Haberler

Çalışmaya Tarlada Başladılar, Şimdi Dev Yatı Yapıyorlar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Marmaris'te tarlalarda kısıtlı imkanlarına rağmen atalarından öğrendikleri tekniklerle boyları 50 metreyi bulan guletler inşa eden tekne ustalarının birçoğu, mesleklerini terk etmek zorunda kaldı Mesleğine devam eden bazı ustalar ise bir Rus firmasının beldelerine kurduğu dev hangarda çalışarak dünyanın en büyüğü olacağı belirtilen ahşap yatta hünerlerini sergiliyor Bozburun Belediye Başkanı Şener: "Daha önce 65 metrelik bir tekne yapan Ruslar, şimdi aynı atölyede 140 metre uzunluğundaki dünyanın en büyük guletinin yapımını sürdürüyor"

LEVENT KİŞİ - Marmaris'in Bozburun beldesinde dedelerinden öğrendikleri usullerle tarlalarda milyon dolarlık guletler inşa eden Türk ustaların birçoğu, istenilen şartları yerine getiremeyince mesleklerini bırakmak zorunda kaldı. Mesleğe devam edenler ise beldede dev bir hangar kuran Rus firmasında çalışarak 140 metre uzunluğundaki dünyanın en büyüğü olacağı belirtilen guleti inşa ediyor.

Yıllarca tarlalarda kısıtlı imkanlarla yaptıkları boyları 50 metreyi bulan guletlerle üne kavuşan Bozburunlu tekne ustalarının önemli kısmı, ekonomik sıkıntılar nedeniyle başka iş kollarına yönelmek zorunda kaldı. Beldeye gelerek bölgenin en büyük yat yapım atölyesini kuran bir Rus firmasının bünyesinde çalışmaya başlayan ustalar ise hünerlerini dünyanın en büyüğü olacağı belirtilen guletin yapımında sergiliyor.

Bozburun Belediye Başkanı Cemil Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldelerinin gulet adı verilen ahşap gezi teknelerinin yapımcılığı nedeniyle tanındığını söyledi.

Akdeniz ve Ege'de turizm faaliyetlerinde kullanılan guletlerin büyük bir kısmının Bozburun ve Bodrum'da yapıldığına işaret eden Şener, "Geçmişte Bozburun'da 35-36 tane sırf gulet inşa edilen atölye vardı. Devlet hangarlar içinde, mühendisler tarafından planlanmış bir şekilde gemi yapılmasını istedi. Tekne yapım ustaları bunu karşılayacak ekonomik güçleri olmadığı için atalarından kalan usullerle gerçekleştirdikleri tekne yapımcılığını terk etmek zorunda kaldı. Kendilerine birer gulet yapan ustalar turizmde çalışmaya başladı" dedi.

Talepteki azalmanın da etkisiyle atölyelerin bir ikisi dışında tamamına yakınının kapanmak zorunda kaldığını dile getiren Şener, onların da ellerinde iş olmadığını kaydetti.

Dünyanın en büyüğü olacağı belirtilen ahşap yatı yapıyorlar

Bozburun'da şu anda bir Rus firması tarafından dünyanın en büyüğü olacağı belirtilen ahşap guletin inşa edildiğini anlatan Şener, şöyle devam etti:

"Daha önce 65 metrelik bir tekne yapan Ruslar, şimdi aynı atölyede 140 metre uzunluğundaki dünyanın en büyük guletinin yapımını sürdürüyor. Teknenin boyutunun büyük olması nedeniyle içerisindeki kamara sayısının fazla olacağını düşünüyorduk ancak kamara sayısından ziyade büyük salonlara sahip."

Söz konusu teknenin ihracata yönelik yapıldığı duyduklarını dile getiren Şener, bittiğinde yatı kimin alacağının sır gibi saklandığını bildirdi. Şener, "Dünya liderleri herhangi bir sahil şeridinde bir araya geldiğinde toplantılarını bu dev teknede yapacakları" yönünde kendilerine duyumlar geldiğini aktardı.

Yapımı devam eden bir teknenin inşasında çalışan ustalardan İsmail Tuna ise gulet yapımının çok zor ve zaman isteyen bir iş olduğunu söyledi. 30 metre uzunluğundaki bir teknenin 6 usta tarafından yaklaşık 6 ayda bitirilebildiğine dikkati çeken Tuna, kullandıkları ağaçların yurt dışından getirildiğini kaydetti.

Tuna, beldede sadece birkaç teknenin yapımının devam ettiği, pek çok teknenin ise tamamlanmayı beklediği dikkati çekti.

Öte yandan dünyanın en büyüğü olacağı belirtilen ahşap yatın yapımının görüntülenmesine, hangar yetkilileri izin vermedi. - Muğla

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close