Yeşilçam'ın Bıçkın Jönü 79 Yaşında Veda Etti
Türk Sinemasının Ünlü Jönü Orhan Günşiray, Dün Tedavi Gördüğü İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 79 Yaşında Hayata Veda Etti.
Türk sinemasının ünlü jönü Orhan Günşiray, dün tedavi gördüğü İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 79 yaşında hayata veda etti. Bir çok filmde başrolde oynayan Günşiray "kan eksilmesi" sebebiyle bir yıldır tedavi görüyordu.
FOTOĞRAFLARLA ORHAN GÜNŞİRAY
Beyazperdenin bıçkın jönü Orhan Günşiray 25 gün önce rahatsızlanınca İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. İç hastalıkları servisinde tedaviye alınan sanatçıya sık sık kan veriliyordu. Günşiray, dün saat 20.15 sıraları hayata gözlerini yumdu.
Acı haberle büyük üzüntüye boğulan eşi Gülçin Günşiray ile sinema oyuncusu oğlu Mahir Günşiray’ı hastanede yakınları yalnız bırakmadı.
1929’da İstanbul’da doğan Günşiray, Tophane Sanat Okulu’ndan mezun oldu. 1950’de "Adalar Erkek Güzeli" seçilen Günşiray 1959’da "Lejyon Dönüşü" filmiyle beyazperdeye geçti. Çok sayıda filmde başrol oynayan Günşiray 1959-1966 arası Türk sineması serüven filmlerinin en tipik oyuncusu oldu. "Fosforlu Cevriye", "Dolandırıcılar Şahı" ve "Sırat Köprüsü" ünlü filmleri arasında yer aldı. Ünlü yıldız, "Yerli Film"i kurarak yapımcılık yaptı. Sanatçı Mahir Günşiray’ın da babası olan Günşiray, beş çocuk babasıydı.
MİT’E ÇALIŞTIM
Günşiray, Hürriyet yazarı Yener Süsoy’a verdiği röportajda tarihi sırrını açıklayarak "MİT’e çalıştım" demiş, şunları anlatmıştı:"Milli Emniyet’le münasebetim askerliğimi yaparken başladı. İstanbul teşkilatı, o zamanlar Vilayet’e giderken soldaki binadaydı, ben orada çalıştım. Sinemaya girdiğimde geçmişte orada görev yaptığımı bilen olmadı. 1951’de sTürk Mata Hari’si denilen Adalet Pi adlı çok güzel dans eden esmer güzeli bir kadın İstanbul’a geldi. Bu korkunç kadın, Tepebaşı Cumhuriyet Gazinosu’nun barında çalışıyordu. Rus politikacılar, konsüller her gece 02’den sonra hem orada, hem de kadının evinde toplanıyorlarmış. Kadın Tarlabaşı’nda kiraladığı bir evde oturuyordu. Milli Emniyet beni bu kadını takip etmekle görevlendirdi. Sonraki yıllarda başka görevlerim de oldu, onlar benimle toprağa gidecek, sana da anlatamam."
HIYARIM TAM 8 KEZ EVLENDİM
Günşiray 2002 yılında Hürriyet Gazetesi’nde verdiği röportajda "Çapkın değil hıyarım tam 8 kere evlendim" diyordu. Kendisi ile röportaj yapan Yener Süsoy’un bir çok kez evlenmesiyle ilgili sorusu üzerine Orhan Günşiray şunları söylüyordu: "Bu kadar evlilik yapan adama çapkın denir mi Yener’ciğim, hıyarlık benimki. Harama uçkur çözmeden durmadan nikahlandım, var mı benim gibi delikanlı? Alışmışım bir kere, ev hayatını seviyorum. Param var, malım var ama, bu her şeyi halletmiyor. Bugüne kadar birisiyle iki kere olmak üzere 8 kere evlendim. Bende kadına para yedirme hikayesi olmadı, yok öyle şey. Şimdi kalkıp bana kadının ne olduğunu sorma, kadını bilseydim 8 kere evlenir miydim?
Çok sayıda filmde başrolde oynayan Günşiray, “kan eksilmesi” nedeniyle bir yıldır tedavi görüyordu.
Tophane sanat okulundan mezun olan Günşiray, 1950’de Adala Güzeli seçildi. 1959’da “Lejyon dönüşü” filmiyle beyazperdeye adım attı.
ORHAN GÜNYŞİRAY KİMDİR
1929 yılında İstanbul’da doğdu. 1959 yılında Lejyon Dönüşü adlı filmle sinemaya adım attı. Sinemaya hareket getirip, Bond türü filmlerin en tutulan oyuncusu oldu. Ve Atıf Yılmaz'la birlikte Yerli Film şirketini kurdu. Önemli filmleri arasında Fosforlu Cevriye (Aydın Arakon), Ölüm Perdesi, Dolandırıcılar Şahı (Atıf Yılmaz), Sırat Köprüsü (Lütfi Ö. Akad) sayılabilir.
Orhan Günşiray sadece sinema oyunusu değli aynı zamanda tiyatro oyuncusu ve yönetmeniydi. Günşiray'ın oglu Mahir Günşiray da babasıyla aynı mesleği seçti.