Haberler

Bolu'da Girişimci Kadınlar, İlçenin Tanıtım Elçisi Oldu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Göynük ilçesinde bir grup kadının kurduğu dernek tarafından restore edilen konakta, ilçenin kültürüne ait eserler sergileniyor.

MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Bolu'nun Göynük ilçesinde bir grup kadının kurduğu dernek tarafından restore edilen konakta ilçenin kültürüne ait eserler sergileniyor.

Kent merkezine 96 kilometre uzaklıktaki Osmanlı kasabası Göynük, tarihi ve kültürel dokusuyla tatilcilerin gözde mekanı oldu. Yılda yaklaşık 200 bin ziyaretçinin geldiği ilçede tarihi konaklar, Zafer Kulesi, han, hamam, cami ve türbeler ilgi görüyor.

Göynük Belediyesinin katkılarıyla kurulan Göynük Kadınlarını Kalkındırma, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneğince restore edilen Gürcüler Konağı'nda ilçenin kültürüne ait eserler sergileniyor.

Belediye Başkanı Kemal Kazan, AA muhabirine, ilçenin İpek Yolu üzerinde bulunan Osmanlı kasabası olduğunu belirterek, tarihi dokusunun bugünlere kadar korunduğunu söyledi.

Kazan, ilçede 162 tescilli yapı bulunduğunu anlatarak, "Bunlardan 105'i tarihi konak. Bu konaklar günümüze kadar gelmiş ve tamamının restore edilmesi gerekiyordu. 40 tanesini restore ettirdik ve birçoğunu ilçe turizmine kazandırdık. Diğerlerinin de restorasyonu için çalışmalar devam ediyor" şeklinde konuştu.

"Göynük'teki kadınların sosyal hayatlarını canlandırmak adına bir dernek kurduk" diyen Kazan, "Kadınların turizme katkı sağlaması için bir konağın işletmesini aldık, kadınlar burada faaliyetlerini sürdürüyor. Kadınlar tarafından toplanan tarihi eserler burada sergileniyor, konağı ziyaret edenlere bilgi veriliyor. Göynüklü kadınlar, ilçenin tarihine ve turizmine büyük katkı sağlıyor" ifadesini kullandı.

- Derneğin Başkan Yardımcısı Ölmez

Derneğin Başkan Yardımcısı İlknur Ölmez ise ilçenin tarihinin Osmanlı ve Bizans dönemine kadar dayandığını kaydederek, "Göynük, o mistik dokusunu koruyan, yöresel adetleri sürdüren, eski kültürü devam ettiren havaya sahip küçük bir kasaba. İlçemiz, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve inanç turizmi anlamında da Türkiye'nin gözde mekanlarından" diye konuştu.

Ölmez, konakta bulunan eserlerin ilçenin kültürünü yansıttığına işaret ederek, konağı 5 ayda bin 500 kişinin ziyaret ettiğini vurguladı.

"Göynük'e gelen turistler her zaman konakların içini göremediklerinden şikayetçiydi" diyen Ölmez, "Biz bu konakla tarihi konakların dokularını da turistlere anlatmış oluyoruz. Bu da tatilcilerin çok hoşuna gidiyor" şeklinde konuştu.

İlçenin her geçen gün nüfusunun azaldığına dikkati çeken Ölmez, "Bizler de bundan çok üzüntü duyuyoruz. Amacımız, ilçe turizmini geliştirerek, nüfusunu artırmak ve gelir seviyesini yükseltmek. Bunun için 'gece gündüz' demeden çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close