Haberler

25. Ankara Uluslararası Film Festivali" Açılış Töreni

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Festivalin açılış töreninde sanatçı Hülya Koçyiğit'e "Aziz Nesin Emek Ödülü" verildi Koçyiğit ödülü, torunu Neslişah Alkoçlar'ın nişanlısı oyuncu Engin Altan Düzyatan'ın elinden aldı.

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ve Halkbank'ın ana sponsorluğunda düzenlenen 25. Ankara Uluslararası Film Festivali törenle Ankaralı sinemaseverlere "merhaba" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu'nda düzenlenen açılış töreninin sunuculuğunu Yekta Kopan yaptı.

Sanatçı Hakan Ali Toker'in de Kopan'a piyanosuyla eşlik ettiği geceye Sinema Genel Müdürü Mesut Cem Erkul, Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Rengim Gökmen, Hülya Koçyiğit, Rüştü Asyalı, Semih Sergen, Tamer Levent, Selen Uçer, Hatice Aslan, Engin Altan Düzyatan, Yüksel Aksu ve Derviş Zaim'in yanı sıra çok sayıda oyuncu ve yurt dışından konuklar katıldı.

Törende, geçmişte ödül almış, jüride bulunmuş ve festivale katkı sağlayan isimlere de şükran plaketleri takdim edildi.

-Onur ödülleri

Festival bünyesinde her yıl düzenlenen "Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Özel Ödülleri" de törende sahiplerini buldu.

Bu çerçevede "Aziz Nesin Emek Ödülü" kariyeri boyunca gösterdiği başarı ve Türk sinemasına yaptığı katkı nedeniyle Hülya Koçyiğit'e verildi.

Koçyiğit ödülünü, torunu Neslişah Alkoçlar'ın nişanlısı oyuncu Engin Altan Düzyatan'ın elinden aldı. Ödüllün kendisini çok onurlandırdığını ifade eden Koçyiğit, "Sinema bireysel bir sanat değil, biz ekip olarak başarıyı kucakladık ve onu yaşatmak için hep ekip ruhuyla çalıştık. Beni yetiştiren, emeği geçen Türk sinemasını var eden ustalarımı anmadan aranızdan ayrılmak istemiyorum. Gerçek onur, saygı, emek onların. Yaşasın Türk sineması" diye konuştu.

Bu arada Koçyiğit, seyircileri selamlamak isterken düşme tehlikesi de atlattı.

Kitle İletişimi Ödülü ise "polifonik müziğin geniş halk kitleleri tarafından sevilip benimsenmesi amacıyla düzenlediği konserler, festivaller, verdiği ödüller ve burslar, yayımladığı kitaplar ve müzik albümleriyle sadece müzikte değil tüm sanat disiplinlerinde sanatseverlere sunduğu etkinlikler" nedeniyle Sevda-Cenap And Müzik Vakfı'na takdim edildi. Ödülü vakıf adına Mehmet Başman, DOB Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Gökmen'in elinden aldı.

"Sanat Çınarı Ödülü" de "Türk bale sanatının gelişmesi ve geniş halk kitleleri tarafından benimsenmesi için rol aldığı yapımlarda gösterdiği sahne başarısı, uluslararası alanda Türkiye'yi büyük başarıyla temsil etmesi, yönetici ve eğitmen olarak da genç nesillerin yetişmesine sağladığı katkı" sebebiyle balerin Meriç Sümen'in oldu.

Gecenin sonunda ödül alanlar sahneye çıkarak toplu fotoğraf çektirdi.

-"Bellek/sizleşme"

Öte yandan 15 Haziran'a kadar sürecek festivalde, ulusal uzun film, kısa ve belgesel film yarışmaları da düzenleniyor. Başkanlığını İnci Demirkol'un yaptığı festivalin 25. yılında teması "Bellek/sizleşme" olarak belirlendi. Festival süresince Türk sinemasının 100. yılı dolayısıyla Ankara sokakları ve meydanları görsellerle donatılacak.

Festivalde Türkiye ve dünya sinemasından filmler sunulacak. 1. Dünya Savaşı'nın 100. yılı nedeniyle bu savaş üzerine yapılmış ve klasik olmuş 5 filmden oluşan bir seçki, Romanya Sineması Özel Bölümü, Portekiz, İspanya, Brezilya ve Meksika sinemalarından örneklerin yer aldığı özel bir bölüm de izleyicilerin beğenisine sunulacak. "Türkiye'de video sanatının 40 yılından 40 video" isimli bir seçki de yer alacak.

William Shakespeare'in 450. yaş günü, Orson Welles'in "Othello" filmiyle kutlanacak. Böylelikle Ankara Uluslararası Film Festivali, sinema tarihinde önemli bir yeri olan "Othello"nun onarılmış kopyasını ilk gösteren uluslararası festivallerden biri olacak.

-Çocuklar da unutulmadı

Festivalde çocuklara özel bir bölüm de yer alıyor. Bu bölümde üç film gösterilecek. Kukla yapım atölyesinde çocuklar atölyede ahşap malzemelerle yapacakları kuklaları, daha sonra yazacakları bir senaryo çerçevesinde canlandıracak.

Ayrıca Türk Eğitim Derneğinin katkılarıyla "askıda bilet" uygulaması da festivalde yer alacak. Özellikle parasızlık nedeniyle festival filmlerini izleyemeyen gençler için düzenlenen askıda bilet kampanyasıyla Kızılay Büyülü Fener Sineması'nda ilk üç seansta askıya bilet çıkarılacak.

Film gösterimleri ise festivalin sponsorlarından Kızılay Büyülü Fener Sineması ile Alman Kültür Merkezi'nde yapılacak. Alman Kültür Merkezi'ndeki gösterimler ücretsiz sunulurken Kızılay Büyülü Fener Sineması'ndaki gösterimlerde bilet fiyatları saat 11.30 seansları için 5 lira, saat 14.00-16.30 seansları için 9 lira, saat 19.00-21.30 seansları için ise 11 lira olarak belirlendi. Bilet fiyatlarında öğrenci ve tam ayrımı yapılmayacak. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close