Yaşar Kemal'e İstanbul Bilgi Üniversitesinden Fahri Doktora Unvanı
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önemli isimlerinden Yaşar Kemal'e fahri doktora unvanı verdi.
Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önemli isimlerinden Yaşar Kemal'e İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.
Santralistanbul Kampüsü'nde, "Yaşar Kemal Onur Günü" etkinlikleri kapsamında düzenlenen törende, üniversitenin rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver, fahri doktora belgesini programa sağlık sorunları nedeniyle katılamayan Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban'a takdim etti.
Baban, yaptığı konuşmada, Yaşar Kemal'in sevgi ve selamlarını iletti. Etkinliği düzenleyenlere, incelemelerini paylaşanlara ve törende emeği geçenlere teşekkür eden Baban, şöyle konuştu:
"Bir yazarın böyle kapsamlı bir programla, farklı disiplin ve bakış açılarıyla ele alınması çok önemli bir ayrıcalık. Yaşar Kemal'in sözüyle; 'İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne çok teşekkür ederim. Bana müthiş büyük bir mutluluk yaşatıyorsunuz. Buraya bugünümü paylaşmaya gelen tüm dostlarımız, hepiniz sağ olasınız.'"
- "Yaşar Kemal'e ödül vermek, onu değil, ödülü verenleri onurlandırmaktır"
Konuşmasına Yazar Adalet Ağaoğlu'nun gönderdiği notu okuyarak başlayan Gazeteci-Yazar Doğan Hızlan da Yaşar Kemal'in bütün ödül törenlerinde bulunduğunu, bu yüzden kendini talihli biri olarak saydığını söyledi.
"Yaşar Kemal'e ödül vermek, onu değil, ödülü verenleri onurlandırmaktır" diyen Hızlan, yazarların "edebiyat tarihine" ve "bugüne" kalanlar olarak ikiye ayrılabileceğini, Yaşar Kemal'in bu iki özelliği de bünyesinde bulundurduğunu anlattı.
Hızlan, Kemal'in tehlikeli bir alanda kalem oynattığını dile getirerek, "Bunu siyasal, toplumsal anlamdan çok edebi anlamda söylüyorum. Folklor ve destan ve halk öyküleri çok önemli bir kaynak ama onu ustaca bugüne getiremezseniz onun bir taklitçisi olarak dar sınırlar içinde kalırsınız. Yaşar Kemal'in destanları kullanıp onları bugüne getirmesi, onlardan modern bir edebiyat yapması büyük bir ustalıktır" ifadelerini kullandı.
"Yaşar Kemal külliyatı, Türkiye'nin destanıdır"
Sanver de üniversitenin tarihinde iz bırakacak, evrensel manada bir üniversite olmasına katkıda bulunacak bir tören gerçekleştirdiklerini kaydetti.
En heyecan verici konuşmasını yaptığını belirten Sanver, şöyle devam etti:
"Yaşar Kemal'in bir ödülü kabul etmesi, o ödülü veren kurum için bir onurdur. Yoksa elbette ki kendisine onur vererek, onu taltif etmek düşüncesinde hiçbir zaman olmadık. Bu yüzden varlığı, eserleri, fahri doktoramızı kabul eden alçak gönüllüğüyle Yaşar Kemal'e teşekkür ederim. Bir yazarın bölgesini, ülkesini, kültürünü böylesine anlatabilmesi nadirdir. Yaşar Kemal külliyatı, Türkiye'nin destanıdır. Toplumların kahramanlık hikayeleri her zaman çıkar fakat her zaman onları yazacak kalemler çıkmaz. Bu kıymeti bilmek, önemli bir insanlık borcudur."
Konuşmaların ardından davetliler, Güneş Karabuda'nın fotoğraflarından oluşan "Al Gözüm Seyreyle" adlı fotoğraf Sergisi ile Kemal'in Yazar Fethi Naci için imzaladığı 1955 basımı İnce Memed ile 1952 basımı Sarı Sıcak kitabının da bulunduğu kitap sergisini gezdi.
Nebil Özgentürk tarafından hazırlanan ve Yaşar Kemal'in hayatını anlatan kısa portre filmin de gösterildiği törene, duayen fotoğrafçı Ara Güler, sanatçı Türkan Şoray, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. - İstanbul