayatı Tuğtekin'in yaşamasına bağlıdır. Tuğtekin'in hayatının kurtarılmasına vesile olan İbn-i Arabi, Geyikli'ye "Bayır- Bucak Türkmenlerinden Geyikli! Sığınağın insanların kaderini değiştirdi. Sen de tüm Bayır- Bucak Türkmenleri gibi yiğitsin mertsin. Allah sizi iki cihanda aziz eylesin. Mücadelenizde daim etsin" sözleriyle Bayır- Bucak Türkmenlerine dua etti.

BAYIRBCAK TÜRKMENLERİ KİMDİR?

Suriye'nin Türkmen Dağı bölgesinde yaşayan Bayır- Bucak Türkmenleri; Rusya, Hizbullah ve Esad güçlerinin hedefi haline gelmesiyle son günlerin gündem konusuydu. Bayır- Bucak Türkmenleri Suriye'de savaş başladığında Türkiye'nin gönderdiği yardımlarla da gündeme gelmişti. Yakın bir zaman önce de sınır ihlali yapan Rus uçağının düşürülmesi hadisesinde de Rusya'nın da son hedefi olmuştu. Bayır- Bucak Türkmenleri kimdir? Bayır- Bucak nerede?
Bayır- Bucak Türkmenleri kimdir?

1939 yılında Hatay'ın anavatana katılması sırasında Bayır Bucak bölgesi Suriye'de kaldı. Suriye Türkleri ya da Suriye Türkmenleri, Suriye'de yaşayan Türk azınlıktır.

Günümüzde ağırlıklı olarak Şam, Lazkiye, Hama, Humus, Halep ve Rakka kentlerinde ve köylerinde bulunmaktadırlar. Şam bölgesinde yaşayanlara Şam Türkmeni denirken, Halep ve Rakka bölgesindekilere Halep veya Culap Türkmeni, Lazkiye Türkmenlerine Bayır-Bucak Türkmeni denmektedir.

Suriye yönetimi tarafından azınlık olarak kabul edilmezler ve gündelik hayatta Türkmen olarak anılsalar da kayıtlarda "Müslüman" olarak geçmektedirler.[8]Nüfus sayımlarında milliyetleri ile sayılmadıklarından sayıları hakkında kesin bilgi yoktur. Çeşitli kaynaklarda 200.000 ilâ 3.500.000 arasında farklı tahminler verilmektedir.

10.ve 11. yüzyıllarda bu bölgeye yoğun Türk göçlerin gerçekleştiği Suriye'nin yönetimi, 1516'dan sonra Osmanlı Devleti'ne geçmiş ve bölge 1918 yılına kadar kesintisiz olarak 402 yıl boyunca Türklerin hakimiyeti altında kalmıştır. Bu dönemde Suriye'de Türkmen yerleşimi artarak devam etmiş ve bölgede önemli bir Türk nüfusu oluşmuştur. Konuştukları diller Arapça ve Türkiye Türkçesine çok yakın bir Türkçe'dir. Anadolu'daki uzantıları olan Türk boyları arasında inanç, gelenek ve folklorik pratikler bakımından çok önemli benzerlikler bulunmaktadır.

Kaynak: Haberler.Com / Medya

Suriye Rusya Bucak Şam

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten teğmenlerle ilgili yeni çıkış: Kasıt, disiplinsizlik varsa gereği yapılacak

Teğmenlerin kılıçlı yeminiyle ilgili AK Parti Sözcüsü'nden yeni çıkış

Cübbeli Ahmet Hoca saldırıya uğradı

Cübbeli Ahmet Hoca saldırıya uğradı

Ölümden dönen Cübbeli isim verdi: Bu olay onun tezahürü olabilir

Ölümden dönen Cübbeli isim verdi: Bu olay onun tezahürü olabilir

Ümit Özdağ, Engin Polat'la ilgili sözlerine açıklık getirdi: İki politikacı arasındaki pazarlıkta rakam telaffuz edilmiş

"Yazamıyorum" diyen Özdağ, canlı yayında bombayı patlattı: İki siyasetçi pazarlık yaptı

500

Yorumlar (8)

ASLI:

TEK KELİMEYLE MUHTEŞEM VE İZLENECEK TEK DİZİ. . .

19
4
yanıtYanıtla
gulsum:

Ne israile nede rusyaya nede baska ulkeye ulkemizi Allahin izniyle yedirmeyiz.

15
1
yanıtYanıtla
Serhildan Mobil-IOS:

Allah kürtleri korusun

5
10
yanıtYanıtla
Leya:

BİZ SEVE SEVE CAN VERİRİZ .LAKİN BİR KARIŞ TOPRAK VERMEYİZ.......

10
2
yanıtYanıtla
Kürşad reisMobil-ANDROID:

Allah Türk ü korusun ve yüceltsin...

8
2
yanıtYanıtla
imamMobil-ANDROID:

suryedeki türkmenler sayısı 150 000 civarı idi ancak dağıldı kimi şiya kimi suni kimi alevi biri birilerini sevmezler Türkiyedeki milliyetçi kesim çok abartıyor öyle Savaşacak cesaretle ri yok çoğu işitte destekveriyor

2
6
yanıtYanıtla
Yozgatlı:

Allah c.c. Müslüman Türkmen Gardaşlarımıza ve bütün Ehli Sünnet vel Cemaat Müslüman Din Gardaşlarımıza yardım eylesin Cecenistana Doğu Türkistana Iraka Arakana Somaliye Bayır Bucağ ve yer yüzünde bütün Müslümanlara Allah c.c. Askerlerimizi Polislerimizi Vatanamızı korusun Amin

2
0
yanıtYanıtla
ANAMobil-ANDROID:

BU FILM MESAJ VERIYOR BIRLIK ZAMANI RABBIM VATANIMIZI ORDAKI MÜSLÜMANLARIN YAR VE YARDIMCIMIZ OLSUN AMINN

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title