Milli Kütüphane 66 Yaşında
Kütüphanecilik eğitimi almak üzere Almanya'ya gönderilen Adnan Ötüken'in çabaları sonucu bir kitap dolabının raflarına Mehmet Emin Yurdakul'un iki kitabının konulmasıyla ilk adımı 1946 yılında atılan Milli Kütüphane, bugün 3 milyonu aşkın...
Kütüphanecilik eğitimi almak üzere Almanya'ya gönderilen Adnan Ötüken'in çabaları sonucu bir kitap dolabının raflarına Mehmet Emin Yurdakul'un iki kitabının konulmasıyla ilk adımı 1946 yılında atılan Milli Kütüphane, bugün 3 milyonu aşkın koleksiyonuyla 66. yaşını kutluyor.
Milli Kütüphane Başkanlığı Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen kutlama programına, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Vekili Kemal Fahir Genç, Müsteşar yardımcısı Şenay Başer ve Milli Kütüphane çalışanları katıldı.
Milli Kütüphane'nin kuruluş aşamasından günümüze gelen süreci anlatan sinevizyon gösterisinin ardından kütüphane ile ilgili basında çıkan haberlerden oluşan derlemenin sunumu yapıldı.
Törende konuşan Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, Milli Kütüphane'nin yolculuğuna bugün sayıları 3 milyonu aşan devasa bir koleksiyonla uluslararası bir düzeyde devam ettiğini söyledi.
Kurucuları Adnan Ötüken'den miras kalan "hazineyi" daha da zenginleştirmek ve bilim dünyasının hizmetine sunmak için çalışmalarına devam ettiklerini dile getiren Acar, 2011'de yaptıkları çalışmaları anlattı. Acar, tüm Milli Kütüphane çalışanlarına emekleri ve çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
Kutlama programı Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne bağlı müzik topluğunun dinletisinin ardından 66. yıl pastasının kesilmesiyle sona erdi.
-Milli Kütüphane-
Türkiye'nin "milli hafızası" olan, 39 bin metrekarelik binasında verdiği hizmetlerle Avrupa Kütüphane Ağı'na entegre olmayı başaran Milli Kütüphane, Atatürk Belgeliği, güzel sanatlarla ilgili çalışma odaları, mikrofilm ve restorasyon laboratuvarları, Nadir Eserler Müzesi, sanat galerisi ve Konuşan Kitaplık Bölümü ile bilgi toplumunun oluşumuna önemli katkılar sağladı.
Milli kültür araştırmalarını desteklemek, bu amaca yönelik olarak yurt içinde üretilen bütün eser ve belgeleri toplamak, yurt dışında Türkiye ve Türklerle ilgili yayımlanmış eserler ile Türk yazarların yurt dışında yayımlanmış eserlerini takip ve temin etmek amacı doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Milli Kütüphane'de aynı anda bin 250 kişinin araştırma yapabileceği 5 okuma salonu, bir interaktif salon ve çok amaçlı bir okuma salonunun yanı sıra kültürel etkinlikler için 358 ve 129 kişilik 2 toplantı salonu da bulunuyor.
Haftanın yedi günü 09.00-22.00 saatleri arasında 215 personelle hizmet veren Milli Kütüphane, kitap, süreli yayın ve kitap dışı materyallerden oluşan 3 milyon 23 bin 529 eserlik koleksiyonu ile modern ve donanımlı salonlarında okuyucularına konforlu bir çalışma ortamı sunuyor.
Milli Kütüphane'de 2011 yılında 664 bin 108 kişi, 158 bin 68 materyalden yararlandı. Kütüphanenin web sayfası 546 bin 271 kişi tarafından ziyaret edildi.
- ANKARA