Haberler

Edebiyatçılardan Tarancı’ya Saba’nın Diliyle 5 Mektup!

Edebiyatçılardan Tarancı’ya Saba’nın Diliyle 5 Mektup!
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Edebiyat Yönetmenliği, "Yıl Sonu Etkinlikleri" Kapsamında, Edebiyatın İki Ezeli Dostunu Bir Araya Getirdi.

Biri şairdi diğeri de şair. Biri dosttu öteki de dost. Kader öğrenciliklerinde birleştirdi onları. Cahit ve Ziya ismi belki böylesine nadir bir sevgiyle telaffuz ediliyordu Türkçe'de. Cahit Sıtkı Tarancı ve Ziya Osman Saba. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Edebiyat Yönetmenliği, yılsonu etkinlikleri kapsamında, edebiyatın iki ezeli dostunu bir araya getirdi.

Cahit Sıtkı Tarancı ve Ziya Osman Saba'nın 100. Yaş Anma Günü etkinliği, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt'un ev sahipliğinde, 18 Aralık Cumartesi günü, Gülhane'deki Alay Köşkü'nde Prof. Orhan Okay ve Prof. İnci Enginün'ün açılış konuşmalarıyla başladı.

Açılış konuşmasını yapan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt edebiyatımızın iki büyük şairine "Yaş 35, Yolun Yarısı; demişti Tarancı… Hayatını kaybettiğinde 46 yaşındaydı… Yolu yarılamştı evet, ancak 'her ölüm erken ölümdür' demişti bir başka şair, onunki de öyle oldu işte. Şairdi.

Tıpkı kadim dostu Ziya Osman Saba gibi. Kader öğrenciliklerinde birleştirmişti onları. İkisi de içliydi. İkisi de yetenekli. Birbirlerinden ışık aldılar. Ses verdiler birbirlerine. Şiirlerini ilkin birbirlerine okudular. İlk eleştirmenleri oldular birbirlerinin. Bahçede arkadaştılar." diyerek seslendiği konuşmasında, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı olarak böyle anlamlı bir projeye imza atmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi.

Şiirimize 'Otuz Beş Yaş'ı armağan eden Cahit Sıtkı Tarancı'nın 100. doğum yılı nedeniyle gerçekleştirilen etkinlik kapsamında, Cahit Sıtkı'nın Ziya Osman'a yazdığı 5 mektuba yaşayan 5 edebiyatçı, Selim İleri, Hilmi Yavuz, Ali Ural, Beşir Ayvazoğlu ve Ömer Erdem, Saba'nın diliyle cevap yazdı. Baki Ayhan T., Handan İnci, Nilay Özer, Mustafa Miyasoğlu, Turan Karataş, Haydar Ergülen, Abdullah Uçman, Mehmet Can Doğan, Sennur Sezer ve Cenk Gündoğdu gibi şair ve akademisyenler bu mektuplardan hareketle iki şairin dünyasını konuştu.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat
title
Close