Haberler

Masalcı Vakıf Dede Müzikli Çocuk Tiyatrosu" Antalya'da

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vakıflar Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen "Masalcı Vakıf Dede Müzikli Çocuk Tiyatrosu" ile 22 ilde 20 bin çocuğa vakıf bilinci anlatıldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen "Masalcı Vakıf Dede Müzikli Çocuk Tiyatrosu" ile 22 ilde 20 bin çocuğa vakıf bilinci anlatıldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce başlatılan proje kapsamında, Antalya Başöğretmen Ortaokulunda öğrencilerle buluşan müzikli çocuk tiyatrosunu, Antalya Vali Yardımcısı İbrahim Çay, Muratpaşa Milli Eğitim Müdürü Mehmet Karabacak ve Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ile öğrenciler izledi.

"Masalcı Vakıf Dede", her bir masalda bir vakfı anlatarak, geçmişteki gerçek vakıfları masal tadıyla çocuklara sunuyor.

Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların içlerindeki iyi insanı yaşatmaları ve ileride bu iyiliği kurumsallaştırarak vakıf kurabilecek bireyler olmaları yönünde bir etki gücü oluşturmayı amaçlayan bu projenin oldukça verimli geçtiğini söyledi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından basılan iki ciltlik "İlginç Vakıflar" adlı eserde, Osmanlı'da her alanda kurulmuş vakıflardan örneklerin yer aldığını anımsatan Coşar, bu kitaptaki ilginç vakıf hikayelerinin tiyatroda gösterilerek, ecdadın bu konuda yaptıklarının çocuklara anlatıldığını vurguladı.

Hüseyin Coşar, "Ecdadımız hizmetlilerin kırdığı tabaklar için vakıf kurmuş, onların zararlarını tanzim etmek için. Yazın susuzluk çekenler için dağlardan kar getirerek sebillerle insanlara ulaştırılmasını sağlayan vakıflar kurulmuş. Doktorların iyi huylu olmaları için vakıflar kurmuş, yüzyıllar önce sigarayı bıraktırmak için vakıflar kurmuşlar. Bunları 500-600 sene önce kurmuşlar. Bu vakıfların hikayelerini de tiyatro gösterileriyle genç nesillere aktarmayı uygun gördük. Böylelikle bilgiler daha kalıcı oldu." diye konuştu.

Bugüne kadar 22 ilde 20 bin öğrenci ve öğretmenin "Masalcı Vakıf Dede"nin bilgilerinden yararlandığını anlatan Coşar, "Ecdadımız nasıl bir vakıf kurmuş, ne tür faaliyetler yapılmış, hangi gönüllü hizmetler yürütülmüş onları yaşamış oluyorlar. Osmanlı, bir vakıf medeniyetiydi. Kamusal hizmetler vakıflar eliyle yürütülüyordu. Biz onları hatırlatmak, günümüze uyarlamak ve bunu çocuklarımıza anlatmak istedik." dedi.

Tiyatro sanatçısı Çetin Azer Aras da Masalcı Vakıf Dede olarak 2 yılda 110'uncu oyunu oynadığını belirtti.

Proje kapsamında 22 il ve ilçe gezerek vakıf kültürünü ve bilincini çocuklara vermeye çalıştıklarını vurgulayan Aras, şöyle konuştu:

"Karşılık beklemeden vermeyi, karşılık beklemeden paylaşmayı ve karşılık beklemeden iyilik yapmayı, en önemlisi karşılık beklemeden sevmeyi çocuklarımıza öğretmeye çalışıyoruz. Bu bilincin çok önemli olduğuna inanıyorum. Çünkü dünyanın daha çok paylaşmaya, karşılık beklemeden paylaşmaya, karşılık beklemeden vermeye ve iyilik yapmaya çok ihtiyacı var. Buna yürekten inanarak bu oyunu oynuyorum. Çünkü, dünyanın iyiliğe ihtiyacı var."

"Tiyatroyu izleyen çocuk vakıf kuruyor"

İnteraktif bir oyun sergilediğini dile getiren Çetin Azer Aras, şöyle devam etti:

"Çocuklarımız oyunda rol alıyorlar. Onlarla birlikte oynuyorum. Öğretmenlerimizle birlikte oynuyoruz. Bu oyun öğretmen, öğrenci ve oyuncuyla birlikte yapılan bir oyun. Oyunun sonunda çocuklarımızın hepsi en az birkaç tane ilginç vakıf kurmuş oluyorlar. Oyunda 'Toprağa göre ağaç diken vakıf', 'Sokaklardaki cikletleri toplayan vakıf' kuruyolar. 'Neden' diye sorduğumda, 'kuşlar onları yerken boğazına takılıp ölmesinler' diyorlar. Evsizlere ev yaptıran vakıf, yaşlıları teknoloji ile buluşturan vakıf. Boşanan ailelerde çocuğu annesine kavuşturan vakıf. Böyle binlerce vakfın tohumlarını attık. İnanıyorum ki 20-30 yıl sonra ülkemizde ihtiyaç olan vakıflar kurulacak. Tiyatroyu izleyen çocuk, vakıf kuruyor."

Aras, Yunanistan ve Bulgaristan'da da mayıs ayında gösterilerinin olacağını bildirerek, "Hedefim en az 100 bin çocuğa ulaşmak ve 81 ilimizde de oynamak." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close