Haberler

Kemençe ve Tulum ile Türküler Çok Sesli Söylenecek

Güncelleme:

KTÜ Devlet Konservatuvarı bünyesinde kurulan Karadeniz Türküleri Çok Sesli Korosu ile kemençe ve tulumun çok sesliliğinden esinlenilerek, vokal türlerde farklı çok seslilik yöntemlerinin kullanıldığı bir repertuvarı seslendirecek.

ZAFER SEL - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Devlet Konservatuvarı bünyesinde kurulan Karadeniz Türküleri Çok Sesli Korosu ile kemençe ve tulumun çok sesliliğinden esinlenilerek, vokal türlerde farklı çok seslilik yöntemlerinin kullanıldığı bir repertuvarı seslendirecek 100 kişilik koro oluşturulması planlanıyor

Koro Şefi Doç. Dr. Abdullah Akat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölge müziklerinin yoğun duygular barındırması, Karadeniz gibi zaman zaman durgun, zaman zaman hırçın ve bir anda dalgalanabilen coşkun yapısının yarattığı doğallığın işlenebilmesi ve dinleyiciye yansıtılabilmesi için böyle bir koroyu ve 100 kişilik sayıyı planladıklarını ifade etti.

Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin müzik kültürlerine ilişkin olarak günümüzde sürdürülen karşılaştırmalı çalışmaların önemli sonuçlar vermeye başladığını belirten Akat, şöyle devam etti:

"Buna göre, ülkemizin Doğu Karadeniz Bölgesi ile Kafkasya, Kuzey Karadeniz coğrafyası ve Balkanlar arasındaki müzik etkileşimlerinin tarihsel süreçte önemli ölçüde yaşanmış olduğu görülmekte. Bu sonuçlardan biri de geleneksel çok seslilik yapılarının ortaklıkları ve farklılıklarıyla ilgili. Doğu Karadeniz'in karakteristik çalgıları kemençe ve tulum gibi çalgıların çok sesli yapıda olmaları ancak buna rağmen vokal türlerde çok sesliliğin bölgenin önemli bölümünde kullanılmaması yine ilgi çekici bir husustur. Koromuzun öncelikli amacı Karadeniz müziklerinin bahsedilen geniş coğrafyadaki geçmişten gelen çok seslilik bağlarını yeni yöntem ve tekniklerle seslendirerek ortaya koymaktır."

Akat, "Bunun yanı sıra, konservatuvarımıza sürekliliği bulunan bir koro oluşturmak, konservatuvarımızı bu yolla üniversitemizin diğer birimleriyle ve şehirle yakınlaştırmak, üniversitemize bulunduğu bölgenin müziğini araştıran, derleyen, arşivleyen ve sahneleyen bir anlayışla katkı vermek, düzenlenecek etkinliklerle bölge halkının sosyal yaşam olanaklarını artırmak amaçlanmakta" ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Akat, konservatuvar bünyesindeki birçok öğretim elemanının çalıştırılmasına ve gelişimine katkı vereceği koronun yılda en az bir konser etkinliği düzenlemesi, uluslararası koro festivallerine ve yarışmalarına katılım göstermesinin hedeflendiğini vurguladı.

Abdullah Akat, her yaştan ve her kesimden katılmak isteyenlere açık olan koro için yalnızca nota bilme şartının arandığını kaydederek, "Katılım için son başvuru tarihi 21 Şubat. İsteyenler KTÜ Devlet Konservatuvarı Sekreterliği'ne telefon veya e-posta yoluyla müracaat edilebilecek" dedi. - Trabzon

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Karadeniz Teknik Üniversitesi Abdullah Akat Kültür Sanat Haberler

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

İstanbul Küçükçekmece'de bina çöktü! Enkaz altında kalanlar var

İstanbul Küçükçekmece'de bina çöktü! Enkaz altında kalanlar var

AK Partili Emin Akbaşoğlu duyurdu! Ruhsatsız silahlarla ilgili düzenleme geliyor

AK Partili Emin Akbaşoğlu duyurdu! Ruhsatsız silahlarla ilgili düzenleme geliyor

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title