Haberler

Turistlere Cam Üfletip Sanatını Tanıtıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bodrum'da yaşamını sürdüren cam sanatçısı Nasuf Cömert, oksijenle ısıtıp üfleme yöntemiyle cama şekil veriyor.

ALİ BALLI - Bodrum'da yaşamını sürdüren cam sanatçısı Nasuf Cömert, oksijenle ısıtıp üfleme yöntemiyle cama şekil veriyor. Cömert, ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlere de sanatını tanıtıp üfleme yaptırıyor.

Nasuf Cömert, cam sanatıyla 47 yıl önce tanıştı. 1970'li yılların başında İstanbul Kartal'da açılan bir cam sanat merkezindeki ustalardan eğitim gören Cömert, bu alanda zamanla kendisini geliştirdi.

Merkezde 7 yıl Alman ve İsviçreli ustalardan eğitim alan Cömert, cama duyduğu sevgi nedeniyle, eğitim hayatını da ortaokul birinci sınıfta yarım bıraktı. Sanatını hiç ara vermeden sürdüren Cömert, daha sonra Bodrum ilçesine taşındı. 22 yıl Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesinde cam sanatçısı olarak görev yapan Cömert, bir süre önce buradan ayrıldı. Cömert, Bodrum Kale Caddesi'ndeki stantta sanatını sürdürüyor.

Bodrum Gümrük Kapısına yakın olması sebebiyle, Yunanistan'dan gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çeken Cömert, zaman zaman sanatını ufak dokunuşlarla ve üfleme yaptırarak onlara da öğretmeye çalışıyor.

Cömert, Maşa, makas ve cımbız yardımıyla yaptığı minyatür "Mevlana", "çeşm-i bülbül", "gözyaşı şişesi", "heykel", "balerin", "şamdan" ve birçok hayvan figürlerinin olduğu cam eserleri başarıyla üretiyor.

Cömert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, camdan yaptığı eserleri, dünyanın 80'den fazla ülkesinde insanlarla buluşturduğunu söyledi. Eskişehir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Cam Bölümünün de kurucusu olduğunu belirten Cömert, okuldan birçok öğrencinin mezun olduğunu dile getirdi.

Cam sanatçısı olarak birçok figür ürettiğine değinen Cömert, "Misafirlerimiz için birbirinden değişik cam eserler yapmaya devam ediyorum. Bu eserleri hiçbir kalıp kullanmadan yapıyorum. Bunlar maşa, kömür, cımbız ve makasla yapılan eserlerdir." dedi.

Yaptığı bir eserin ikincisini yapmıyor

Camdan heykel yapmaya yeni başladığını belirten Cömert, şu değerlendirmede bulundu:

"Camın bütün birimlerini seviyorum ama eksik olan birimim heykel yapmaktı. Eğitim almadan bunu yapmak çok zordur. 'Bunu yaparım.' dedim ve yaklaşık iki yılda yapmaya başladım. Eserlere baktıkça gerçekten heykel yapmaya başladığımı gördüm. Bu yaptığım parçalar dünyada ilktir. Camı üfleyerek şekillendiriyorum. Bir yaptığımın ikincisini yapmıyorum. Kişiye özel eserler yapıyorum. Hiçbir parçam aynı değildir."

Cömert, bundan sonraki hedefinin, ilçede yaşamını sürdüren engelli bireylere bu sanatı öğretmek ve camla ilgili bir dernek kurmak olduğunu kaydetti.

"Ben kendi ülkemde böyle bir şey görmedim"

Bodrum'a ilk kez geldiğini ve çok beğendiğini anlatan Litvanya uyruklu Linas Pazemeckas, Türkiye'nin çok farklı ve güzel bir yer olduğunu söyledi.

Türk insanının çok cana yakın olduğunu ifade eden Pazemeckas, "Burası çok güzel bir yer. Burada ilk kez bir cam sanatçısıyla karşılaştım ve çok şaşırdım. Daha önce bir cam sanatçısı görmemiştim. Çok etkileyici ve başarılı iş yapıyor. Ben kendi ülkemde böyle bir şey görmedim." diye konuştu.

Pazemeckas, ilk kez bir camı üflediğini ve şekillendiğini görünce çok şaşırdığını da ifade etti.

Balayı tatili için eşiyle İstanbul'dan Bodrum'a gelen Mesut Şahin, cam sanatının yapımını görünce şaşırdıklarını ve gururlandıklarını anlattı.

Caddede yürürken Cömert'in dikkatini çektiğini anlatan Neslihan Şahin de "Cam yapımını görünce çok şaşırdık. Eşimle birlikte bir süre izledik. Bu emek ve zeka işi. Bunu herkes yapamaz. Yapılamayacak hiçbir şey yokmuş bunu da gördük." diye konuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close