Haberler

Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümüne Yoğun İlgi

Güncelleme:

Konya'da Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü anma etkinliklerine gösterilen yoğun ilgi nedeniyle otellerin talepleri karşılamakta zorlandığı belirtildi.

MÜMİN ALTAŞ - Konya'da 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü anma etkinliklerine yurt içi ve yurt dışından gösterilen yoğun ilgi nedeniyle otellerin talepleri karşılamakta zorlandığı, özellikle Şeb-i Arus günü için otellerde yer kalmadığı belirtildi.

Etkinlikler dolayısıyla her yıl aralık ayında on binlerce yerli ve yabancı turist Konya'ya geliyor. Yoğun ziyaretçi trafiğinden en çok payını alanlar ise konaklama sektörü ve turizm şirketleri oluyor.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Konya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mustafa Ulu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl olduğu gibi bu yıl da törenlere ilginin yoğun olduğunu söyledi.

Geçen yıl ilk kez online bilet satışının başlamasıyla programlara ilginin daha da arttığını, katılımcıların bilet bulmakta zorluk çekmediğini ifade eden Ulu, şunları kaydetti:

"Bu yıl bilet satış sistemine İngilizce dil seçeneğinin de eklenmesi daha güzel oldu. Yaklaşık yüzde 15 oranında yabancı misafir bekliyoruz. Şu ana kadar yabancılar tüm törenleri izleyenlerin içinde yüzde 10'a tekabül ediyordu. Geçen seneye göre otel doluluk oranlarına baktığımızda yüzde 70'lerde şu anda. Hafta sonları ve Şeb-i Arus günü ise tamamen dolu. Hafta içinde kısmen boşluklar oluyor. Konya'da yer bulunmadığı takdirde komşu il Karaman ile Beyşehir ve Seydişehir gibi yakın ilçelerde misafirlerimiz konaklayabilir."

Güney Kore ve Japonya'dan talep var

Ulu, bütün dünyada Mevlana hoşgörüsüne bir yönelmenin olduğunu, çok uzak ülkelerden törenleri izlemek için Konya'ya gelenlerin olduğunu belirtti. Genellikle törenlere ilgi gösteren İranlıların sayısında bu yıl bir azalma meydana geldiğini anlatan Ulu, "İran'da yaşanan ekonomik sıkıntının bunda etkili olduğunu düşünüyoruz. En fazla Güney Kore, Japonya, ABD ve Kanada'dan talep var. Avrupa ülkelerinden katılım çok az" dedi.

17 Aralık Şeb-i Arus günü ve hafta sonu programı için biletlerin satıldığını anlatan Ulu, diğer günler için ayrılan biletlerin de kısa sürede tükeneceğini öngördüklerini aktardı.

- Alternatif Şeb-i Arus törenleri

Ulu, aralık ayında Mevlana Haftası kapsamında bir çok ilde alternatif programlar hazırlandığını ancak törenlerin asıl merkezinin Konya olduğunu dile getirdi.

İstanbul'da 13 Aralık'ta alternatif bir programın olmasının İstanbul'dan gelecek turist azalmaya sebebiyet verdiğini anlatan Ulu, "Bu konuda devlet büyüklerimizden beklentilerimiz var. Devlet geleneği haline gelen Şeb-i Arus törenleri ancak ve ancak Konya'da yapılır. Bu, üzülerek baktığımız bir nokta. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin buna izin vermesini tasvip etmiyoruz" ifadesini kullandı. - Konya

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mustafa Ulu İstanbul Konya

Güran ailesi 19 gün boyunca rol yapmış! Adli Tıp Kurumu raporu geldi! İşte Narin'in ölüm tarihi

Adli Tıp Kurumu raporu geldi! İşte Narin'in ölüm tarihi

Savaş resmen başladı! İsrail, Lübnan'ı vurdu

Savaş resmen başladı! İsrail Lübnan'ı vurdu

Bu kadarını Hizbullah da tahmin etmemiştir! İsrail çağrı cihazlarını akılalmaz bir yöntemle patlatmış

İsrail çağrı cihazlarını akılalmaz bir yöntemle patlatmış

İşte İsrail saldırısı sonrası Lübnan'ı bekleyen en büyük tehlike!

İşte İsrail saldırısı sonrası Lübnan'ı bekleyen en büyük tehlike!

title
respondToVisibilityVideo(document.getElementById('contentElement'), function () { });