Haberler

Özel bireylere umut olacak yaşam merkezi hizmete açıldı

Güncelleme:

Kastamonu Belediyesi tarafından yaklaşık 6 milyon TL bütçe ile inşa edilen ve engelli bireylerin sosyal, kültürel ve sanatsal hizmetlerden faydalanabilmelerini sağlayacak olan Kastamonu Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Kastamonu Belediyesi tarafından yaklaşık 6 milyon TL bütçe ile inşa edilen ve engelli bireylerin sosyal, kültürel ve sanatsal hizmetlerden faydalanabilmelerini sağlayacak olan Kastamonu Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu'nun talimatlarıyla tarafından projelendirilen Kastamonu Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezimiz düzenlenen törenle hizmete alındı. Kastamonu Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan yatırıma Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülen ve yerelde Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUZKA) uygulamakta olduğu 2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde de hibe desteği sağlandı. Kastamonu Belediyesi'nin hazırlamış olduğu Engelsiz Yaşam Merkezi Projesine SOGEP kapsamında sağlanan destekle TR82 Bölgesi'ndeki dezavantajlı konumda bulunan engelli bireylerin sosyal, kültürel ve sanatsal hizmetlerden faydalanabilmeleri hedeflendi. Kastamonu Belediyesi hazırladığı projede Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği ile Halk Eğitim Merkezi'yle özel eğitim gerektiren kardeşlerimiz için iş birliği yapacak.

665 metrekare kapalı alana sahip

Yaklaşık 6 milyon TL yatırım tutarı olan projeye Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı iç tefrişat ve atölyelerin kurulumu için 1 milyon 80 bin lira destek sağladı. Proje çerçevesi 665 metrekare kapalı alana inşa edilen Kastamonu Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi'nin bina, çevre düzenlemesi ve tüm yapım işlerinin 4 milyon 542 bin liralık kısmı Belediye bütçesi ile yapılırken, merkezin iç tefrişat işleri, 2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı çerçevesinde KUZKA tarafından karşılandı. Resim uygulama atölyesi, spor uygulama atölyesi, müzik atölyesi, el sanatları atölyesi ve bilişim odasının yer aldığı merkezde, özel eğitim gerektiren bireylerin ilgi ve beceri alanlarına göre kurslar düzenlenerek bilgi ve becerilerini geliştirmeleri ve zamanlarını verimli geçirmeleri sağlanıyor.

12 öğretmen ve 8 idari hizmet veriyor

10 yaş ve üzeri eğitime uygun engelli bireylerin yararlanacağı merkezde hafta içi her gün sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki grupta periyodik şekilde spor, el sanatları, ritim, müzik ve resim kursları düzenleniyor. Proje çerçevesinde ayrıca özel bireylerin ailelerine yönelik "ben özel bir çocuğa sahibim", "ben özel anne babayım", "özel gereksinimli bireylere yaklaşım" adı altında seminerler veriliyor. Engelli birey ve ailelerine yönelik olarak psikoterapi, pedagojik uygulamalar ve psikolojik danışmanlık hizmetleri sunuluyor. 25 öğrenci mevcut olduğu merkezde, 12 öğretmen ve 8 idari personel ile hizmet veriliyor.

"Engelli bireylerle ilgili son yıllarda önemli adımlar atıldı"

Merkezin açılış töreninde konuşan Kastamonu Valisi Meftun Dallı, "Söz konusu engellilik olunca engelli bireylerimizi, ayrı bir yerde konumlandırmak son derece yanlış olur. Her birimiz başımıza gelecek herhangi bir kazadan Allah korusun hastalıktan dolayı aynı konuma her an gelmekte yüz yüzeyiz. Yani bu olaya böyle bakmamamız lazım. Böyle empati yapmamız lazım. Tabii devletimiz biliyorsunuz bu konuya çok büyük bir önem veriyor ve son 25-30 yıl içerisinde özellikle bu konuda çok büyük adımlar atıldı. Erişilebilirlik diye bir kavram var. Bu noktada geldiğimiz mesafe kat ettiğimiz yol hakikaten takdire şayandır ama gidilecek daha çok yolumuz var. Bunu da görmemiz lazım. Burada yönetici pozisyonunda olan epey bir arkadaşımız var. Birlikte mesai yaptığımız onlardan ricam şu; bu konuda empati hiçbir şekilde elden bırakmadan her biriminin hizmet verdiğimiz binalarımın, kurum kuruluşlarımızın mekanlarını bir an önce sağlam olan vatandaşlarımız nasıl kullanabiliyor ise engelli vatandaşlarımızın da aynı rahatlıkla kullanmasını sağlamak için her birinizin elinden geleni yapmasını özellikle istirham ediyorum. Burada da herhalde varılacak hedef bu olmalı. Yani sağlam bir vatandaşımız nasıl hizmet alabiliyorsa, nasıl rahatlıkla oraya ulaşabiliyor ise engelli kardeşimiz de aynı rahatlıkla bu hizmeti alabildiği gün, bu noktada artık tamam yapacak bir şeyimiz kalmamıştır diyebiliriz" dedi.

"Engelli bireylere kalacakları bir bina yapmak benim sözüm olsun"

Engelsiz Yaşam Merkezini hizmete açmaktan dolayı sevinçli olduğunu belirten Kastamonu Belediye Başkana Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu ise, "Bugün engelsiz yaşam merkezimizi hizmete açmaktan dolayı duyduğum sevinci anlatamam. Yer yer birlikte oluyoruz. Tabii en büyük engel elbette sevgisizlik ama yaşayan bilir, çeken bilir ilk Belediye başkanı olmamdan hemen sonra kendilerini ziyaret ettiğimde de bunu görmüştüm. Bir empati yapın, ekmek almaya gideceksiniz aşağı bakkala gidemiyorsunuz, çocuğunuzu bırakamıyorsunuz. Elbette bunu yaşayan bilir, onun için start verdik, hız verdik, çok çaba sarf ettik ve günün imkanlarıyla yaklaşık toplam maliyeti 5 buçuk milyon civarında biraz daha fazlası bir maliyeti vardı bugün yapmaya kalksanız 20-25 milyon mal olacak bir proje. Bunun binasıydı, çevre düzenlemesiydi vs. hepsini belediyemiz imkanlarıyla yaptık. ve yine elbette Sanayi Teknoloji Bakanlığımız ve ona bağlı Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansımızda iş teşrifatında elini taşın altına koydu, teşekkür ediyorum, minnettarız. Tabi böyle bir projeyi hayata geçirmek beni ziyadesiyle mutlu ediyor. Çünkü o ailelerin yüzündeki sevinci görmek, çocuklarımızın gülen gözlerini görmek her şeyin çok ötesinde her şeyden çok daha anlamlı. Belki bir sürü proje yaptık, bir sürü proje hayata geçirdik. Bunların içinde çok büyük olanlar da vardı. Belki maddi olarak bu proje içlerindeki en düşük maliyetli projeydi fakat benim manevi anlamda en çok haz aldığım proje de bu oldu. Huriye başkan da dile getirdi, tabii en büyük eksiklerden bir tanesi bina eksikliği var. İnşallah bunun üstesinden el birliği ile geleceğiz. Bir kiralık binada duruyorlardı, kiralarına bugüne kadar hep destek yaptık yapmaya da devam edeceğiz. Benim de buradan size söze sözüm olsun. Allah nasip eder de eğer tekrar göreve devam edersek size kalacağınız bir yeri de temin etmek de boynumun borcu olsun" diye konuştu.

Başkan Vidinlioğlu, gelecek hafta Kuzeykent İtfaiye Hizmet Binasını açılışa hazır hale getireceklerini kaydetti.

"SOFEP projesiyle binanın tefrişatı ile ailelerimize danışmanlık hizmetleri de sunuldu"

Engelsiz Yaşam Merkezi'nin Kastamonu için büyük bir ihtiyaç olduğunu ifade eden KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç de, "Bu ihtiyacı karşılamak üzere ve ilimize Engelsiz Yaşam Merkezi kazandırmak üzere, Kastamonu Belediyemizin başvuru sahibi olduğu projemizi 2022 yılında Sosyal Gelişimi Destekleme Programı'na sunduk. Bu program çerçevesinde de başarılı olarak değerlendirildi ve destek almaya da hak kazandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bu Sosyal Gelişimi Destekleme Kurumlarının amaçlarından bir tanesi de toplumun dezavantajlı kesimlerinin sosyo-ekonomik hayata daha aktif katılımlarını sağlamaktır. Bu kapsamda engelli bireylerimiz için Resim Uygulama Atölyesi, Spor Uygulama Atölyesi, Müzik Atölyesi ve El Sanatları Atölyesi'ni kurmayı hedeflemişti. Bina ve diğer yapım işlemlerimiz tamamen Kastamonu Belediyesi tarafından gerçekleştirildi. Proje çerçevesinde bu merkezinin atölyelerinin oluşturulması, tefrişat işleri, diğer makine ekipmanları karşılandı. Yine proje çerçevesinde engelli bireylerimizin aileleri içinde eğitim ve farkındalık seminerleri düzenlendi. Psikolojik danışmanlık hizmetleri sunuldu" şeklinde konuştu.

"En büyük ihtiyaçtı"

Merkezin özel bireyler için çok önemli hizmetler sunacağını kaydeden Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz ise, "Kastamonu'nun yıllarca mücadele verdikten sonra kavuştuğu Engelsiz Yaşam Merkezi bizi çok çok mutlu etti. Özel bireylere hizmetin nasip meselesi olduğunu biz Galip başkanımla gördük. Çok mücadelemiz var. Mücadelemize herkes şahit oldu. En büyük ihtiyaçtı. Kastamonu'daki özel bireylerimize Çankırı'nın Çerkeş ilçesine emanet etmekten bizler yorulmuştuk. Ben dernek başkanı olarak çaresiz kalmaktan yorulmuştum. Bu bizim en mutlu olduğumuz gün. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından yaşam merkezi dualarla açıldı. Daha sonra protokol üyeleri yaşam merkezini gezdi. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Kastamonu Belediyesi Kastamonu Yerel Kültür Sanat Haberler

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! 'Enflasyonu hangi parti çözer' sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! "Enflasyonu hangi parti çözer" sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını saatlerdir söndürülemiyor

Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını saatlerdir söndürülemiyor

Muş'ta 2 yaşındaki çocuk evin balkonundan düşerek hayatını kaybetti

Muş'ta 2 yaşındaki çocuk evin balkonundan düşerek hayatını kaybetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title