Mehter ve Kağnılarla İstiklal Yolu Yürüşü'nün 9.'su Gerçekleştirildi
Mehter ve kağnılarla İstiklal Yolu Yürüşü'nün 9.'su gerçekleştirildiÇANKIRI - Çankırı'nın Ilgaz ilçesi sınırlarında bulunan Kıyısın köyüne giden 5 kilometrelik dağ yolunda yürüyen vatandaşlar atalarını yad etti.
Mehter ve kağnılarla İstiklal Yolu Yürüşü'nün 9.'su gerçekleştirildi
ÇANKIRI - Çankırı'nın Ilgaz ilçesi sınırlarında bulunan Kıyısın köyüne giden 5 kilometrelik dağ yolunda yürüyen vatandaşlar atalarını yad etti.
Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Kurumahmut, Çankırı Belediye Başkanı Hüseyin Boz, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, daire amirleri ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.
Yürüyüşe başlanılmadan önce yorun başlangıcında katılımcılar tarafından ağaç dikildi. Yaklaşık 5 kmlik yolu çeşitli sloganlarla ve o dönemde kullanılan kağnı arabasıyla birlikte yüründü.
Kıyısın köyünde yapılan konuşmada İstiklal Yolu Derneği Başkanı İsmail Çam, "Tekalifi Millliye Kanunu gereği 2. emirde her aile ordu için bir takım iç çamaşırı çarık ve çorap teslim edecek 100 bin kişilik bir ordunun ihtiyacı bu şekilde karşılanmıştı. Ayrıca 5. maddede her aile kendi aracıyla ordunun gereçlerini her ay 100 km sevkiyat yapacak. O dönemde halkın çoğu çiftçilik yaptığı için herkesin bir kağnısı ve at arabası vardı. Bu iki emir Türkiye'nin tamamını kapsamaktaydı. Ayrıca gönüllü sağlık elemanları, nalbantlar, terziler dolayısıyla her aileden mutlaka Milli Mücadele'ye katılan olmuştur. ve göreceksiniz ki İstiklal Yolu'na sizin ailenizde bir şekilde katılmıştır" dedi.
Kıyısın Köyü Eğitim ve Hizmet Vakfı Başkanı Haşim Kütük, "İnebolu, Kastamonu, Ankara güzergahı üzerinde bulunan Kıyısın köyü tarihi önemi sebebiyle İstiklal Savaşı'nda cephe gerisinde ana yoluydu. Ordunun ihtiyacı olan cephane sevkiyatı kağnı arabalarıyla yapılıyordu. Bu sevkiyatın taşıma aracı kağnıydı. Kağnı sürücülerinin çoğu da kadındı. İstiklal yolu 344 km uzunluğunda çok dağlı olduğu için Tekalifi Milliye Kanunu gereği her 100 km de bir değişim noktası yapılıyordu. Menzil Konaklama Noktası Komutanlığı vardı. Bu sebeple İstiklal Yolu kahramanları köyümüzde konaklamışlardı" şeklinde konuştu.
Ilgaz Belediye Başkanı Arif Çayır ise, "Bu yılda 9.sunu düzenlemiş olduğumuz İstiklal Yolu'nda gün geçtikçe çığ gibi büyüyor. Şunu her zaman derim birlikten güç ve kuvvet doğuyor. Şimdi biraz önce 5 km yolu bizde yürüdük. Her bastığımız yerde toprak ve bu toprakların altında binlerce insan binlerce kişi yürümüş. Yürümüşler ve Kurtuluş savaşını kazanmışlar. Analarımız, bacılarımız cephe gerisinden malzeme getirerek kar demeden kış demeden aç susuz, şekilde oradaki askerimize ve diğer yerlere cephane yetiştirmiş. Bugün bu ülke bu durumda ayaktaysa işte bu durumdan dolayı ayakta diyorum. Allah burada emeği geçenlere Şerife Bacıları, Yanığın Emineleri ve onların torunu olarak bizler rahmetle anıyorum" ifadelerini kaydetti.
"Bu yokuş Ankara'ya ulaşsın"
İstiklal Yolu Yürüyüşü'nü uluslararası boyuta getirilmesinin gerektiğini ifade eden Ilgaz Belediye Başkanı Çayır, "Ilgaz çok stratejik bir yerde. Ben diyorum ki burası durak noktası olmasın. Sarıkamış'ta olduğu gibi binlercesi yürüsün bu yokuş Ankara'ya ulaşsın diyorum. Uluslararasına yaymamız lazım. Türkiye'nin her ilçesinden buraya davetlerimizin olması lazım" dedi.
Yürüyüş, yapılan konuşmalar sonrasında yemek ikramıyla sona erdi.