Haberler

Oyuncu Kuklalar Geliyor

Oyuncu Kuklalar Geliyor
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Uluslararası Ülker Kukla Festivali, 10. Yılına Japon Kukla Sanatının Ustalarından Hoichi Okamoto'nun Dondoro Tiyatrosu'nun Kiyohime Mandara Adlı Oyunu ile 9 Mayıs'ta Başlıyor.

İstanbul Uluslararası Ülker Kukla Festivali, 10. yılına Japon kukla sanatının ustalarından Hoichi Okamoto'nun Dondoro Tiyatrosu'nun Kiyohime Mandara adlı oyunu ile 9 Mayıs'ta başlıyor. Cengiz Özek’in sanat yönetmenliğinde 10 yıldır aralıksız devam eden festival, dünyadan ve Türkiye’den en iyi kuklacıları yine bir araya getirecek. Fransa, İspanya, İtalya ve Japonya gibi dokuz ülkenin katılımıyla düzenlenecek festivalde 11 yabancı, beş yerli grubu izleme şansını yakalayabilirsiniz.

Bu yılki festivalin en önemli özelliği ise geçen 10 yılda en çok beğenilen gösterilere tekrar yer verecek olması. Bunların arasında Penza Theater (Rusya), Dondoro Theater (Japonya), Toni Runbau (İspanya), Paolo Papporotto (İtalya) ve State Puppet Thatre Bourgas (Bulgaristan) da yer alıyor. Festivalin bu yılki Onur Ödülü sahibi de özellikle Karagöz üzerine yaptığı araştırmalarla gölge tiyatrosu ve kukla sanatına katkı sağlayan Metin And'a verilecek.

EN KÜÇÜKLERE

Bon Bon Ole

Üç yaş ve üzerindeki çocuklar için özel olarak 1954 yılında kurulan Bulgaristanlı State Puppet Theatre Bourgas'ın hazırladığı Bon Bon Ole 40 dakika sürüyor. Şekerlerin şarkı söylediği, kruasanların dans ettiği ve turtaların güzel balerinler gibi salındığı renkli, eğlenceli ve büyülü bir gösteri bu. Ama bir anda, bir canavar bu eğlenceli partiye dalıyor ve şekerleri türlü oyunlarla kandırarak ihanete teşvik ediyor.

*9 Mayıs Profilo Kültür Merkezi 11.00/13.00

ALTI YIL SONRA YENİDEN

Denizkızının Masalı

Yedi yaş ve üzerine hitap eden Denizkızının Masalı, Rus Penza Theatre tarafından sahneleniyor. 2001 yılında 4. İstanbul Uluslaarası Kukla Festivali'ne gelen oyun, altı yıl önce kaçıranlar için bir kez daha sahnede. Denizkızının Masalı, kukla tiyatrosunun fantastik yönünü ön plana çıkarıyor.

*9 Mayıs Enka Oditoryum 12.30 (Rusca), 13 Mayıs Garajistanbul 18.00 (Rusça)

FESTİVALİN VAZGEÇİLMEZİ

İbiş'in Dünyası

Açıkgöz Kukla Tiyatrosu tarafından hazırlanan gösteri beş yaş ve üzerindeki çocuklara hitap ediyor. İki bölümden oluşan oyunun ilk bölümünde İbiş, okul içerisinde uyulması gereken kuralları, temizlik alışkanlığını, genel ahlak ve görgü kurallarını çocuklara eğlenceli bir dille anlatıyor. İkinci bölümde sahneye gelen ipli kuklalar ise güncel müzik parçalarını keyifli ve neşeli bir ortamda minik izleyicilerin beğenisine sunuyor.

*12 Mayıs Kukla İstanbul 13.00 (Türkçe), 15 Mayıs Marmara Koleji 15.00 (Türkçe)

CAM PARÇASI VE MÜZİK

Dönüşüm

Moscow Theatre TEHb'nin sahnelediği gösterideki müzik ve sesin de eşlik ettiği resimleri kimi zaman mizahi, kimi zaman fantastik bir etki uyandırıyor izleyicide. Küçük bir cam parçasının üzerinde beliren öykü, perdeye projeksiyon vasıtasıyla yansıtılıyor ve müzikle birlikte hiç durmadan değişip, dönüşüyor.

*9 Mayıs Özel Sezin Okulu 18.30 (Rusça), 15 Mayıs Fransız Kültür Merkezi 20.30 (Rusça)

AY AVCILARI'NIN AFRİKA VERSİYONU

Ay Avcıları

Grimm Kardeşler’in ünlü masalını Afrika’ya uyarlayan Theatre de L’Ombrelle eşine az rastlanır bir işe imza attı. Gölge tiyatrosu teknikleri kullanılarak ve müzik eşliğinde hayata geçirilen gösteri evrensel bir temayı işliyor ve ışığın doğuşunu anlatıyor. Kuzey ve Güney kültürlerinin aynı coğrafyada bir araya getirildiği oyunda gerçek ve hayal birbirine karışıyor; büyüleyici bir evren tasviri yapılıyor.

*10 Mayıs Profilo Kültür Merkezi 10.00-13.00 (Fransızca)

MODERN KARAGÖZ

Büyülü Ağaç

18. ve 19. yüzyıl oyunlarından yola çıkılarak hazırlanmış yepyeni ve dinamik bir oyun. Klasik bir Karagöz oyununda görebileceğimiz her ayrıntıyı bu oyunda da bulabiliyoruz. Özellikle Karagöz oyunlarının Şamanizm etkisi altındaki özelliklerini epik bir yorumla bir araya getiren bu gösteri hareket ağırlıklı olarak planlandı. Yani söz en az seviyede kullanılıyor. Karagöz’ün otantik çalgıları ‘nareke’ ve ‘def’, oyunun örgüsü içinde dramatik gerilimi sağlamak üzere etkin bir biçimde yer alıyor.

*11 Mayıs Kukla İstanbul 20.30 (Türkçe), 14 Mayıs Kukla İstanbul 11.00 (Türkçe)

BÜYÜKLERE ÖZEL

Notra Dame’ın Kamburu

Victor Hugo’nun eserinden yola çıkan Ahşap Çerçeve, dramatik yönü zengin bir oyun olan Notre Dame’ın Kamburu ile izleyiciye kukla sanatının farklı bir yönünü sergileyecek. Notre Dame’ın Kamburu sahnede yaratılacak düzlemin, öyküdeki trajedinin imgelerinin oluşturduğu düzlem ile kesiştirilmesinden oluşan bir kurgu oyunu.

*12 Mayıs Fransız Kültür Merkezi 13.00 (Türkçe)

KELOĞLAN'IN DEĞİŞİMİ

Keloğlan Keleşoğlan

Folklorumuzun en sempatik karakterlerinden biri olan Keloğlan, çağlar boyunca masallarıyla neşe kaynağımız oldu. Ankara Devlet Tiyatrosu’nun geçtiğimiz yıl ödül kazanan oyunu Keloğlan Keleşoğlan Anadolu’nun bu bildik kahramanına yeni bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Sıradan bir hayatın içinden çıkıp birden sıradışı olaylar yaşamaya başlayan Keloğlan’ın hayata ve olaylara bakışı değişir, kendi içindeki dinamikleri fark eder. Artık o eski tembel Keloğlan gitmiş yerine kendine güvenen, aklını kullanan ve insanları olumlu yönde etkileyen bambaşka bir Keloğlan gelmiştir.

*12 Mayıs Taksim Sahnesi 13.00 (Türkçe)

UZAKDOĞU'NUN GİZEMİ KIYOHIME MANDARA

Japon kukla sanatının ustalarından Hoichi Okamoto tüm dünyada tanınan, adı hemen her kukla festivalinde heyecan yaratan bir sanatçı. 2000 yılında 3. İstanbul Uluslararası Kukla Festivali’ne konuk olan Dondoro Tiyatrosu, bu kez Uzakdoğuya özgü minimalist yaklaşımın ön planda olduğu ve sessizliğin dinamizmiyle izleyici etkileyen sıra dışı bir gösteri hazırladı.

*12 Mayıs Fransız Kültür Merkezi 20.30 (sözsüz)

FARKLI BİR DÜNYA

Küçük Kız ve Ay

Festivale İspanya’dan katılan El Retal ünlü Fransız şair Jacques Prevert’in bir öyküsünden sahneye uyarladıkları “La Nina Y La Luna - Küçük Kız ve Ay" adlı oyunu sergileyecek. Ayda yaşayan küçük bir kızın öyküsünü anlatan oyun etkileyici görselliği ve şarkılarıyla izleyenleri yaşadıkları dünyadan alıp hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı bir dünyaya götürüyor. Küçücük bir el hareketiyle izleyiciyi kendi evrenine sokan küçük kız, her türden kağıdın kuklalara dönüşebildiği büyülü bir dünya yaratacak.

14 Mayıs Profilo Kültür Merkezi 13.00 (İspanyolca), 15 Mayıs Fransız Kültür Merkezi 13.00 (Fransızca)

ALICE'IN KEŞFİ

And What Alice Found There

Alice Harikalar Diyarında adlı romanı bilmeyen yoktur. İşte Kanada’dan festivale katılan Stranger Theatre yazar Lewis Carroll’un bu klasik eserini farklı bir bakış açısıyla yorumluyor. Tiyatro sahnesinde kukla ve gölgeye bir oyuncu gibi rol biçen gösteri, güneşli bir günde bir ırmak kıyısında başlıyor ve karanlık bir dünyaya yapılan yolculukla devam ediyor. Çocukluk, aşk ve yaratılışın doğası gibi temaları işleyen oyun romana esin kaynağı olduğu düşünülen Alice Liddell’ın hayalgücümüzün sınırlarını zorlayan macerasını anlatıyor.

*14 Mayıs Fransız Kültür Merkezi 13.00 (İngilizce), 15 Mayıs Marmara Koleji 15.00 (İngilizce)

FARKLI KÜLTÜRLERİN BENZERLİKLERİ

İpek Yolu

Dünyanın en iyi el kuklası tekniğine sahip Tayvan’dan Chen Xiuang ve Shadowlight Theatre’ın sanat yönetmeni, doğu kukla sanatı uzmanı Larry Reed, geleneksel Karagözümüzü uluslararası platforma taşıyan gölge tiyatromuzun genç ustası Cengiz Özek’le birlikte Tayvan’da haftalar süren bir çalışma sonucu meydana getirdikleri İpek Yolu’nda farklı kültürlerin benzer kavramlarından yola çıkıyorlar. Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan İpek Yolu’nu bir baştan diğerine geçen iki genç kızın öyküsünü anlatan oyun, doğu mistisizminin başrolde olduğu bir gösteri.

*15 Mayıs Necip Fazıl Kültür Merkezi 16.00 (Çince-Türkçe) Türkçe anlatıcı olacak, 16 Mayıs Fransız Kültür Merkezi 20.3 (Çince-Türkçe) Türkçe anlatıcı olacak.

10. İstanbul Uluslararası Ülker Kukla Festivali’nin biletleri 20 YTL (tam) ve 15 YTL’den (öğrenci); Ticketturk, Atatürk Kültür Merkezi Gişeleri ve oyunlardan bir saat önce salon girişlerinde açılacak gişelerden temin edilebilecek.

Tel: 0 212 243 16 02

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat
title
Close