Haberler

Eray Özcan'dan "İ Z L E R" Resim Sergisi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eray Özcan'ın " i z l e r " isimli kişisel resim sergisi 16 Nisan 2014 tarihinde Doruk Sanat Galerisi'nde açılıyor.


16 NİSAN-10 MAYIS 2014

Eray Özcan'ın"i z l e r"isimli kişisel resim sergisi 16 Nisan 2014 tarihinde Doruk Sanat Galerisi'nde açılıyor. Sanatçının son dönem resimlerinden oluşan sergisi 10 Mayıs 2014 tarihine kadar izlenebilecek.

ERAY ÖZCAN'IN IŞIK VE GÖLGELERİYLE YARATILAN ÇARPICI DÜNYASI

Eray Özcan'ı çoğumuz Haydarpaşa Garı'nın çeşitli görünümlerini yansıttığı resimleriyle hatırlarız. Çünkü Haydarpaşa onun geçmişidir. Çocukluğunun, Yarımca'dan İstanbul'a yapılan yolculukların, demiryollarında çalışan dedenin öyküsüdür. Çocuk dünyasının, koca yeryüzüne açılmaya başladığı alandır. Arkasında böylesine bir hayat deneyi olduğu için, Eray Özcan'ın Haydarpaşa resimleri, izleyen herkesin kolay etkisinden kurtulamayacağı bir çarpıcılık taşır.

Eray Özcan, geliştirdiği resim diliyle de bu sanata ilgi duyanların önemini hemen anlayabileceği bir ressamdır aynı zamanda. Onun resim dili, ışık ve gölgenin sanki yeniden keşfedilircesine gelip, tuvalde temel bir öğe olarak kendini göstermesiyle belirgindir. 2014 yılı sergisini oluşturan resimlere baktığımızda, bu özelliğin nasıl etkileyici bir anlatım diline kavuştuğunu bir kez daha görüyoruz.

İstanbul'da yaşayan ressam, sanki henüz Akdeniz'i görmemiş Van Gogh'un kuzey Avrupalı dönemini çağrıştırır. Ama her özgün sanatçı gibi Eray Özcan'ın anlatımı, renkleri, ışığı ve gölgeyi kullanım biçimi de kendine özgündür.

Aslında tablolarına konu edindiği sıradan görüntüler (pencere kenarları, tek başına bir koltuk, sehpalar, vazolar, saksılar…), tuvallerdeki özneleri geri çekip sanatçının asıl anlatmak istediği duyguyla baş başa bırakmayı amaçlar izleyenini.

Nedir o duygu? Tek cümleyle, çağdaş bir hüzün diyebiliriz.

Pencere önündeki tek bir devetabanı yaprağı ya da boş bir eski koltuk bizi bu denli etkiliyorsa, ressamın resimlerine ustalıkla katmayı bildiği bu hüzün duygusundandır. Çağdaş sinemanın Tarkovski gibi büyük ustalarının, bizleri yeniden yeniden yaşadığımız hayatı sorgulamamıza yönelten o koyu hüzün duygusu, Eray Özcan'ın resimlerinin de ana unsurudur.

Bu nedenledir, durup bakmaya başladığımız tuvallerin önünden kolay kolay ayrılamayışımız. Resimlerle aramızda oluşan güçlü bağlar engeller bu ayrılışı. Eray Özcan, resim sanatının birikimlerini tuvalinde olgunlaştırabilmiş bir sanatçı. O olgunluk, yeni sergisinde de etkileyici bir dille izleyene yansıyor.

Turgay Fişekçi

16 Nisan 2014'de açılacak sergi 10 Mayıs 2014 tarihine kadar Doruk Sanat Tophane'de görülebilir.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat
title
Close