Haberler

Tokat Kalesi'nde Gizli Geçit ve Zindanlar Ortaya Çıktı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eflak Beyliği Prensi Kont Dracula'nın esir tutulduğu Tokat Kalesi'ndeki restorasyon çalışmalarında gizli geçitler ve zindanlar bulundu.

Tokat'ta Eflak Beyliği Prensi Kont Dracula'nın esir tutulduğu Tokat Kalesi'nde sürdürülen restorasyon çalışmaları sırasında bulunan ve 'Ceylan Yolu' olarak adlandırılan gizli geçidin yaklaşık 100'üncü metresinde mağaraları anımsatan ve sağ ile sola açılan galeriler bulundu.

RESTORASYON ÇALIŞMALARI 7 YILDIR SÜRÜYOR

Tokat Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Tokat Kalesi'nin turizme kazandırılması amacıyla 2009 yılında restorasyon çalışmaları başlatıldı. 2010 yılında bir bölümü tamamlanan çalışmalar geçen yıl yeniden başladı. Çalışmalar kapsamında, Selçuklu ve Osmanlı döneminde savunma amaçlı kullanılan kalenin burçları sağlamlaştırılarak, kale çevresinde kazı çalışmaları yapıldı.

GİZLİ GEÇİT VE ZİNDANLAR BULUNDU

Üç arkeolog denetiminde yapılan çalışmalarda erzak küpleri, askeri barınak, kent merkezindeki Pervane Hamamı'na indiği tahmin edilen gizli geçit ve 2 zindan bulundu. Bu zindanlardan birinde, 1431-76 yılları arasında yaşayan Eflak Beyliği prensi Kont Dracula'nın esir tutulduğu ileri sürüldü.

"UCUNU BULMAK İÇİN BAŞLADIK"

Geçen yıl yaklaşık 80 metrelik bölümü açılan, 'Ceylan Yolu' adı verilen gizli geçitte çalışmalar iki ay önce yeniden başlatıldı. 6 işçinin çalıştığı gizli geçitte açılan bölüm 100 metreye ulaştı. İşçiler gizli geçidin 100'üncü metresinde ilginç bir yapıya ulaştı.

MAĞARAYI ANIMSATAN GALERİLER BULUNDU

Tünelin sağ ve sol tarafında mağarayı anımsatan galeriler bulundu. Burada oluşan toprakları temizleyen işçiler, durumu yetkililere bildirdi. Yapılan ilk incelemede, galerinin su tahribatıyla oluşmuş olabileceği görüşü ağırlık kazandı.

"HEPSİNİ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ"

Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, Tokat Kalesi'nin önemine dikkat çekti. Müdür Akyüz, 'Ceylan yolu' olarak bilinen gizli geçidi açmak için çalışmaların devam ettiğini söyleyerek, "Tabii çetin bir şey. 45 derecelik açıyla iniyor. Aynı maden ocağı ile raylı sistem kurarak oradaki dolgu malzemelerini çıkartmaya çalışıyoruz" dedi. Bulunan yeni galerilerin, içerideki su sızıntıları veya insan faktöründen oluşabileceğini söyleyen Müdür Akyüz, "Biz ne varsa bunların hepsini ortaya çıkartacağız. Bunlar normal. Belki sağa sola değişik tünellerin gidebileceği yerler de çıkabilir" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat
title
Close