Mdob "Çalıkuşu"Nu Bodrum'da Sahneleyecek
Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), "Çalıkuşu" balesini 12. Uluslararası Bodrum Bale Festivali'nin açılış temsili olarak sanatseverlerle buluşturucak.
Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), "Çalıkuşu" balesini 12. Uluslararası Bodrum Bale Festivali'nin açılış temsili olarak sanatseverlerle buluşturucak.
MDOB'dan yapılan açıklamaya göre, devlet sanatçısı Merih Çimenciler'in Reşat Nuri Güntekin'in eserinden aynı adla uyarladığı Çalıkuşu balesi 19-20 Temmuz tarihlerinde saat 21.45'te Bodrum Kalesi'nde sanatseverin beğenisine sunulacak.
Kostüm, dekor ve ışık tasarımları ünlü moda tarihçisi Alexandre Vassiliev'e, ışık uygulaması Tarı Deniz'e ait eserin müzik derlemelerini ise Erkan Yüksel yaptı. MDOB'un 90 kişilik sanatçı kadrosuyla sahneleyeceği eserde Feride karakteriyle Büşra Ay, Kamuran karakteriyle Ender Üçdemir rol alacak. Diğer başlıca rolleri ise Özlem Şenormanlılar, Ozan Demirbaş, Serbülent Biçer, Irakli Bakhtadze, Hasan Akyol, Berna Turhan İleri, Başak Özenç, Beatrice Parma, Meltem Baydar, Tutku Barın Tümen, Tarkan Günal, Ketevan Chkhikvadze, Bleda Özlem paylaşacak. Eserde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türk Sanat Müziği Orkestrası da yer alacak.
Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdür ve Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal yaptığı açıklamada, ilk gösteriminden bu yana kapalı gişe oynayan ve pek çok sosyal sorumluluk projesinde yer alarak başarılara imza atan Çalıkuşu balesini Bodrum Kalesi'nin tarihi dokusu içerisinde sahneleyecekleri için heyecanlı olduklarını belirterek "Olağanüstü bir ilgiyle, gösterildiği tüm sahnelerde 12 yıldır kapalı gişe oynayan eserin 19-20 Temmuz tarihlerindeki Bodrum temsilleri için sanatseverlerin şimdiden yerlerini ayırtmasını öneriyoruz" ifadesini kullandı.
Çalıkuşu balesinde küçük yaşta annesini ve babasını kaybetmiş, içli, iradeli, kültürlü ve güzel bir genç kız olan Feride'nin, genç ve yakışıklı Kamuran'a duyduğu aşkın kırgınlığı nedeniyle Anadolu'da öğretmenlik yapmaya gitmesi anlatılıyor. Görsel ve işitsel bir şölen içeren Çalıkuşu balesi geçtiği dönem olan 1920'li yılları sahneye taşımakla birlikte, Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu'nun içinde bulunduğu gerçekliği ve Anadolu'da yaşamayı seçen idealist ve aydın Türk kadının öyküsünü gözler önüne seriyor. - Mersin