Haberler

Müzik Tarihine Yolculuğa Çıkaran Müze

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : AKÜ Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi AKÜ Devlet Konservatuvarı Türk Sanat Müziği Bölüm Başkan Yardımcısı Yunus Emre Uğur ile röportaj Müzik tarihine yolculuğa çıkaran müze Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi'nde, aralarında farklı kültür ve coğrafyalardan enstrümanlar, eksi pikaplar ve radyoların bulunduğu 389 parça sergileniyor AKÜ Türk Sanat Müziği Bölüm Başkan Yardımcısı Uğur: "Müzik koleksiyonu deyince insanlar sınırlı sayıda parçalardan oluştuğunu sanıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

AKÜ Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi

AKÜ Devlet Konservatuvarı Türk Sanat Müziği Bölüm Başkan Yardımcısı Yunus Emre Uğur ile röportaj Müzik tarihine yolculuğa çıkaran müze

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi'nde, aralarında farklı kültür ve coğrafyalardan enstrümanlar, eksi pikaplar ve radyoların bulunduğu 389 parça sergileniyor

AKÜ Türk Sanat Müziği Bölüm Başkan Yardımcısı Uğur:

"Müzik koleksiyonu deyince insanlar sınırlı sayıda parçalardan oluştuğunu sanıyor. Fakat geldikten sonra çok büyük bir hayranlık içerisinde buradan ayrılıyorlar"

CANAN TÜKELAY - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi'nde, aralarında farklı kültür ve coğrafyalardan enstrümanlar, eksi pikaplar ve radyoların bulunduğu 389 parça yer alıyor.

AKÜ Devlet Konservatuvarı Türk Sanat Müziği Bölüm Başkan Yardımcısı Yunus Emre Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzik müzesinin, üniversite senatosunun 1 Ekim 2013'te aldığı karar doğrultusunda hizmete girdiğini söyledi.

Koleksiyoner iş adamı İbrahim Alimoğlu'nun koleksiyonunu üniversiteye bağışlamasıyla müze çalışmasının başladığını belirten Uğur, "Daha sonra Alman müzikolog Wolfgang Ott hocamızın şahsi koleksiyonun da katılmasıyla çok geniş bir seviyeye geldi" dedi.

-"Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiğini görüyoruz"

Koleksiyonda dünyanın çeşitli coğrafyalarından, farklı kültürlerden, insanlığın tarih boyunca kullandığı birçok enstrümanın bulunduğunu ifade eden Uğur, şunları kaydetti:

"Sadece enstrümanlar değil bugüne kadar kullanılan eski pikaplar, radyolar gibi 389 parça çeşitli eser müzemizde sergileniyor. Müzemize Türkiye'nin birçok ilinden okulların, çeşitli kurum ve kuruluşların geziler kapsamında ziyaretleri oluyor. Özellikle Afyonkarahisar'a gelen veya turizm merkezlerine giden insanlar burayı da ziyaret ediyor. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiğini görüyoruz. Müzik koleksiyonu deyince insanlar sınırlı sayıda parçalardan oluştuğunu sanıyor. Fakat geldikten sonra çok büyük bir hayranlık içerisinde buradan ayrılıyorlar."

Uğur, ziyaretçilerin birçok müzik aletini hayatlarında ilk kez gördüklerini dile getirerek, "Misafirlerimiz burada sadece Anadolu müzik kültüründen değil başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın birçok yerinden müzik aletlerini yakından görme imkanı buluyor" diye konuştu.

Bakım ve onarım atölyesi kuruldu

Müzeyi geçen yıl 10 bin kişinin ziyaret ettiğini aktaran Uğur, "Müzede Kütahya türkülerinin kaynak kişisi Hisarlı Ahmet'in sazları, Afyonkarahisarlı halk sanatçısı Abdullah Uluçelik'in kişisel eşyaları ve kendisi ile hatırlanan, özdeşleşen şapkası yer alıyor. Müze dünya kültürlerini de tanımamıza, anlamamıza yardımcı oluyor. Müzemiz Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın 3'üncü dünyanın ise 5'inci müzik koleksiyonu" dedi.

Uğur, kısa süre önce müzede bir de atölye kurduklarına işaret ederek, "Müzik atölyemizde görevli arkadaşımız, buradaki enstrümanların bakım ve onarımını yapıyor. Türkiye'nin müzik kültürüne önemli hizmetler veren bir koleksiyon oluşmuş durumda" ifadelerini kullandı.

Müzik Tarihine Yolculuğa Çıkaran Müze
Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close