Haberler

Yarım Asırlık Teneke Ustası Teknolojiye Direniyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Havran ilçesinde 51 yıldır tenekecilik mesleğini devam ettiren 66 yaşındaki Hüseyin Özçelik, gelişen teknolojiye inat, yarım asırdır tenekelere hayat veriyor.

SERHAT BUĞRA ŞENKÖKCÜ - Balıkesir'in Havran ilçesinde 51 yıldır tenekecilik mesleğini devam ettiren 66 yaşındaki Hüseyin Özçelik, gelişen teknolojiye inat, yarım asırdır tenekelere hayat veriyor.

Edremit Körfezi'nde yaşayan 2 teneke ustasından birisi olan Özçelik, atölyesinde, teneke levhaları kullanarak banyo sobaları, elektrikli fırın, ev sobası, soba borusu, mangal, ızgara, çiçek sulama kovası, baca kapağı, yağ aktarma kovası, yağ ve su kazanı, havalandırma malzemeleri, rende, elektrik panosu gibi ev eşyaları üretiyor.

Teneke ustası Özçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tenekecilik mesleğinin 2000'li yıllara kadar revaçta olduğunu ifade ederek, yaklaşık 15 yıldır çırak yetişmediğinden bölgede sayıları 40'ın üzerinde olan teneke atölyelerinin 2'ye düştüğünü belirtti.

Gelişen teknolojinin de etkisiyle teneke eşyalara talebin gün geçtikçe azaldığını dile getiren Özçelik, eski yöntemleri kullanarak bazı eşyalar üretmeye devam ederek ayakta kalmaya çalıştığını anlattı.

Havran'da 1965 yılında tenekecilik mesleğine başladığını ifade eden Özçelik, şöyle konuştu:

"Banyo sobaları, boruları dahil, 1965 yılından beri tenekeleri kullanarak istenilen her türlü eşyayı veya yardımcı malzemeyi ürettim. Bu meslek artık günümüzde ölmüş durumda olduğu için kimse çırak vermiyor. Mesleğin dönüşümü olmadığı için bitme noktasında. Emeğimizin karşılığını, eskiden olduğu kadar hakkıyla alamıyoruz. Bizim de ne zamana kadar bu mesleği yapacağımız belli değil. Bölgemizde el emeğiyle bu mesleği yapan 2 kişi kaldık. 50 yıl öncesinin teknolojisiyle üretilen makinelerimi kullanarak tenekeleri şekillendiriyoruz."

Özçelik, teknolojinin geliştiğini ve artık teneke ürünlerin, çok daha modern makinelerle dakikalar içinde şekillendirildiğini belirterek, "Teneke banyo sobalarını 3 ayrı boyda üretiyorum. Onun yanı sıra elektrikli fırın, ev sobası, soba borusu, mangal, ızgara, çiçek sulama kovası, baca kapağı, yağ aktarma kovası, yağ ve su kazanı, havalandırma malzemeleri, rende, elektrik panosu gibi eşyalar üretiyorum. Bizler, bu mesleğin neredeyse son temsilcileriyiz." dedi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close