Haberler

Özlem Poker'den ''Huşu İçinde'' Sergisi

Özlem Poker'den ''Huşu İçinde'' Sergisi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özlem Paker, sahiplenilmeyi, yönetilmeyi, etiketlenmeyi reddediyor!

Yapıtlarıyla, sahiplenilmeyi, yönetilmeyi, etiketlenmeyi reddederek "kadın"ın kimliğini talep eden ve kadınlığı kutlayan multimedya sanatçısı Özlem Paker, "In the State of Ecstasy / Huşu İçinde" adlı sergisiyle, 9 Ocak 2012 tarihine kadar yenilikçi sanat galerisi Galeri LiNART'ta!

Vücudun, belleğin ve ruhun bir bütün olarak salt sahibine ait olduğu bir dünya düşleyen Özlem Paker, diğerleri tarafından sahiplenilmeyi, yönetilmeyi, etiketlenmeyi reddediyor ve üzerinden politika yapılmasına karşı duruyor. Tarih boyunca baştan çıkarıcı bir tehdit unsuru olarak görülen kadın olgusunun bu yerleşik imajını yıkmak isteyen Paker, her şeye rağmen güçlü bir varoluşa saygı duruyor.

Gallery LiNART'ta açılan "In the State of Ecstasy / Huşu İçinde" adlı sergisinde yer alan "iNTo" isimli videosunda, iç dünyasına bir kapı açarak izleyeni içeri davet eden sanatçı, yönlendirmeyi izleyiciye veriyor ve onu pasif olmaktan çıkarıp, aktif katılımcı haline getiriyor. İnteraktivite, izleyicinin önündeki bir "Mouse" ile sahneleri yönlendirmesi sayesinde sağlanıyor. Sanatçının 2000 yılında New York'ta yaptığı ve Türkiye'de ilk kez gösterilen interaktif video; sanatta nadir kullanılan bir teknik olması nedeniyle, kaçırılmaması ve görülmesi gereken bir yapıt olarak öne çıkıyor.

Sergide videonun yanı sıra, video projesinin içinden alınan elemanlarla oluşturulan 5 adet tuval üzeri karışık malzeme yapıt, 2 adet "C-print dijital kolaj" ve sanatçının kağıt üzerine el yazısıyla yazdığı Maya Angelou'nun "Phenomenal Woman" adlı şiiri yer alıyor. Diğer bir tualin üzerine ise Pablo Neruda'nın bir şiirini elle yazan sanatçı, kadının dimdik duruşunu, heybetini ve yıkılmazlığını vurguluyor.

"Biz apaçık buradayız, en iyisi siz gidip gözlerinizi eğitin" diyen Paker, yapıtlarında; kurgu, performans, fotoğraf, video, dijital kolaj, akrilik ve yazılı sözü harmanlayarak yeni ve dinamik bir dil yaratıyor.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat
title
Close