Çorum Alacahöyük'te 4 bin Yıllık Seramik Fırını Bulundu
Alacahöyük ören yerlerindeki kazı çalışmalarında, Tunç Çağı'na ait yaklaşık 4 bin yıllık seramik fırını bulundu.
GAZİ NOGAY - İSMAİL ÇİMEN - Çorum'un Alacahöyük ören yerlerindeki kazı çalışmalarında, eski Tunç Çağı'na ait yaklaşık 4 bin yıllık seramik fırını bulunduğu bildirildi.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl 20 kişilik ekiple yürüttükleri faaliyetler kapsamında Hatti ve Hitit medeniyetlerinin yanı sıra eski Tunç Çağı'na ait tabakalar üzerinde çalışma yaptıklarını söyledi.
Oldukça verimli geçen kazı çalışmalarında güzel sonuçlara ulaştıklarını ifade eden Çınaroğlu, şöyle konuştu:
"Kazı alanının bir bölgesinde eski Frig parçalarını bulduk. Çok güzel mühürler çıkardık. Biz aslında büyük bir yapıyı beklerken, küçük eserlerin yanında anıtsal diyebileceğim bir seramik fırını bulduk. Yaklaşık 2,5 metre yüksekliğinde ve tahminen 4 bin yıllık çok görkemli bir fırın. Bu bölgede ilk defa ortaya çıkıyor, henüz benzeri yok. Hemen hemen yüzde 50'si korunmuş vaziyette. İçerisinde sıvalar, parçalar ve yangın izleri duruyor ama seramik yok. Gelecek yıl gerçekleştireceğimiz restore çalışmaları için sağlamlaştırıp korumaya aldık."
Kazı Başkanı Çınaroğlu, kazı çalışmaları sırasında bir de kolye bulunduğunu söyledi.
- "Burası Alacahöyük, her yıl süpriz beklemek lazım"
Kazı çalışmaları 106 yıldır devam eden Alacahöyük'ün, bugüne kadar yüzde 13'ünün kazıldığına dikkati çeken Çınaroğlu, "Kazılması gereken daha birçok tarih var. Burası Alacahöyük, her yıl süpriz beklemek lazım" dedi.
"Buluntuların gün yüzüne çıkmasıyla buradaki kazıların devam etmesi gerekliliği de ortaya çıktı" ifadesini kullanan Çınaroğlu, şunları kaydetti:
"Bilim alemi için en önemli beklentilerden biri de Hitit tablet arşivi dışında eski Tunç Çağı tabakalarıydı. Bu tabakaları yavaş yavaş yerine oturtmaya başladık. Kazımız devam ettiği sürece bu tabakalarla daha önce bulduğumuz tabakalar arasında bir uyum sağlama çabası içerisine gireceğiz."